Kategorier
Smakat

Mackmyra Special 06 Sommaräng doftar av jordgubbe och vanilj

Eftersom vi håller koll på svensk whisky är det självklart dags att prova Mackmyra Special 06, som dök upp som whiskynyhet i sortimentet på Systembolaget i maj. Mackmyra är något av ett destilleri som är svårt att hantera känslomässigt. Samtidigt som man vill att det skall gå bra för svenska whiskydestillerier, så är vi svårflörtade av deras whisky. Det finns dock undantag som bekräftar regeln…

Mackmyra Special 06 Sommaräng
Mackmyra Special 06 Sommaräng

Mackmyra Special 06

Provad av Martin 2011-05-05

Mackmyra Special 06 Sommaräng är buteljerad på 46,8% alkohol, utan kylfiltrering.

Doft: Brödbak, som av nyjäst deg. Citrustoner som är mildare än citron, men skarpare än apelsin. Till en början aningen av kola, men helt bortblåst när alkoholen drivit på och de syrligare tonerna tar över. Istället dyker sockrade jordgubbar i mjölk upp. Efter ett tag i glaset lämnar whiskyn ett tydligt spår av vanilj som inte går att missa.

Smak: Len på tungan, nästan tjockflytande. Först svalt söt men sedan tilltagande alkoholstyrka med fatkaraktär.

Avslut: Smakämnena dör snabbt av, utom möjligvis ekfaten. Den svala känslan ligger kvar ett bra tag.

Betyg: Det här är en av de bättre utgåvorna från Mackmyra som jag provat. Det finns fortfarande en hel del ungdomsproblem i form av alkoholskadad doft och smak, men det är på väg mot något spännande. Smakupplevelsen imponerar inte. Det är framförallt på grund av den spännande doftupplevelsen som det ändå blir ett godkänt betyg för Mackmyra Special 06, 3 av 5 torvmossar.

Den här whiskyn visar tydligt att Mackmyra klarar sig bäst i nya ekfat med vaniljtoner och sitt mildare spritrecept. Det rökiga receptet tror jag släpper fram smakämnen som ogynnar upplevelsen med ytterligare spritassociationer. Mackmyra Secial 06 bådar dock gott. Ett lustigt sammanträffande är att den sjätte utgåvan i en annan serie, Mackmyra Preludium 06, med ännu mer vanilj och tydlig smörkola, är den bästa vi provat hittills från mackmyra. Undrar hur Mackmyra Privus 06 smakar! Vi ser fram emot att följa utveklingen på Mackmyra.

Relaterade inlägg:

2 svar på ”Mackmyra Special 06 Sommaräng doftar av jordgubbe och vanilj”

Citerar Betyg: Det här är en av de bättre utgåvorna från Mackmyra som jag provat. Det finns fortfarande en hel del ungdomsproblem i form av alkoholskadad doft och smak, men det är på väg mot något spännande.

Har köpt mig en Special 03 och visst är det speciellt att ha en svensk whisky i sitt skåp! Men varje gång man läser en recension/ betyg nämns något negativt om kvalitén. Med olika förklaringar såsom inkörningsproblem, ålder och som här alkoholskadad doft och smak.
Man ser fram emot vad som komma skall och hur bra det kan bli.

Därför imponeras jag av vad Kilchoman har åstadkommit och hur fint en treåring kan smaka. Det som gjorde att den kändes ung, var den torra eftersmaken som följdes av lite sötma och rök.

Det Mackmyra gjort och gör är mycket speciellt och unikt. Spridit sig som ringar i vattnet och inspirerat alla de som startat destilleri i Sverige. Så min flagga för Mackmyra är allt hissad och inte dissad.

Kilchoman har fått oerhört mycket hjälp av sina grann-destillerier på Islay, så förutom att de är riktigt flitiga och intresserade av hantverket att destillera whisky har de dessutom massvis med erfarenhet i ryggen. Jag vet att Box / Ådalen whisky nu i sin tur får hjälp av Kilchoman. Det är kul att det finns en sådan givmildhet inom whiskyindustrin. Jag tror dock att Mackmyra hade kunnat behöva mer utbyte av kunskap vid början av sin produktion. Som pionjärer i Sverige, tror jag att de lärt sig vissa erfarenheter den hårda vägen.

Om man skall jämföra ytterligare med Kilchoman tror jag dessutom att det är lättare att komma undan med ung whisky om man tar fram ett bra rökigt spritrecept. Det är egentligen det enda som förvånar mig när man pratar om Mackmyra, för deras rökiga spritrecept visar ännu mer alkoholskada än det eleganta receptet. Min slutsats blir helt enkelt att det antingen är restprodukter från mäskningen i bagerijäst eller deras pannor som släpper igenom oönskade smak- och doftämnen.

Det känns dock som om Mackmyra känner till dessa brister och lyckas tid till annan att dölja dem bakom intressanta vaniljtoner och fruktiga uttryck. Ju mer de experimenterar med sina fatlagringar, och om de dessutom finjusterar sin produktion av råwhiskyn, desto bättre kommer resultatet bli.

Doftmässigt är Mackmyra Special 06 den mest spännande utgåvan från Mackmyra hittills, och en sommarkväll kanske det inte gör så mycket att det saknas bredd och längd i smakvägar. På samma sätt som en tunn öl passar i solen kommer Special 06 passa i Sommarstugan, tror jag.

Jag vill passa på att tillägga att Angela D’Orazio är en oerhörd tillgång för Mackmyra. Jag tror inte destilleriet hade kunna få lika stor internationell uppmärksamhet utan henne, dessutom har hon gjort en hel del intressanta vats (blandningar) åt Mackmyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *