Kategorier
Smakat

Glenfarclas Heritage sopar banan med konkurrenterna

I början av oktober dök det upp en ny spelare i kategorin billig single malt på Systembolaget. Vi blev mer än något förvånade när vi fick reda på att en utgåva från Glenfarclas skulle släppas med prislappen 299 kr som helflaska. För att sätta kontexten något blir jag tvungen att räkna upp de huvudsakliga konkurrenterna: Drumguish – 269 kr, Glengoyne 10 – 299 kr, Macleod’s Highland 8 – 299 kr, Macleod’s Speyside 8 – 299 kr och Speyburn Bradan Orach – 279 kr. Nu har vi inte gjort ett uttömmande test i segmentet, men det vi provat tidigare har inte imponerat i stort, vilket bäddar för framgång om Glenfarclas Heritage väl håller måttet. En spännande iaktagelse, utöver det otroligt överkomliga priset, är att Glenfarclas Heritage endast verkar avsedd för export, då den inte finns med på den inhemska versionen av Glenfarclas hemsida, men väl på den franska.

Glenfarclas Heritage
Glenfarclas Heritage

Glenfarclas Heritage

Provad av Daniel och Martin 2011-10-26

Glenfarclas Heritage är en single malt blandad från större delen (2/3) bourbonfat och den mindre (1/3) från sherryfat. Hos Glenfarclas är fördelningen vanligtvis omvänd, till fördel för sherryfaten. Efter blandning har whiskyn spätts ner till till 40% alkohol.

Doft: En försiktig torr fruktighet med typiska sherrytoner. I kanten anas en viss strävhet av fatet. Tungt av torkad aprikos, återigen strävt (och spännande). Kanske något bärig sötma som björnbär eller hallon, men endast som små hintar. Inte minsta stick av alkoholen, du vågar doppa näsan djupt i glaset!

Smak: Förvåning över en otroligt standardiserad introduktion smakmässigt! Aningen oljigt, men framförallt maltigt. Efter ett litet tag kommer fruktigheten från doftintrycket smygandes.

Avslut: Tjocka bär, först i formen björnbär och kanske lite drottningsylt, sedan strävare oljigare som hjortron. Mycket vackert långt avslut, med tilltagande fatkaraktär.

Betyg: Om jag hade en sommarstuga skulle Glenfarclas Heritage garanterat stå på hyllan där. Det är en perfekt gåva eller julklapp i en priskategori som inte bidrar till någon tacksamhetsskuld. Det är framförallt det ihållande och kvalitativa avslutet som håller upp vårt gemensamma betyg för Glenfarclas Heritage. Därmed räddas betyget ordentligt och vi kan enas om att det blir solida 3 av 5 torvmossar.

För den som väger in priset i ekvationen kan det inte bli annat än full pott betygsmässigt. Glenfarclas Heritage sopar nämligen banan med konkurrenterna i sitt segment.

Relaterade inlägg:

10 svar på ”Glenfarclas Heritage sopar banan med konkurrenterna”

Art 446 finns över hela Sverige.
Drar lite snett med Cola.

(Skoja bara)

Börja med denna och avsluta med Corryvreckan så är dagen fulländad.

Ja, absolut passar riktigt bra som start. Vi började kvällen med den här och fortsatte sedan med Bowmore Tempest batch 3.

Själv kommer jag alltid att ha personliga favoriter hos de lite tyngre sherrylagrade utgåvorna som Glenfarclas 12 och Glenfarclas 15, men det är riktigt intressant att Glenfarclas nu satsar på att ta fram en budgetwhisky med högre andel burbounlagrat whisky.

Trevlig whisky! Stitter och njuter av den just nu faktiskt. Priset är ju helt oslagbart det med:)

Ja, helt oslagbart! Det vore kul om fler destillerier satsade på budgetutgåvor som fortfarande håller hög standard. Det skulle kunna vara ett sätt att få fler intresserade för single malt.

Har du provat någon annan Glenfarclas?

Ursäkta men Glenfarclas Heritage är INTE en äkta whisky, dvs minst 40% alkoholstyrka. Enligt min refractometerär alkoholhalten endast 35% , detta är logiskt pga smaken är på toppen på 35%,inte som på Glenfarclas 105 proof (60%) l! -förstör hals och smaklökar!
Men jag föredrar nog nog en spädd 105:a – till ca 43%!.
Inköpt på nätet ligger inköpspriset -300 kr- samma på båda sorterna, inkl frakt, Skillnaden är förstås att du får EN liter proof 105 från nätet samtidigt som du får 70 cl ”fake 40%” från systemet för exakt samma pris.

köpte en HERITAGE idag , mest för att jag köpt lite dyrare förr och ville inte anstränga min ekonomi så mycket. Eftersom den inte var åldersbestämd var jag lite tveksam. Har köpt Spyburn Bradan Orach förr (kommer troligen aldrig köpa den igen) , men döm om min förvåning , härlig doft ,väldigt rik smak och nice pris. tyckte inte jag behövde vatten till (ingen kraftig spritsmak) . När jag då läser Mats M:s inlägg blir jag lite undrande. det är en väldig anklagelse du kommer med , det kan väl ändå inte vara sant att den bara skulle vara 35% ? Konstigt att ingen kommenterat detta förr ! (eller tycker de bara att du är löjlig som anklagar dem för fusk).
Jag tyckte den var väldigt god och prisvärd , kommer säkert att köpa den igen.

Jag håller inte heller med om Mats M, inte på en enda punkt faktiskt. Det är inte troligt att alkoholhalten skulle avvika från angivelsen på det viset.

För övrigt finns det många som föredrar whisky på fatstyrka framför det spädda alternativet. Vi provar samtliga utgåvor vid den alkoholhalt som flaskorna håller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *