Whisky i mindre flaskor här för att stanna

Som whiskyentusiast vill man gärna prova nytt och det enda som står i vägen är egentligen kostnad och hur många flaskor som går plats på hyllan. Om man inte hör till de whiskysamlare som aldrig öppnar eller smakar sin whisky är det därmed troligt att man är intresserad av att köpa whisky på mindre volym. Som tur är håller något på att hända på den svenska whiskymarknaden. När Systembolaget tog in Jura Superstition på 35 cl i ordinarie sortiment fanns den större flaskan endast tillgänglig i beställningssortimentet. Den exklusiva utgåvan Tomatin 25 lanserades endast som halvflaska och nu senast, i Systembolagets uppdatering för april, var det en handfull mindre flaskor som dök upp.

Glenfiddich Rich Oak 14
Glenfiddich Rich Oak 14

Glenfiddich tar täten

Bland de nya mindre flaskorna följde Glenfiddich Rich Oak, på endast 20 cl. Vi har länge hoppats att marknaden skall dra sig mot mindre volymer, men trodde nog att det skulle dröja något mer innan whisky på 20 cl dök upp som självständiga utgåvor. Det är något som vi själva sett fram emot att leverera när drömmen om microdestillerierna kanske en dag blir sann. Om man tittar på Glenfiddich webshop, så inser man snart att de flesta av deras utgåvor finns på denna buteljeringsvolym, men att samtliga mindre flaskor säljs som presentugåvor sampackade med provningsglas från Glencairn. Det är en helt ny strategi som Glenfiddich använder sig av, men den är förväntad och naturlig. Att lansera whisky i mellanregistret, spännande utgåvor till rimliga priser, på mindre volymer, är nog det mest innovativa som hänt sedan kategorin fatförädlade, experimentella whisky över huvud taget dök upp. Mindre flaskor borde göra sådana whiskies mer lättillgängliga.

Glenfiddich är inte ensamma om att ha lanserat whisky på 20 cl i Sverige, men hittills har det antingen varit frågan om whisky i priskategorier som inte är tillgängliga för normala whiskykonsumenter eller om flerpack från destillerier och distributörer. Vi hoppas att mindre buteljer inte är en övergående trend och uppmanar därmed whisky-Sverige att nästa gång leta efter mindre flaskor när det skall handlas spännande whisky. Samtidigt vill vi passa på att tipsa producenter av svensk whisky att storleken 20 cl säkert är alldeles utmärkt om gårdsförsäljning av whisky skulle bli aktuellt, trots gräns på 1 liters försäljning per tillfälle vill besökarna säkert ha möjligheten att välja bland fler sorter. Därmed börjar vi med att utmana Mackmyra att ta fram en utgåva på 20 cl för att testa på den svenska marknaden. Vi vet att diskussionerna redan påbörjats!

Relaterade inlägg:

4 svar på ”Whisky i mindre flaskor här för att stanna”

Köpte två flaskor av denna Glenfiddich. En för att smaka och den andra skall vara oöppnad. Bra att priset är överkomligt och att volymen är lagom stor för att njuta av den flera gånger. Öppnade den igår och tycker att den har mindre frukt i sig än den 12 åriga glenfiddichen. De två åren har gjort den till en mer mogen whisky där faten gett sin karraktär.

Vi har förstås också redan hunnit komma över ett exemplar, som du ser på bilden. Vi kanske blir tvungna att lägga undan fler för framtida bruk också. Det är möjligt att vi har tid att prova den på fredag, om inte så kommer det säkert en recension nästa vecka.

Vi har dessutom en kö av whisky som förtjänar uppmärksamhet. På tur står bland andra Glenfiddich Rich Oak, Port Charlotte PC8, Mackmyra Preludium:06 och tre olika utgåvor från Kilchoman!

1 juni släpps whisky från wales. Penderyn – Sherry/Madeira/Peated 3 x 5 cl 46% för 169 kr. Kan kanske vara värt att prova?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *