Whiskynyheter på bolaget i december

Vi har redan hintat så i tidigare inlägg och kommentarer, men det blir nu fullständigt tydligt att det kommer ett stort antal godbitar till Systembolaget inför jul. Systembolaget bestämmer i stor grad själva vad de tycker behöver lanseras och låter sedan distributörer leverera kandidater att fylla listan. Det är tydligt att whisky hamnar högt på decemberlistan och vi måste anta att det betyder att man räknar med en bedydande andel julklappshandel på vårt svenska spritmonopol. Eftersom det finns så mycket att välja på (sök gärna själv på bolagets hemsida, det går sortera på lanseringsdatum) har det varit extra svårt att välja ut de godbitar som förtjänar lite extra uppmärksamhet den här månaden.

På hyllorna 1 december

Bruichladdich Infinity 3

Den som uppskattar utgåvorna från Bruichladdich får anledning att fira lite extra i december. Det är dags för lansering av Bruichladdich Infinity (3:e utgåvan). Bruichladdich Infinity är en något rökig variant från ett av de få destillerierna på Islay som brukar gå mot strömmen med sin fruktiga och friska whisky. Det är tydligt att Buichladdich produkter börjar bli populära i Sverige, då det blir mindre sällan mellan utgåvorna. En annan produkt från destilleriet som dyker upp (igen) är en ur deras serie riktigt rökiga whisky, Port Charlotte PC8. Dessutom finns Port Charlotte An Turas Mor fortfarande kvar i sortimentet för beställning. Ingen kan klandra bolagets inköpare för det! Bruichladdichs utbud av rökig whisky är ofta lika bra som de mest exostiska fatförädlingarna och eleganta utgåvorna. Bruichladdich Infinity är buteljerade vid 50% alkohol och landar på 599 kr. Ganska lagom för en hantverksmässig julklapp, i mitt fall till mig själv!

Laphroaig Triple Wood

Vi har väntat länge på att Triple Wood från Laphroaig skall dyka upp på den svenska marknaden, och nu är det äntligen dags. Laphroaig Triple Wood är en seriell lagring av whisky på tre olika typer av fat. Den första delen av lagringstiden ligger whiskyn på traditionella före detta bourbonfat. Sedan väljs ett antal lovande fat ut för att lagras vidare på kvartsfat, samma som Laphroaig Quarter Cask lagras på. Där går mognaden något snabbare än i de större ex-bourbonfaten. Den sista tiden lagras Laphroaig Triple Wood på stora fat av typen oloroso sherry, som ofta bidrar med fruktiga toner och en mjukhet i smak- och doftväg. Laphroaig Triple Wood är buteljerad vid 48% alkohol och kan därmed antas vara filtrerad utan kylning. Även Triple Wood får ett humant julklappspris, nämligen 499 kr.

Vi har redan tjyvstartat något genom att titta närmre på Diageos Special Releases 2011, med bland annat Caol Ila Unpeated och Lagavulin 12 under luppen. Båda dessa utgåvorna hamnar på hyllorna och vi måste passa på att tipsa lite extra om Lagavulin 12, som genast tog sig in på topp-10-listan för 2011. Det ser för övrigt ut som om vi inte kommer kunna hålla oss till endast 10 whisky i den listan i år heller…

I beställningssortimentet 1 december

Konceptwhiskyn Octomore, från Bruichladdich, hör till de mer spännande uppdateringarna i beställningssortimentet. Bruichladdich har via sitt varumärke i fyra olika utgåvor årligen ökat gränsen för världens rökigaste whisky (mätt i fenoler). Octomore 4, som är den senaste utgåvan håller brutala 167 ppm fenoler. Det kan jämföras med den rökigaste utgåvan från Ardbeg som håller omkring 100 ppm. Vid besöket på Islay blev vi dock förvånade hur mycket sötma och kringliggande smakmösnter de lyckats väva in i utgåvan. Jämfört med tidigare provade Octomore 2, som är en helt rak rökupplevelse, blir det så mycket mer spännande med lite mönster och textur. Detta förutsatt att platsen inte avgjorde upplevelsen. Bruichladdich Octomore 4 ligger på 62,5% alkohol, vilket delvis bidrar till den häftiga prislappen på 1289 kr.

Det blir påtagande att rökig whisky antagligen går hem bäst på vinterhalvåret, och speciellt i juletider. För dem som letar mindre rökiga alternativ finns det gott om annat godis, som bland annat Bladnoch, Clynelish och Hazelburn. Jag kanske ändå måste passa på att nämna att även Laphroaig Cask Strength 10 landar i beställningssortimentet!

Relaterade inlägg:

4 svar på ”Whiskynyheter på bolaget i december”

Suveränt! Har väntat på min egen chans att få tag på en Octomore 4 sen min vän hade med sig den hem från Skottland. Hoppas de tar in många så att man hinner få lite pengar att handla för innan de tar slut.

Sist Octomore låg i beställningssortimentet tog den inte slut alldeles på en gång, men jag skulle nog inte vänta allt för länge.

Det är möjligt att det lite högre priset gör att det dröjer ett tag innan den tar slut. Så med lite tur ligger den kanske kvar i beställningssortimentet ett tag ändå. Det är trots allt fjärde utgåvan, och ett par tidigare utgåvor har funnits tillgängliga på bolaget.

The Dalmore Amoroso Finesse 15 Years (nr 20251) 56,8%
The Dalmore Matusalem Finesse 15 Years (nr 20253) 56,7%
The Dalmore Apostoles Finesse 15 Years (nr 20252) 55,8%
Speciella whisky på fatstyrka från Jerez de la Frontera av typerna Matusalem, Apostoles och Amoroso
Systembolaget har 240 flaskor av varje sort och lanseras bara på den svenska marknaden, enligt uppgift. Tyvärr har färgen justerats med sockerkulör. Finns i beställningssortementet men vissa butiker har valt att sälja dem. (Malmö, Göteborg och Stockholm)
Hade de inte valt att färga denna dryck, så hade den funnits med i min samling.
Fråga om Glenfiddich, när började de att tillsätta sockerkulör i sin whisky? Såg det första gången på Snow Phoenix batchen.

280 flaskor hade de tydligen av Octomore, tog slut innan jag hann med på dem. Sneglar på några riktigt gamla whisky istället som ett alternativ. Vad vet ni om The Whisky Agency?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *