Kategorier
Smakat

En varm sommarkväll med Springbank 10

Jag har spenderat kvällen med att tvätta inför festivalen i Gävle och sjösätta en ny version ett system för lunchrestauranger som jag kodade klart i helgen. Det har varit sjukt varmt idag, så jag hoppas att vädret håller i sig till festivalen. Medan jag väntar på att lakanen från torktumlaren svalnar och för att hinna andas ut lite tänkte jag ge Springbanks standardutgåva fatlagrad 10 år ett utlåtande. På pappret är Springbank 10 en mild rökig single malt whisky, destillerad två och en halv gång.

Springbank 10
Springbank 10 years, 20410

Springbank 10

Provad av Martin 2010-07-05

Springbank 10 är buteljerad med alkoholstyrkan 46%, icke kylfiltrerad.

Doft: Syrligt söt som en nybakad rabarberpaj. Det finns apelsinskal där också, en typisk Springbank.

Smak: Först en jämn lätt rökighet blandad i bränd karamell, sedan flyter den ut i en mjuk maltsötma som klingar av nästan metalliskt rent.

Avslut: Härligt nötigt av fatet med en aning rök som stannar kvar i den söta maltsmaken.

Betyg: Förväntat mildare än den äldre tappningen Springbank 12 på fatstyrka, men minst lika välbalanserad. Av alla standardutgåvor är den här given i samlingen, 5 torvmossar av 5 möjliga!

Relaterade inlägg:

9 svar på ”En varm sommarkväll med Springbank 10”

En ny favorit. Nån mer än jag som upplever den här som rökigare än Longrow 10?

Jag har visserligen inte provat dem sida vid sida, men gissar att jag skulle klassa Longrow som rökigare. Kanske framförallt för sin torrare rökiga framtoning. Jag antar att det beror på hur vi associerar rök, som trots allt kan ha många former.

På pappret (ppm fenoler) är den definitivt rökigare, men det finns förstås andra faktorer som spelar in till den upplevda rökigheten. Har du kanske redan läst vårt tidigare inlägg om fenoler och rökig whisky?

det var just det jag tyckte var så märkligt. det är ju även samma ålder på dem. men det är som du säger att rökighet kan upplevas väldigt olika. springbanken upplever jag har en pepprig rökighet i doften medans longrow inte kändes speciellt rökig alls i doften, mer jordig och torvig. tycker rökigheten var tydligare i smaken.

Jag upplever ofta Springbank som råare i doften, om det är det du menar. Somliga av de egenskaperna hjälper definitivt till att rama in rökigheten i whiskyn.

En av de större skillnaderna på Springbank och Longrow är hur länge malten torkats med hjälp av torv, betydligt längre för Longrow. En annan skillnad är att Springbank har en okonventionell destillationsprocess. Efter mäskpannan separeras lågvinet i två steg, där råspriten från en andra destillering i spritpannan blandas med den andra hälften lågvin i en tredje destillering med samma spritpanna. Därmed kallas whiskyn för två och en halv gång destillerad. Det är möjligt att det bidrar till det lite råare uttrycket som Springbank håller, men jag tror att en viktigare parameter är hur man skär råspriten, dvs hur mycket som får följa med från spritpannan till faten.

Longrow destilleras traditionellt i två steg (och Hazelburn i tre steg, på helt orökt malt).

Har provat Springbank CV och Longrow CV och håller med om att Springbank CV är mer rökig än Longrow CV kan som sagt ha att göra med att Spring CV är mer komplex än Long CV. Väldigt intressant att jämföra men om vid jämförelse av Spring 12 Cask Strenght och Long CV så är Long CV mer rökig.

En favorit är den ni provat ovan Springbank 10 mycket trevlig med rök och sälta…

Fantasiskt standard malt.

Hej.
Här kommer nått helt offtopic men jag kunde inte starta nån ny tråd.
Jag undrar om någon någonsin har fått skicka tillbaka ett paket till Master of malt och om det i så fall varit några bekymmer? Fick en felleverans sist och ska nu göra detta. Är lite orolig med tanke på att det trots allt är olagligt att skicka iväg alkohol.

Intressant frågeställning Michel. Vi kanske borde luska lite i vad som gäller. Jag har själv aldrig hittills behövt returnera alkohol.

Med tanke på att det var fel levererat, vad erbjöd de för typ av kompensation?

Dom erbjöd ingen direkt kompensation utöver att dom betalar frakten (570 SEK). Men dom har skickat mina flaskor på nytt iaf så dom är på väg och jag skickade tillbaka deras paket igår och det var inga problem. Inte än iaf 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *