Kategorier
Smakat

Sista kapitlet Port Charlotte i PC-serien

Att Port Charlotte hör till våra absoluta favoriter bland rökig whisky har kanske inte undgått någon. Det gäller speciellt utgåvorna i fatstyrka. Port Charlotte PC8 hör till de mullrigaste kanonerna som finnas kan. Föregångaren PC6 målade upp torvupplevelser i mitt minne som antagligen borde klassas som myt, om det inte vore för att de för högt satta förväntningarna flera gånger uppfyllts igen.

Med den bakgrunden blev vi faktiskt aningen besvikna när det visade sig att ingen av flaskorna från den sista och tionde utgåvan i serien skulle dyka upp i Sverige. Dessutom tog mellanutgåvan PC9 slut på det norska Vinmonopolet innan vi hann arrangera med kurir över gränsen. Därför tackar vi gladeligen Tomas, som både läst av sådant vi skrivit tidigare och varit vänlig nog att låna oss ett prov från sin flaska!

Port Charlotte PC10 Tro Na Linntean
Port Charlotte PC10 Tro Na Linntean

Port Charlotte PC10

Provad av Martin 2013-01-09

Port Charlotte PC10 Tro Na Linntean är det sista kapitlet i PC-serien, där så gott som samtliga utgåvor pyntats med gaeliska tillnamn. Endast 6000 flaskor buteljerades av utgåvan som börjar bli svår att komma över. Det är frågan om whisky tappad vid fatstyrka, 59,8% alkohol. Bruichladdich har inte för vana att kylfiltrera eller tillsätta sockerkulör, så inte heller i detta fall. Tro na linntean är gaeliska för genom generationer.

Doft: Till en början städat, sötlakrits och apelsin i var sin skål. Maltiga uttryck tar formen av kokt, saltad majs och smör. Havsstänk på en sommartorr solig klippa. Citron! Under de fränare dofterna hittas fudge och vaniljkola, försiktigt försiktigt. Jag fastnar istället återigen för citrustonerna, och keylime pie! Efter en smutt når de runda vaniljkantade kolatonerna igenom tydligare.

Smak: Initialt sötsyrligt, innan tungan vant sig. Gröna äpplen. Honung och apelsin. Torr sot väller så småningom fram tillsammans med nygräddat surdegsbröd. Betydligt rakare rökighet än jag vill minnas från tidigare utgåvor, elegant inramande. Björkved.

Avslut: Sotsyrligt istället. Fortfarande av citron, men med en aning beskare överklang än tidigare. Rödvinssås. Apelsinskal. En sval känsla av torv och dextrosol dröjer sig kvar ett tag, äpplejuice!

Betyg: Torvigheten är mildare än i tidigare utgåvor och kanske dessutom mer närvarande i varje moment. Det följer av ekvationen att de spretigaste torvutrycken jämnas ut över tiden. För en whisky med tio år på nacken blir det med berömlighet godkänt, 5 av 5 torvmossar, men jag måste erkänna att jag faktiskt har än högre tankar om de tidigare utgåvorna. Dags att jämföra med ett prov från en äldre flaska!

Port Charlotte PC8 har mätt mot PC10 en tydligare vaniljfront, och tyngre krutdurk. PC10 har å sin sida mer av de syrliga citrustonerna. Om PC8 är stor och rund är PC10 torr och sträv. Det är nästan så att jag skulle gissa att det finns ett vinfat med i blandningen av den senare, trots att deklarationen säger amerikansk ek. Notera gärna att utgåvorna trots allt är relativt lika i sina utryck och att jämförelsen är ordentligt tänjd. Min alldeles egen favoritlista Port Charlotte blir således ålderssorterad från ung till äldre: PC6, PC8 och sedan PC10, men sedan är jag också en sucker för ung rökig whisky som exempelvis Ardbeg Rollercoaster och Big Peat.

Relaterade inlägg:

9 svar på ”Sista kapitlet Port Charlotte i PC-serien”

Är det någon som vet hur framtiden ser ut för Port Charlotte? Hoppas verkligen att det kommer mer, för det dom levererat är riktigt bra.

Till att börja med har de nog för avsikt att underhålla sina nuvarande standardutgåvor, Port Charlotte Heavily Peated (10 år) och Port Charlotte The Peat Project (multi vintage). Båda dessa håller 46% alkohol i linje med större delen av utbudet från Bruichladdich.

Hur framtiden ser ut för utgåvor av whisky i fatstyrka är mer ovisst. Jag skulle gärna se en ny serie whisky lagrad 6-8 år där skillnaden mellan utgåvorna primärt utgörs av fattyper.

Håller med, yngre var bättre även i mitt tycke.
Har ni ingen PC10 (men vill ha)? Maila mig.

Lyckades komma över den sista! flaskan PC10 på Schipol Airport igår till fyndpriset 40,74€! Känner mig som ett barn på julafton 🙂 Nu återstår frågan om jag ska öppna den eller spara den…..

Hej
Jag är ett fan av rökig whisky och en förkärlek till Islay , har Ardbeg Ardbog , Ardbeg Gallileo , Laphroig Port wood , QA Cask , Lagavulin och senaste inköpet blev Octomore 6.1 . Nu till min fråga ang Port charlotte , vilken skall jag lägg till min samling enl er uppfattning ..

Kul fråga Tommy!

Mina favoriter är PC6 och PC8, men lyckligtvis hade vi fel i vårt antagande att PC10 skulle bli den sista i serien, så du kan börja med Port Charlotte PC11 när den lanseras redan i december, på Systembolaget.

Av standardutgåvorna tycker jag Port Charlotte 10 Heavily Peated stämmer bäst in på mina smakpreferenser.

[Lanseringen i december är ett litet missförstånd, det dröjer nog ytterligare lite innan utgåvan dyker upp i Sverige.]

PC11 finns (fanns?) på Viking Cinderella i dag (14/9). En travel retail exclusive buteljering.

PC11 fanns/finns på Prags flygplats, köpte loss en flarra för 950:- 16/11 :-), värt en helg med billig mat och öl för att sedan finna denna på hyllorna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *