Kategorier
Smakat

Greenore Single Grain Limited Edition

Jag fick en single grain i födelsedagspresent av två vänner (som inte heller undgått mitt whiskyintresse). Ikväll var det äntligen dags att prova den. Jag och Daniel var sjukt nyfikna på vad en single grain kan tänkas ha att erbjuda. Dock inte med höga förhoppningar. Greenore är ett varumärke som ägs av Cooley Desillery, som förutom Greenore även gör bland annat Connemara (något så ovanligt som en irländsk rökig whiskey). Eftersom vi förutsätter att en single grain kommer att ha svårt att locka våra smaklökar som är kalibrerade på rök och sherry cask finish passade vi på att bunkra upp ett par andra favoriter för provning i turordning. På kvällens schema planerades in: Lagavulin 16 och Lagavulin Destiller’s Edition, Jura 10, Glenfarclas 12 och Yamazaki Sherry Cask.

Daniel knappar på nästa inlägg om Lagavulin-derbyt
Daniel knappar på nästa inlägg om Lagavulin-derbyt

Greenore 6

Greenore 6 är en begränsad utgåva som ingår i Systembolagets standardsortiment, men verkar vara svår att hitta på internet. För den vanligare Greenore på 8 år finns det gott om artiklar, om du vill jämföra.

Doft: Tydligt av vanilj med en honungsaktig söt doft. Acetonliknande alkoholeldighet. Se upp för att sniffa för länge. Den smyger sig upp i näsan och slår ut luktsinnet för en stund om man som vi är oaktsam av sig.

Smak: Rent och naturligt. Något påminner om blended, jag tror vi har hittat delen som inte består av single malt! I ren form är den här upplevelsen faktiskt inte lika farlig, helt utan association till dåliga ungdomsfyllor.

Avslut: En liten behaglig pust av fatet sedan vanilj.

Betyg: Jag tror att det går lära sig uppskatta denna typ av whiskey, som har uppenbar kvalitet, men jag vill att whiskyn skall tala till mig direkt. Både jag och Daniel är överens om att ett betyg på två torvmossar (som den här whiskyn inte sett skymten av) passar utmärkt som betyg.

Om du inte har provat en single grain whisky tycker jag definitivt att du borde prova en Greenore som referens. Huruvida du väljer den sex eller åtta år lagrade låter jag dig avgöra själv, men jag misstänker att destilleriet tyckte det var något som var speciellt med den sexåriga begränsade utgåvan. Varför stanna där annars?

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *