Kategorier
Smakat

Twasting av anCnoc 35

För andra gången på kort tid har vi blivit ombedda att delta i en ”twasting”, en Twitter tasting-session. Denna gång rörde det sig om ett prov av en 35-årig anCnoc som ännu inte nått marknaden. Tanken med twastingen är att skapa ett positivt Internet-sorl kring produkten i god tid innan den släpps. Twastings är en trend som börjat sprida sig bland de destillerier som är aktiva i sociala medier. Mackmyra hade exempelvis sin första twasting inför släppet av Mackmyra Special 06. Vi har tidigare deltagit i en Twasting med publik anmälan hos just anCnoc. Denna gång var det åtta utvalda panelmedlemar som fick prova en exklusiv anCnoc 35 och vi är förstås oerhört glada över att få vara med i listan över utvalda whiskyprovare. Som förespråkare av viral marknadsföring kunde vi inte annat än att hänga med!

Redo för twasting av anCnoc 35
Redo för twasting av anCnoc 35

Har du förresten missat att peat.se finns på Twitter så tycker vi att det är hög tid att börja följa oss där. Nya inlägg på bloggen annonseras ögonblickligen i vårt Twitterflöde så att man alltid kan hålla sig uppdaterad. Följer du vårt konto @peatse på Twitter, kan du dessutom hitta andra relaterade whisky-twittrare. Dessutom kan du följa oss aktivt nästa gång vi provar whisky med andra whisky-bloggare på Twitter.

anCnoc 35

Provad av Daniel och Martin 2011-05-10

anCnoc 35 kommer så småningom att buteljeras på 43% ABV, vilket i detta fall faktiskt innebär cask strength! De fat man har valt ut har gemensamt inte en högre alkoholhalt än så. De aktuella faten är före detta bourbon- och sherryfat. Totalt kommer man släppa 1400 flaskor när det väl beger sig. Det officiella datumet för släppet är inte avslöjat, men man hintar om att den hinner komma ut i god tid innan jul. Priset är inte offentliggjort men paralleller dras till förra releasen av 30-årig anCnoc som hamnade runt 100 brittiska pund, dvs dryga tusenlappen. Whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgsatt med sockerkulör. Hantverksmässigt, precis i vår smak!

Doft: Svårflörtad till en början. Sherryfaten anländer plötsligt med honung, vaniljhonung! Man anar tidigt att whiskyn är komplex och att det kommer att ta tid att hitta alla dess egenskaper. Det finns en strävhet från den långa tiden på fat, men samspelar med sötare toner och frambringar pomerans, lite åt Cointreau-hållet. När vi tillsätter vatten låses en lågmäld tropisk fruktdrink upp med både ananas och kokosnöt.

Smak: Pomerans och kryddigt fat. Vitpeppar. Så småningom sötare toner i form av hjortron med vaniljglass. Mango chutney, söt men kryddig. Med lite vatten i glaset hittar vi återigen kokos och dessutom lime.

Avslut: Avslutet är bittersött med ännu mer pomerans och pepprighet. Nötigt av paranöt eller möjligtvis valnöt.

Betyg: Sammanfattningsvis drar vi slutsatsen att anCnoc 35 är en whisky att avnjutas under stilla begrundande och under en längre tid för att få en rättvis bedömning. Det här är inte ett vrålåk utan en stabil veteranbil, inte heller är det en utekväll på stan — det är en picknick i solen. Betygsmässigt är vi nästan överens: det landar till slut på 4.5 av 5 torvmossar, med en fyra från Daniel och en femma från Martin.

Köpvärd då? Den som fascineras av whisky som öppnar långsamt men som har en hög topphastighet bör definitivt hålla ögonen öppna under hösten. Man kommer kanske inte överväldigas när man öppnar flaskan första gången men när sista dropparna lämnat glaset kommer det vara svårt att hålla sig från att slå upp en ny dram.

Relaterade inlägg:

5 svar på ”Twasting av anCnoc 35”

We are thinking of restyling the theme since we have already made a lot of modifications, but it is tedious work and will have to wait until we have time for it. So little time, so many whiskies..

I’m afraid our reviews do not translate very well in Google Translate, but you probably get an idea if you try it. 🙂

Hej.
Tack för en mycket läsvärdig sida.
Jag undrar ifall någon här kan ge mig lite tips till en kommande provning jag ska ha.
Temat är från ung till gammal.
Jag tänkte börja med en Mackmyra Brukswhisky och dem två avslutande ska vara Glengoyne 21 years och Bunnahabhain 42 years.
Men jag behöver 3 whisky sorter till i olika åldrar. Från 8 år upp till 19 år.
Någon som har några prisvärda tips där??

Jag tycker nog du skall hoppa över Mackmyra Brukswhisky eftersom den är mer sprit än whisky till smaken, men du kan alltid prova någon annan Mackmyra (Mackmyra Special 05 eller Mackmyra Special 06). Ännu bättre referens på ung whisky är antagligen Kilchoman, även om den är ganska rökig och kanske lägger ut en aningen grov grund för mindre rökiga whiskies senare i provningen.

Bra whiskies i åldrarna du är ute efter kan vara Talisker 10, Oban 14 och Laphroaig 18 (som är mycket lenare och sötare än det flesta andra utgåvor från Laphroaig).

BenRiach Solstice 15 år Lagrad på portvinsfat rökig, ursprung Skottland, Highlands, Speyside Alkoholhalt på fatstyrka 50,0 %. 699:- kanske är något för provningen? Släpptes också en 12 åring som är trippel destillerad.
Läs om whiskyn och se att där finns en rolig story bakom den/dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *