Kategorier
Böcker

En bok whisky

En bok whisky är en av mina favoriter som lektyr för pendeltåget mellan Uppsala och Stockholm. Den är tacksamt lättsmält och går lika bra att läsa i 5 minuter som hela sträckan på 40 minuter.

Skribenten Martin läser illustrativt ur En bok whisky
Martin läser illustrativt ur pocketutgåvan av
En bok whisky

Kategori: Fakta
Format: Pocket
Författare: Örjan Westerlund

En bok whisky är en av mina favoriter som lektyr för pendeltåget mellan Uppsala och Stockholm. Den är tacksamt lättsmält och går lika bra att läsa i 5 minuter som hela sträckan på 40 minuter.

Boken har en grov indelning i kapitel, men framförallt är den uppdelad i små lättsmälta stycken om allt möjligt som har med whisky att göra. Den lilla pocketen är sprängfylld med små faktarutor om allt mellan tillverkning och faktorer för smak till historia och ren propaganda. Örjan har varit frikostig i åsikter och skriver på ett mycket personligt plan (om han inte är mycket duktig på att luras). Det gör ingenting! Jag tror för övrigt att de allra flesta whiskyfantaster håller med honom eller kan ha överseende med en viss religiös övertygelse som vi ju är vanligen har.

En bok whisky
En bok whisky, pocketutgåvan

Jag tycker personligen att Örjan är knäckande marknadsmedveten när han skriver

Lättheten hos trippeldestillerad sprit jämställs ofta med elegans. Själv är jag skeptisk. Pripps Blå känns ju inte vidare elegant, eller? Genom en tredje destillering fås kemiskt sett en ytterligare raffinering likson en något högre alkoholhalt i destillatet. Det förklarar till stor del den lättare tonen hos trippeldestillatien.

eller i en utläggning om blended whisky

Vad göra? Jo, finn ett bra namn, låt säga Johnnie Walker. Ta din billigt framställda men profillösa sädeswhisky. Blanda den med några tiotal skvättar single malt till önskad styrka och smak.

Jag anar stor respekt hos Örjan för de destillerier som använder traditionella metoder och sköter allt själva. Något som bidrar positivt till min uppfattning om boken är den stora sakkunnighet som författaren uppvisar. Dessutom verkar han vurma extra för Bruichladdich, Springbank, Glenfarclas och flera andra destillerier som ligger på topplacering på min egen lista av olika anledningar.

Oavsett preferenser tror jag att alla små faktarutor och ingående beskrivning om tillverkningsprocesser, tradition och historia med små anekdoter kommer bidra till ytterligare fördjupat intresse hos såväl inbitna som nyblivna whiskyvänner. För den som är intresserad finns boken självklart att köpa online, antingen som en billig pocket eller något mer påkostat som inbunden bok eller e-bok.

Relaterade inlägg:

2 svar på ”En bok whisky”

Jag måste hålla med, vi whiskeyälskare följer Örjans råd slaviskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *