Kategorier
Smakat

En liten Mortlach innan Otello

Innan Operan bestämde vi oss för att en öl och en matbit skulle passa bra. Eftersom O’Connors irländska pub låg på vägen blev det förstås en whisky för mig, Mortlach närmare bestämt.

Idag var det dags att prova opera a lá Uppsala! Det bjuds på Otello på universitetet (för den som kan tänka sig avvara 390 kr).

Mortlach
Mortlach 15

Innan Operan bestämde vi oss för att en öl och en matbit skulle passa bra. Eftersom O’Connors irländska pub låg på vägen blev det förstås en whisky för mig. O’Connors skyltar med en stor lista öl och whisky på menyn. Mortlach 15 YO lockade extra mycket; så här kommer sammanfattningen.

Doft: Söt och skarp, dock otydlig efter hamburgare med strips. Förvåning över att jag inte hittar någon vanilj i den här sherrylagrade malten.

Kropp: Sträv och spetsig med maltsmak men inte maltsöt. Välbalanserad, något kryddig.

Avslut: Räkna med ekton, något finkelaktig eftersmak helt utan att vara oljig som andra Speyside kan bli. Långt efter man slutat fundera på att det fortfarande smakar dyker en hint av honung upp som lätt återkopplas till den söta doften.

Betyg: Det blir tre och en halv torvmossar av fem möjliga.

Othello
Otello i Universitetsaulan

Otello är en olycklig saga. Otello luras av Jago att hans fru Desdemona varit otrogen (där försvunnen näsduk är den centrala argumentationspunkten). Otello tar till slut livet av sin fru och får sedan reda på att hon varit honom trogen, då han proklamerar att han inte längre är Otello och tar sitt eget liv. Jago fördrivs i samband med avslöjandet.

Otello: Michael Weinius
Desdemona: Emma Vetter
Jago: Fredrik Zetterström

Utförandet får ett högt betyg, men jag vågar inte sätta det på en skala (det är svårt nog med whisky). Framträdandet var mycket bra anpassat till den speciella yta artisterna hade att röra sig på.

Tyvärr måste jag ge minusbetyg till textningen som bara hälften av åskådarna kunde se. Detta trots att det fanns två textskärmar. Se till att placera textningen i mitten över orkestern nästa gång!

I övrigt måste jag tillägga att det hela dramat är skrivet i en tid då kvinnosynen måste varit drastiskt annorlunda. Jag ser gärna en moderniserad upplaga av uppsättningen en annan gång, med risk att bli kallad okulturell.

Relaterade inlägg:

5 svar på ”En liten Mortlach innan Otello”

På Mortlach eller Otello?

Jag har lagt in betyg på whiskyn, men jag tror att den skulle få ett bättre om jag hade mer tid och mindre mat i absolut närhet till provsmakningen.

Men hördu Martin… Nu håller jag inte med dig. Det här är ju världens godaste ”ta en slurk på lördagkvällen whiskey”. Du får nog ta och prova om den utan att att nosat på hamburgare innan. I värsta fall får jag ta och bjuda dig för att övertala dina sinnen 😉

Står erbjudandet kvar?

Mitt whiskyskåp har växt något sedan det begav sig och din Mortlach är kanske slut vid det här laget.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *