Kategorier
Böcker

101 Whisky du måste dricka innan du dör

Boken är enkelt uppbyggd. Den börjar ett förord och en kort introduktion, sedan kommer 101 utvalda whisky med smakanteckningar, betyg och omdöme.

Kategori: Inspiration
Format: Inbunden
Författare: Örjan Westerlund

Jag fick 101 Whisky av en kollega när jag slutade min första riktiga anställning. Han hade fått nys om mitt whiskyintresse, antagligen för att jag pratar ofta och mycket om det som intresserar mig för stunden, och gav den till mig i avskedspresent. I efterhand kan man nog konstatera att han inte kunde valt bättre. Boken blev ett andra startskott (efter en liten tjuvstart) i mitt skenande whiskyintresse. Nu har min hobby fått en andra andning (delvis genom peat.se) och håller stadigt tempo. Då kan det kanske passa att berätta för dig varför du ska köpa boken, till dig själv eller någon du tycker förtjänar en kompass till whiskykartan.

101 Whisky av Örjan Westerlund
101 Whisky av Örjan Westerlund

Boken är enkelt uppbyggd. Den börjar med ett förord och en kort introduktion, sedan kommer 101 utvalda whisky med smakanteckningar, betyg och omdöme. Boken avslutas med en referensdel innehållande ”whiskyns abc”. Referaten till de 101 flaskorna varvas av helsidesfotografier. Boken känns fräsch och lättsmält. Kanske inget för streckläsning, men mycket trevlig att slå lite i för att vidga vyerna eller som referens till egna provningar.

Alla whisky (och whiskey) i boken är betygsatta enligt Örjans tycke och smak med betyget fyra eller fem på en skala av fem möjliga (det finns också en enda 5+, men den får du leta rätt på själv!). Intressant kan vara att han ger Talisker 10 en femma, men Talisker 16 bara en fyra trots det smått fantastiska omdömet:

En av mina egna absoluta favoriter som i sin stillsamma framtoning är mer av en god vän att småprata med, än en partyprisse som överumplar med komplimanger och översvallande snacksalighet. En tillbakalutat whisky som ger mersmak så att det nästan är farligt.

Till detta kommer nämnandet av blöt hund i doftbeskrivningen. Jag kan bara tolka det som ett skämtsamt sätt att beskriva whiskyfantasters egenheter som gör att de fastnar för whisky trots att det finns bättre sammansatta eller balanserade kandidater att välja på. Annars kan det ju så klart vara så att Örjan inte tror att jag kommer uppskatta doften av  blöt hund lika mycket som honom!

För mig var det beskrivningen av Ardbeg Blasda som fastnade tyngst. Typiskt mig eftersom den inte gått få tag på via Systembolaget (fram till för ett par veckor sedan). Om några veckor får vi se om den håller måttet, eftersom vi tänkt ordna med en Ardbegprovning med vänner. Då blir det allt från Arbeg Blasda till Ardbeg Supernova på menyn.

Om vi ska avslöja något om Örjans preferens verkar det på mängden valda whisky från olika destillerier som om Ardbeg, Glenmorangie, Springbank, Highland Park och Macallan står högt i kurs, men han ger även utrymme för något så oväntat som ett par flaskor ur Famous Grouse sortiment. Det kanske är dags att omvärdera blended något?

Relaterade inlägg:

2 svar på ”101 Whisky du måste dricka innan du dör”

…Och apropå smickrande kopior – Glen Els omnämns som den tyska Mackmyran i ett annat inlägg på denna förnämliga blogg. Men prova att googla Ian Buxton och 101 whisky, så ska ni se att också jag har anledning att vara smickrad, om än jag ska medge att jag också är något lätt och snett leende upprörd.
– Men ha! Det var jag som började.
Bakgrunden är att ”101 whisky” av undertecknad var utsedd av Måltidsakademien som svensk representant i sin kategori på kokboksmässan i Paris förra året. Buxtons förläggare tog helt sonika med sig det goda konceptet hem från kokboksmässan och kopierade det. Jolly nice catch!

Då måste jag fråga om du har läst kopian och vad du tycker om den (helt utan att jämföra med din egen bok). Vad händer i förlängningen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *