Kategorier
Böcker

Whisky (skottar om svenskar, anekdoter om whisky, whiskytillverkare)

Kategori: Inspiration
Format: Inbunden
Författare: Örjan Westerlund

Denna gång är det en bok som inte handlar så mycket om innehållet i flaskan. Istället är det konsumenten och whiskyfantasten boken handlar om och kretsar kring. Mer specifikt handlar boken om svenskar och deras förhållande till whisky. Boken varvar intervjuer med whiskykändisar med reportage om såväl svenska som skotska destillerier. Som en biprodukt får läsaren dessutom ett gott mått whiskyhistoria (som brukar slinka med på ett eller annat sätt när Örjan skriver).

Whisky av Örjan Westerlund
Whisky av Örjan Westerlund

Ett av det stora mysterierna som boken försiktigt försöker närma sig är varför just svenskar till så stor del dricker single malt och dessutom gärna samlar sig i föreningar och på provningar för att lära sig mer om whisky. Single malt är ett fenomen som är större i Sverige och Norden än andra länder relativt andra sorters whisky/whiskey. Det gäller speciellt rökig whisky som är en lätt inkörsport i single maltens och whiskyns förlovande land.

Boken börjar kategoriskt med undersökande artiklar om svenska whiskyproducenter (det finns som du kanske känner till fler än Mackmyra). De flesta ligger fortfarande i startgroparna eller har precis kommit igång med produktion. En av mina favoritintervjuer är den av Angela Forsgren d’Orazio från Mackmyra som verkar vara den som svarar minst retuscherat när hon berättar vilken enda flaska som skulle få följa med till en öde ö:

Den fråga jag direkt bollar tillbaka är – måste eller kan överhuvudtaget en mor välja bort alla favoritbarn utom ett!? Ta en god single cask av en Booker’s bourbon, en fin rågwhisky från Rip van Winkle, en turkos etikett med the Laddie på 15 eller 20 år, eller en ljuvlig Signatory Ardbeg från ett olorosofat från 1960-talet, en oövervinnerlig Society-buteljering; en Cask 119.3 eller en Cask 18.18?

Annars verkar de flesta intervjuoffren vara relativt överens om att det inte finns någon whisky som är bäst utan att det är stunden som gör whiskyn. Boken uppmuntrar oss att fortsätta dricka single malt, men också att inte glömma bort blended whisky. Någon gån blir vi nog tvungna att sätta oss ner för en blended provning också. Om man vill närma sig blended kan man kanske göra det via single grain, exempelvis den irländska Greenore.

Vill du stödja förlaget som gett ut flera bra böcker om whisky kan du köpa boken direkt från Grenadines webshop; betydligt billigare än den lokala bokaffären.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *