Kategorier
Smakat

Glenfiddich Rich Oak är ett genuint efterarbete

Ikväll är det after work på kontoret och vi passar därför på att provsmaka en ny whisky. Det är den nya utgåvan på 20 cl från Glenfiddich som ligger under luppen och vi är mycket spända på vad whiskyn har att erbjuda, eftersom det är ett spännande projekt i ekfatlagring. Håll till godo, för det kommer vi!

Glenfiddich Rich Oak 14 (20cl)
Glenfiddich Rich Oak 14 (20cl)

Glenfiddich Rich Oak 14

Provad av Daniel och Martin 2011-04-15

Glenfiddich Rich Oak är efterlagrad på helt nya fat av amerikansk och spansk ek, efter 14 år på traditionella glenfiddichfat. Whiskyn är kylfiltrerad och spädd till 40% alkohol innan buteljering. Det första som slår oss när vi skall bli intima med dropparna är att Glenfiddich missat att tillhandahålla ett enkelt sätt att bli av med skyddsfolien runt korken. Det löser sig dock till slut, men vi blir berövade det tillfredsställande ploppet. Vi blir tvungna att sätta tillbaks och dra ur korken igen!

Doft: Typisk fruktig Glenfiddich! Kryddig apelsin och mango. Trots tydlig hint av fatet en len ton av kylfiltrerad whisky, doftmässigt. Det är många toner av citrus i whiskyn, och leder lätt in på nimmelser av Cointreau.

Smak: Nötigt sträv och tydlig apelsin. En riktig smakbomb. Oerhört komplext kraftfullt utryck av ek och ändå inte överskuggande. Sötma som av honung under fat och citrustonerna.

Avslut: Mer honungsupplevelse efter att fatet lättat på trycket. Vi har tidigare förvånat hittat kokt morot under whiskyprovningar. Det finns inte i denna whisky, men Glenfiddich Rich Oak har något som påminner om råa morötter i eftersmaken. Strävt som av en slarvigt skalad morot, mycket friskt.

Betyg: Den här spännande fatförädlade whiskyn påminner en del om det äldre syskonet Glenfiddich Solera 15. Rich Oak har många av de fördelaktiga fruktiga kryddiga attributen som finns i Solera, men briljerar med en tydligare friskhet av citrus. Whiskyn hör till det bättre vi provat från Glenfiddich. Det faktum att whiskyn säljs på lagom provstorlek bidrar också till vår positiva upplevelse. Den här flaskan kommer inte stå och ruttna i ett skåp av flera anledningar. Det råder ingen tvekan om att Rich Oak förtjänar full pott, 5 av 5 torvmossar, helt utan torvrökt malt (gissar vi).

Slå ett slag för whisky på 20 cl och gör som vi. Införskaffa ett exemplar av Glenfiddich Rich Oak, eller något annat som finns i provpaket på Systembolaget!

Relaterade inlägg:

5 svar på ”Glenfiddich Rich Oak är ett genuint efterarbete”

Hej! Jag är en av dem som följer er blogg slaviskt men är dålig på att komma med inlägg.. Smakade också Glenfiddich Rich Oak 14 idag, och den var faktiskt bra. Kändes stark ungefär som chili på tungan fast utan chilismak och en del sötma. Men det blev mer whiskey än så denna kväll! En ”Laffe” Quarter Cask – Riktigt fin! Kan rekommendera den. Efter det blev det en Lagavulin 12:a som har ett härligt sting, ungefär som en stark halstablett. Tack för en välskriven & rökig blogg:-) /CamG.

Kul att du gillade Rich Oak. Vi har inte hunnit prova Lagavulin 12 ännu, men den verkar spännande, tappad på vad måste vara fatstyrka. Vi blir nog tvungna att lösa ut en flaska för utvärdering, vad det lider. Det finns nästan för många spännande whisky på tur. Bra då att somliga flaskor släpps på lagom storlekar för mindre whiskyprovningar.

Klockren bedömmning ni gjort. Sitter just nu och smuttar på denna Glenfiddich.

Kul att du tycker det. Jag gissar att den får högt betyg på din skala också. Personligen har jag fått något av en nytändning vad det gäller Glenfiddich whisky. Deras äldre fatlagringar och fruktiga varianter är riktigt intressanta. Det borde vara dags att prova Glenfiddich Caoran Reserve också, för att hålla vid det rökigare temat på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *