Whiskynyheter på Systembolaget i maj

Förra månaden var vi lyriska över utvecklingen för mindre flaskor på whiskyhyllorna runt om i landet. Efter att ha pratat med personal på Systembolaget är det tydligt att Glenfiddich Rich Oak 14 var en hit. Tittar man runt på forum ser man att den uppskattas även av annars ointresserade flickvänner (gällande whisky) för att ”den är ju så söt”. Även den här månaden dyker det upp en ny mindre butelj i det ordinarie sortimentet whisky. Den här gången är det frågan om en exklusiv utgåva i halvflaska från de oberoende buteljerarna Gordon & McPhail.

Systembolagets nya sortiment 2 maj

Det är Mortlach Cask 2310 som dyker upp på 35 cl. Tidigare har jag gjort mig impopulär hos en vän som verkligen uppskattar Mortlach, genom att ge en 15-åring ett mediokert betyg. Nu tror jag det kan vara dags för upprättning. Mortlach Cask 2310 är nämligen av årgån 1984, lagrad 26 år på sherryfat! Den här pärlan, som dessutom är single cask (kan kanske gissas av namnet), kommer från den oberoende buteljeraren Gordon & McPhail. Den sherryfatlagrade whiskyn från Mortlach är spädd till 46% alkohol, icke kylfitrerad. En halvflaska Mortlach 2310 kostar 583 kr.

Mackmyra släpper nästa whisky i Special-serien i maj. På tur står Mackmyra Special 06 Sommaräng. Vi har lovat en restaurang i Uppsala att plocka fram en rekommenderad lista bestående av svensk whisky och whisky som passar svenskar. Därmed kommer vi se till att prova Mackmyra Special 06 så snart som möjligt! Vi har även sett till att få tag i prover på äldre utgåvor för att gå igenom sortimentet lite noggrannare. Vi är som vanligt lagom skeptiska när det gäller Mackmyra, men har blivit positivt överraskade förr. Mackmyra Special 06 är baserad på whisky från destilleriets eleganta spritrecept. Whiskyn är sedan lagrad på en blandning av bourbonfat och sherryfat och därefter buteljerad, icke kylfiltrerad, på 46,8% alkohol.

Även Ballantine’s 17, som vi skrivit om tidigare, lanseras på systemet i maj. Därmed kan det vara läge att för ovanlighetens skull prova en blended whisky den här månaden. Det är inte så ofta tillfället ges att prova nya lanseringar av riktigt spännande blended whisky. Vi kan tyvärr inte säga att vi är speciellt behandrade inom blended whisky ännu, med erfarenhet av endast det vanligare utgåvorna och en eller annan specialutgåva. Det hoppas vi kunna ändra på inom kort, med hjälp av Ballantine’ 17 som är buteljerad vid 43% alkohol och kostar 595 kr.

Någon på Systembolaget har börjat tycka om Bruichladdich. Just nu finns det fler Bruichladdich och Port Charlotte än någonsin förr i deras beställningssortiment. En av de nya lanseringarna är Bruichladdich 18, som jag tror kan ha något alldeles extra på lut. Bruichladdich Black Art gav en otrolig mersmak för spännande fatförädlignar. Bruichlddich 18 är dessutom tappad på den fatnära alkoholstyrkan 50,2%. En flaska ur beställningssortimentet på Systembolaget kostar dig 1038 kr. För det priset får man (gissningsvis) superb whisky efterlagrad på fat av Willi Opitz Pinot Noir.

Vi hoppas att du ska kunna hitta något spännande bland våra uppmärksammade utgåvor whisky för maj 2011. Berätta gärna vad du tycker om du skulle komma över en flaska!

Relaterade inlägg:

4 svar på ”Whiskynyheter på Systembolaget i maj”

Trevligt med lite nyheter på bolaget 🙂 Ser fram emot det Exklusiva sortimentet.
Recensionen på Bruichladdich var mycket bra och den sprider sig som ringar på vattnet.
(Tur att mitt inlägg om Scapa hamnar långt bak i pereferin :D)

Nu fungerar länken från wiskifinder.eu till systembolaget. Skönt att de fått igång det!

Ja, Systembolaget har fått igång sina produktlänkar och har även ny enklare standard för länkning, som skickar vidare till rätt produktsidor. Mycket trevligt!

Vi jobbar dessutom på ett samarbete med en oberoende hemsida som skall ge förslag på andra relaterade produkter via ett mellansteg. Vi hoppas att det kan bli klart inom kort, så att vi kan erbjuda bättre förslag på intressant whisky som finns tillgänglig på bolaget.

Fettercairn Fior kommer äntligen till systembolaget. Den som väntar på något gott väntar länge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *