Kategorier
Smakat

Port Charlotte är Islays spjutspetswhisky

Bruichladdichs whisky Port Charlotte, döpt efter den idylliska by som ligger ett stenkast söderut från Bruichladdich vid havsviken Loch Indaal på Islay, börjar närma sig sin mål-ålder på 10 år. Port Charlotte började destilleras 2001 och denna utgåva, Port Charlotte PC8, är buteljerad vid 8 års ålder år 2009. Det är den fjärde i ordningen efter syskonen PC5, PC6 och PC7. Dessutom finns halvsyskonet Port Charlotte An Turas Mor med i familjebilden, dock är den inte på fatstyrka och utan åldersangivelse. PC9 existerar, men bara som en ”ultra-limited-edition release” om 6000 flaskor, för att citera Bruichladdichs eget material. Det är tveksamt om den alls kommer att komma in till Systembolaget.

Port Charlotte PC8 finns i skrivande stund på hyllorna för 799 kr, men existerar också i beställningssortimentet för det betydligt saftigare priset 989 kr.

Port Charlotte PC8 Ar Dùthchas
Port Charlotte PC8 Ar Dùthchas

Port Charlotte PC8 Ar Dùthchas

Provad av Daniel och Martin 2011-12-05

PC8 är buteljerad vid 60,5% alkohol, den är inte kylfiltrerad och ingen sockerkulör har tillsatts. Det är spännande att se vad tidens tand har gjort med alkoholhalten i PC-serien: PC5:an hade 63,5% alkohol, PC6 ligger på 63%, PC7 61% och PC9 innehåller 59,2%.

Doft: Grovt mullrig rök direkt skrapad från insidan av en skorsten, rakt ner i glaset. Det är som att springa efter ett koleldat ånglok en varm, fuktig sommardag. Det finns hintar av lakrits under rökmolnen. Brynt smör.

Smak: Det är mycket av allt: rök, syrlighet, sötma och alkohol. Alla beståndsdelar man kan vilja ha i en rökig whisky finns representerade, och med eftertryck därtill. Sockerrörssötman servar och den syrliga röken är inte sen att svara med en forehand varefter matchen fortgår i en smärre evighet. Lakritstonerna vi fann i doften återfinns på läktaren som entusiastisk åskådare.

Avslut: När syrligheten och röken klingat av återstår massvis av lakritsrot i skymningslandet mellan sött och beskt.

Betyg: Det är lätt att ställa sig frågor i stil med: Hur kan man inte gilla det här? och Vad kan man mer begära? Svaret är förstås att om man har svårt för rökig whisky så kommer det här inte att slå an rätt strängar. Om man som oss däremot diggar rökig whisky, ja, då har man hittat sitt instrument. Vi minns med nöje Jim Murray’s omdöme av Port Charlotte PC6 i (förr-)förra årets Whisky Bible och vi gissar utan att ha läst eller hört att PC8 har ett betyg kring 95 av 100 möjliga. Löjligt bra alltså. Vi måste dock höja ett varningens finger: PC8 kommer att förstöra all annan rökig whisky för dig, utom möjligtvis nåt ur Ardbegs register. Hur kan man ge denna whisky nåt annat betyg än 5 av 5 torvmossar?

Vi hällde upp en An Turas Mor att ha som referens vid recensionen, men vi konstaterar att den står sig ganska slätt, åtminstone doftmässigt, jämfört med Port Charlotte PC8. Smakmässigt tävlar de i samma liga men PC8 är förhandstippad favorit medan An Turas Mor kommer att få kämpa för att hålla sig ovanför kvalstrecket.

Relaterade inlägg:

26 svar på ”Port Charlotte är Islays spjutspetswhisky”

Sitter med PC10 ”private label” sedan ett par veckor och kan meddela att den är helt grym!!

Är det den privata buteljeringen på 291 flaskor (63,7% alkohol) du har fått tag i? Själv väntar jag otåligt på att den slutgiltiga standardutgåvan lagrad 10 år på fat dyker upp!

Måste säga att man blir mer än bara något sugen på att prova vad 10 år kan göra för Port Charlotte, även om PC8 säkert ger en bra hint om vad som väntar. Jag tycker de haft en stabil trend över samtliga utgåvor (även An Turas Mor, som är något lättare).

Ligger en hogshead anno 2003 och väntar på oss. Hoppas att den uppfyller vad som kan utläsas ovan 🙂

Bruichladdich hörde till mina favoriter redan innan jag upptäckte deras rökiga koncept-whiskies. Det är riktigt roligt att de lyckats så pass bra även i serien under varumärket Port Charlotte. Min enda slutsats är att de måste ha stenkoll på vad som faktiskt fungerar i deras pannor, dessutom är de inte rädda att experimentera en aning och har mycket bra förståelse för olika typer av fatlagring, vilket är oerhört trevligt!

Brandvarnaren gick igång när jag hällde upp de första dropparna.. Nästan iaf 🙂 PC8:an är god, eldig & rökig!

Det måste varit fel på Systembolagets lagersaldo ett tag, vilket även vi märkte när vi letade olika utgåvor. Det finns faktiskt gott om flaskor kvar på hyllorna i landet. Exempelvis Uppsala, Dragarbrunn, där det finns 21 flaskor kvar. Om systemet mot förmodan inte har flaskan kvar där du bor så kan du kostnadsfritt få den levererad från en annan butik.

Tjena! Är förbannat nyfiken på PC8:an… Men jag som är särskilt såld på riktigt rökig whisky vet inte om jag hellre ska köpa exempelvis Ardbeg Corryvreckan. Har en Octomore 4 som jag vet klår allt och inte bör jämföras med något (utom KANSKE Ardbeg Supernova), men är PC8:an värd att köpa för mig? Tacksam för svar.

För mig är Port Charlotte PC8 mer rök än samtliga nämnda, men inte i intensitet, utan snarare i bredd och mullrighet. Sotigare skorsten kommer du få svårt att hitta. Det är en av mina absoluta favoriter på den rökiga whiskykartan. Om du inte har provat Ardbeg Corryvreckan så måste jag varmt rekommendera den också, men den spelar i en annan liga då den drar lite åt sherry-hållet, likt Ardbeg Uigeadail.

Martin: Tack för ett snabbt och bra svar! Men jag har en följdfråga; inte är väl PC8 rökigare än Ardbeg Supernova?? Octomore kan inte slås. Det går bara inte!
Provade Corryvreckan nu i helgen som var. Mycket mycket trevlig! Så det är ju om jag ska köra på ett säkert kort och köpa den, eller om jag ska lita på ditt omdöme och köpa PC8. Det är svårt när ekonomin inte vill att jag ska köpa båda på en gång…

Jag skulle nog säga att Ardbeg Supernova är rökigare till intensiteten än Port Charlotte PC8, men Port Charlotte håller en mycket större bredd som gör att den kan upplevas rökigare. Faktum är att som helhetsintryck är Port Charlottes PC-serie (förhandsutgåvor) de rökigaste intrycken jag upplevt, med ett ordentligt sotigt smutsigt register. Otroligt trevlig att mysa med oavsett sällskap! Även Octomore 4 får ett ordentligt slag på fingrarna där.

Fick en Octomore 4.1 i julklapp levererad från min moster i London förra året och hoppas på att få en PC8 i år. Försökte få hem en Laphroaig och en Bowmore som var buteljerade av Signatory 1994 & 1997, men dom var tyvärr slutsålda. Har ni någon erfarenhet av Signatory här på Peat?

Nej, vi har ingen större erfarenhet av Signatory. Vi går fram successivt via personliga preferenser och har helt enkelt inte snubblat över dem ännu. Det är dock möjligt att vi gör så så småningom eftersom vi nyligen tagit upp kontakten med Galatea som utöver danska Braunstein även distribuerar Signatorys oberoende buteljeringar.

Kan varmt rekommendera Port charlotte 10! Upplever den som både rökigare och godare än PC8 och An turas mor. Kommer bli en ny standardflaska vad det gäller rökig whisky att ha hemma 🙂

Jag misstänker att ni syftar på två olika utgåvor. Kan det stämma?

Dels finns den väldigt begränsade Port Charlotte PC10 Tro na linntean och dels den nya standardutgåvan. Port Chalotte 10 Heavily Peated. Vi hoppas fortfarande kunna få tag i och recensera båda utgåvorna, men det är förstås inget vi kan utlova.

Vi är tre kompisar som har en Port Charlotte Hogshead anno 2003. Det börjar dra ihop sig och i sommar är det 10 år. Börjar fundera på hur vi ska få hem grejerna. Är det någon som har tips på bästa alternativ för att importera hem till Sverige.

Micke, vi på Svenska Eldvatten kan hjälpa dig att få hem dina grejer till Sverige så du kan hämta dom på närmaste Systembolag.
Om du mejlar mig på tommy@eldvatten.se så kontaktar jag dig för att berätta hur det fungerar.
En del tar sina fat till t.ex. Tyskland eller Danmark för att få lägre alkoholskatt. Där finns det dock en risk att Tullen kan krångla när man skall in i Sverige.
Men mejla gärna så tar vi ett snack.
/Tommy

Tack för hjälpen att besvara frågan Tommy!

Det här ämnet ligger utanför vår expertis, men det vore förstås intressant att utreda alternativen i ett blogginlägg någon gång framöver. Tills dess kan det vara skönt att veta att det finns hjälp att få.

Hej Martin
Vann denna på en Auktion igår För £85 , bara längtar efter att få slå upp en dram .

Såg att bolaget har PC10 på webblansering den 5e December om någon skulle vara intresserad 🙂

Det stämmer! Själv blev jag aningen besviken, då jag skummade pressreleasen lite väl snabbt och hoppades att det var PC11 som var på väg in…

Den kommer nog också, allt inom sin tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *