Kategorier
Smakat

En spännande årgångsutgåva av anCnoc

Knockhu (destilleriet bakom anCnoc) producerar huvudsakligen elegant whisky. Ibland kan det ta lång tid för whiskyn att öppna sig och visa sina egenskaper. Om man provar deras utgåvor med några år på nacken kan det vara väl värt att vara tålmodig, som vi fick erfara tidigare, när vi provade anCnoc 35, en kommande utgåva från destilleriet. Idag sitter vi och återbesöker en spännande årgångsutgåva av anCnoc från 1996.

anCnoc 1996 vintage
anCnoc 1996 vintage

Knockdhu anCnoc 1996

Provad av Daniel och Martin 2011-06-02

AnCnoc 1996 är en blandning av 14 till 14,5 år gammal whisky. All whisky i anCnoc 1996 har lagrats lokalt vid destilleriet på utvalda bourbon- och sherryfat. AnCnoc 1996 är buteljerad vid 53,7% alkohol utan kylfiltrering.

Doft: Mustigt syltig av björnbär. Kemiskt varm, som hobbylim. Det är alkoholhalten som driver på något. Vid närmare besök kan man hitta grönt äpple och aningen strävhet av omogen banan. Fruktigt av äppelcider. För alkoholhalten oerhört samlad och len i doften. Efter att ha smakat blir det tydligt att det finns kanel även i doften.

Smak: Initialt söt av skogsbär eller plommon. Kryddigt tilltagande kanelig, nötig och pepprig. Fatet är genomgående i de senare delarna av smakupplevelsen.

Avslut: En blandning av sträva fattoner och toner av söta frukter och bär i den mörka skalan – björnbär, hallon, körsbär, plommon.

Betyg: En riktigt grym whisky tappad nära fatstyrka. Den bedövar visserligen något, men det är få whiskies som är så här mjuka och behagliga vid den höga alkoholhalten. Det tydliga intrycket av kanel blir nästan explosivt och tar över fullständigt efter ett par smuttar. För att vara en i grunden mjuk och elegant whisky utmanar den oss ändå och får det välförtjänta betyget 5 av 5 torvmossar.

AnCnoc 1996 finns inte att få tag på i Sverige, men om man är ute efter upplevelsen och inte lyckas kamma hem en flaska vid utlandsbesök så finns det snarlika utgåvor att tillgå. Exempelvis anCnoc 16 delar flera utmärkande attribut med anCnoc 1996 och är en utmärkt whisky för stilla kontemplering!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *