Kategorier
Smakat

Caol Ila Unpeated 12 kastar omkull alla förutfattade meningar

Idag har vi nöjet att utforska en riktig raket i whiskyväg. Caol Ila Unpeated 12 (Special Releases 2011) är nämligen buteljerad vid den osedvanligt höga fatstyrkan 64% alkohol. Normalt fatläggs råsprit från Diageos destillerier vid den spädda styrkan 63,5%. Därtill kommer en alkoholförlust under lagringstiden eftersom faten andas. Alkohol dunstar som bekant snabbare än vatten. Därför vattnas whiskyn ut med tiden, inte sällan med så mycket som i snitt 1% per år i fat. Hur mycket som försvinner till änglarna beror förstås på fatens storlek och kvalitet.

I fallet Caol Ila Unpeated 12 år gammal, måste vi anta att råspriten lades på fat vid full destillerad styrka, omkring (eller över) 70% alkohol. En teori som skulle kunna styrka ett sådant förfarande är att det kan varit ont om eller rent av slut på fat på Caol Ila vid tillfället för tappning, och att all kvarvarande sprit lades direkt på fat utan att spädas ut med vatten. Det kan förstås även vara frågan om ett avsiktligt experiment, men jag vill gärna tro på tillfälligheterna. Det blir lite mer romantiskt, om man får tycka att whisky är romantiskt…

Caol Ila Unpeated 12 (1999)
Caol Ila Unpeated 12 (1999)

Caol Ila Unpeated 12

Provad av Martin 2011-11-22

Caol Ila Unpeated är tappad på fatstyrkan 64% alkohol och enligt Diageos definition natural cask strength kan man härleda att whiskyn varken kylfiltrerats eller innehåller sockerkulör. Det gäller för övrigt för de flesta utgåvorna i serien Special Releases.

Doft: Päronkompott! Tydlig alkoholprofil helt utan att störa de sprudlande, fruktiga estrarna. Syrligt av äpple och päron, nästan likt mustad cider. Associationerna drar åt klassisk Speyside. Det finns en liten hint av rökt papp (malten till trots) och kanske något av mandel.

Smak: Stark initial attack, syrligt med tunga citrustoner. Sedan vedigt torr, nötig. Fint balanserad sötma och beska mellan apelsin och pomerans medan whiskyn vattnas ned (naturligt) på tungan.

Avslut: Nästan en liten imaginär puff av rök. Det är nog fatet som talar. Ordentligt kryddigt avslut bestående av bland annat vitpeppar och sträv mandel.

Betyg: Med någon droppe vatten blir whiskyn oljigare och får en tyngre karaktär som klär riktigt bra. Vi är starka förespråkare av att prova whisky vid full styrka, så även i detta fall. Här måste jag ändå lyfta fram att Caol Ila Unpeated 12 med fördel kan provas i två glas, ett aningen nedvattnat och ett rent. Caol Ila tilltalar mig på många nivåer, och är kanske en av de mest spännande whiskies från Islay just nu. Jag är kluven över om det inte är frågan om högre betyg, men bestämmer mig till slut för att det blir 4 av 5 möjliga torvmossar.

Det går lägga fram teorier om att oavsiktliga omständigheter avgjort även i valet att destillera whisky på orökt malt. Det skall ha varit en speciellt blöt sommar och därmed skrala förutsättningar att torka torv för rökning av malt. Det är möjligt att Caol Ila, som är störst på ön, taktiskt valdes ut att inte få full leverans av torvrökt malt från Port Ellen Maltings, som förser öns destillerier med torvrökt malt. Även Ardbeg har en utgåva baserad på i princip orökt malt från ungefär samma årgång. Det är kanske mer troligt att malten är avsiktliga experiment i båda fallen. Ardbeg har sedan de slog upp portarna (igen) experimenterat i relativt stor utsträckning både i val av fat och med fenolhalt på malten. Diageo är kanske mer kända för snudd på stel noggrannhet och konsekvens, men det finns gott om experiment, som lätt hamnar i skymundan av de stora standardutgåvorna. Caol Ila Unpeated 12 är ett av dessa experiment (avsiktligt eller ej) som visat sig vara mycket lyckat.

Relaterade inlägg:

6 svar på ”Caol Ila Unpeated 12 kastar omkull alla förutfattade meningar”

Jeg har SR2010 av unpeated style, og det er absolutt en god og spennende whisky. Dessverre regnes alkohol >60% som gift i Norge, så vi får ikke kjøpt eller importert årets utgave :(. Gruer meg til bunnen av flasken.

Det kanske är dags att skaffa en sommarstuga i Sverige… 🙂

Då kan du, förutom att få tillgång till Caol Ila Unpeated, rada upp hela serien Port Charlotte (PC5 – PC8) i hyllan. Den senaste Port Charlotte PC9 verkar dock ha glidit ner till 59,2% alkohol, så snart får ni förhoppningsvis tillgång till en av de sotigaste kanonerna på Islay!

Är det många whiskies du önskar att du hade kunnat importera, som klassas som gift i Norge?

Det verkar som om gift-klassificeringen i Norge motsvarar vår svenska myt om att alkohol över 80% skulle klassas som narkotika.

I Sverige finns det inget förbud. I Norge finns det, som du säger, ett förbud att hantera eller sälja alkohol över 60%, men det verkar även som om det finns möjlighet till undantag. Kika gärna närmre för att verifiera att vi inte dragit för snabba slutsatser: http://www.lovdata.no/all/tl-19890602-027-012.html#8-13

Det er nok bare tomme ord dessverre. Departementet som står bak loven kan gi unntak, men det er ingen politisk vilje til det.

De jeg kommer på i farten er den omtalte Unpeated Style og Aberlour A’bunadh som ofte havner over 60% avhengig av batch. Den burde dere absolutt teste. Veldig god whisky.

Aberlour A’bunadh låter spännande och vi blir nog tvungna att ge den en chans när det finns tid över. November har visat sig vara tungt inbokad för oss båda två, men det är möjligt att schemat lättar upp något i December.

Just nu jobbar vi på att ta fram en lista med lämpliga julklappar, sedan finns det gott om whisky som står i kö för recension framöver.

Nu har vi provat Big Peat Christmas Edition och inom kort hoppas vi på att hinna med Glenfiddich Snow Phoenix för att hålla upp vintertemat. Faktum är att vi blev tungna att skaffa in Aberlour A’bunadh, så den dyker säkert upp här så småningom också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *