Beställ rökig whisky på internet – betala skatt i Sverige

Så var det äntligen gjort. Som medlem i Ardbeg Committee får man köpa en eller högst två flaskor av den begränsade utgåvan rökig whiskyArdbeg Rollercoaster. Enligt destilleriets ödmjuka utlåtande skall det vara en exceptionell version av den klassiskt dubbla naturen av Ardbeg – sött och rökigt blandat i såväl doft som smak med flera lager.

Ardbeg Rollercoaster
Ardbeg Rollercoaster - Ardbeg Committee

Ardbeg Rollercoaster är buteljerad icke kylfiltrerad med 57,3% alkoholhalt. Jag är väldigt förväntansfull och hoppas på en upplevelse i stil med Ardbeg Corryvreckan, kanske med en bredare kropp sammansatt av fler delar av Ardbegs smakpalett. Den här flaskan är reserverad för vår planerade Ardbegprovning då det blir flera rökbomber på menyn. För säkerhets skull och som referens har jag dessutom kompletterat min whiskykällare med en Ardbeg Ten.

För den som är intresserad av att beställa alkohol över internet finns det blanketter att ladda ner på skatteverket. Alkoholhalten räknas ut med en skattesats på 501,41 kr per liter ren alkohol. I mitt fall blev det 0.7 × 0.573 × 501,41 = 201 kr.  Det går att ladda ner blanketten som PDF på skatteverkets hemsida och smidigt nog; fylla i blanketten i valfri PDF-läsare innan utskrift och inlämnande (alternativt skicka per post) till det lokala skattekontoret.

Ardbegs onlineshop är riktigt trevlig. Om man redan är medlem är det väldigt enkelt att checka ut varukorgen. Jag passade på att beställa två shortie glasses också eftersom vi ruvar lite på en glasprovning för att utforska dryckeskärlets effekt på arom- och smakupplevelsen. Vilken whisky vi kalibrerar rökupplevelsen med är inte fastställt (kanske blir det den stabila tioåringen från Ardbeg), men det finns minst fem kandidater till whiskyglas: Ardbeg Shortie Glass, The Glencairn Glass, Stile Semeraro (glas utan fot), Glenfarclas Dramming Glass samt ett vanligt rakt whiskyglas.

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Beställ rökig whisky på internet – betala skatt i Sverige”

Spännande! Avvaktar recensionen med spänning!
Har själv en Ardbeg ”Lord of the Isles” (25+ år) att korka upp här hemma i väntan på rätt tillfälle.

Gällande glas är min stora favorit, efter en hel del smakprovning, Riedels whiskyglas. Utseendet är måhända anskrämligt men glaset har en förmåga att dölja alkoholångorna och lyfta fram whiskyns aromatiska dofter på ett fantastiskt fint sätt. Dessutom placeras whiskyn lite längre bak i munnen vilket hjälper till att minska alkoholens effekt på smaken.

Jag har länge varit helt såld på rökig whisky, kanske pga den smakexplosion den lätt ger. Ett riktigt bra glas kan dock få nästan vilken Highland som helst att framstå som ljuv nektar. Jag trodde först det var ”humbug” med att glas påverkade smaken. I stand corrected.

Haha! Får man bjuda in sig att prova 25-åringen så småningom? Den var slut i shopen när jag beställde. Den är speciellt spännande eftersom den är från tiden innan Ardbeg återupplivades. Mindre rökig, men mer oljigt medicinal skall den vara. Skulle vara spännande att se vad 25 år på fat gör med en rökig whisky också!

Glasprovningen väntas efter semestern, har redan fått hem alla kupor och bowlers. Men de är så varierande storlek att det kommer bli väldigt spretigt resultat av dem. Jag är själv mycket spänd på Ardbeg Shortie Glass som var mindre än väntat…

Smakade den första gången på Öl- och Whiskymässan i Nacka 2006 tror jag. Ser fram emot återseendet, gärna i ditt sällskap.

På beskrivningen låter det precis som det jag smakade. En mycket fint balanserad dryck var mitt intryck. Hoppas det står sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *