Svensk nedräkning för Ardbeg Galileo

Nu är de vitt spridda Internet-ryktena om ytterligare en begränsad utgåva från Ardbeg bekräftade. Vid nyheten att Ardbeg permanent planerat slå ihop den årliga medlemsutgåvan med sin festivalutgåva, som Ardbeg Day tidigare i år, var det säkert många som blev aningen besvikna. Vi konstaterar istället gladeligen att man valt att satsa på andra utsvävningar vid sidan av det ursprungliga sortimentet. Höst betyder för många en dragning mot rökigare whisky och då passar en rykande färsk Ardbeg som handen i handsken för inköparna på Systembolaget, likt Laphroaig Cairdeas Origin den föregående månaden.

Experimentet och Ardbeg Galileo
Experimentet och Ardbeg Galileo

Den kommande utgåvan Ardbeg Galileo är namngiven efter den moderna astronomins fader. Whiskyn är en hyllning till ett pågående vetenskapligt experiment på den internationella rymdstationen ISS, att lagra whisky i rymden. Företaget NanoRacks LLC bjöd nämligen in destilleriet att delta i ett försök avsett för att förstå hur terpener (kolväteföreningar ofta associerade med smak och doft) fungerar, genom studie av förändring vid nära nollgravitet. Proverna på rymdstationen monitoreras och jämförs mot kontrollprover på jorden för referens. Mer specifikt skickades, bland andra, ett prov bestående av råsprit från Ardbegs pannor och flisor av kolad ek tagna från whiskyfat i Ardbegs fatlagret, till stationen med raket under slutet av 2011.

Experimentet inleddes i januari 2012, då skiljeväggen mellan de två provkomponenterna bröts och simulering av fatlagring sattes igång. Även om experimentet inte är färdigt än på ett år eller så, får utvalda nyckelmarknader möjlighet att fira med destilleriet. I Sverige lanseras Ardbeg Galileo i september, med totalt 5000 flaskor.

Därmed kan Ardbeg Galileo räknas till de något exklusivare utgåvorna som flera år i rad släppts vid sidan av det ordinarie utbudet, som Ardbeg Alligator och dessförinnan Ardbeg Supernova. Denna gång är det frågan om en whisky lagrad på en blandning av Marsala-fat (från vin med egenskaper som påminner om Port, Madeira och Sherry) och ex-bourbonfat. Whiskyn är destillerad 1999 varpå den lagrats tolv år på fat för att slutligen buteljering vid 49% alkohol. Vi både tror och hoppas att Ardbeg kommer kunna fortsätta utforska gränslandet till rökig whisky lika ivrigt över de kommande åren som de gjort hittills. Framförallt vet vi att de gärna går långt för att hålla sitt varumärke intressant och underhållande, något som i dagens whiskyklimat troligen är minst lika viktigt som kvalitet och konsistens alltid varit.

Vi får helt enkelt lov att återkomma med ett utlåtande så fort vi fått händerna över ett prov av utgåvan!

Uppdatering 2012-08-28: Nu har vi dessutom hunnit med att prova utgåvan!

Relaterade inlägg:

12 svar på ”Svensk nedräkning för Ardbeg Galileo”

Ska bli spännande. Men man känner sig ju lite korkad när man gång på gång går på deras något larviga marknadsföring. Vad blir det här näst, Ardbeg Batman kanske? Men så länge det är whisky av absolut toppklass (som det 95% av fallen är) och en inte allt för dyr slant att betala, vem är man då att klaga?

För mig är det mest spännande experimentet i den här historien Ardbeg lagrad på Marsala, men det är ju klart att det skulle vara roligt om rymdexperimentet leder till en ökad förståelse för fatlagring.

Jag kan hålla med om att marknadsföringen känns i det närmsta serietidningsinspirerad, men jag är faktiskt såld. Både mytiska, fornnordiska referenser och deras förkärlek till rymden i marknadsföring tilltallar mig. På plats nummer två i min lista över varumärkesprofiler (efter Ardbeg) kommer nog Jura, med sina mystik och vidskeplighet.

I slutändan är det ändå upplevelsen som betyder något, och jag tror att förväntningarna på Ardbeg Galileo är så pass högt satta hos de flesta att det i princip krävs en bra leverans av innehållet också. Annars skulle man inte kunna göra om det igen speciellt många gånger.

För en som inte varit med i gemet så länge, hur går man smidigast tillväga för att få tag på ett exemplar eller 2 av dessa limiterade upplagorna på bolaget.

Är det bara att hänga på låset den dagen de börjar säljas eller kan man ringa sin butik och beställa (reservera) en den vägen?

Det ligger faktiskt nånting i att när löven gulnar så passar en välsmord Ardbeg.
Är priset bara rimligt får man ju absolut stödja forskningen i rymden.
🙂

För flaskor som hamnar på hyllan är det kö som gäller. Sist vi hörde efter var budet att flaskor inte kan skickas mellan butikerna den första veckan, och inte heller reserveras. Mitt tips är att höra efter på ditt lokala systembolag för att få reda på hur många flaskor de kommer få in och vad som gäller.

Med beställningssortimentet är det lite annorlunda. Även om man beställer via internet, så registreras beställningen manuellt i efterhand av personal i den butik man valt för leverans. Då kan det vara bra att välja en butik som är snabb på att registrera inkomna beställningar, eller helt enkelt ringa in och beställa manuellt.

799.- läste jag att priset skulle landa på. Släpps 1a september. Hoppas man får tag på en flaska.

Det priset stämmer, tack Björn!

Så fort vi får tillgång till den kompletta listan maltwhisky så listar vi dessutom Systembolagets lanseringar här på bloggen med pris, volym och alkoholhalt. Ett litet förhandstips är att även Svenska Eldvatten Clynelish från 1997 dyker upp 1 september.

Sitter och slår F5 på systembolagtes sida men inget ännu.
Någon viskade om 5 dagar innan lansering säg runt 27 men vad vet jag.

Men är det verkligen 1:a som gäller? Med tanke på att det är en lördag menar jag :/

Det är den 1:a en lördag indeed.
Jag ringde och snackade med mitt lokala bolag.

De kommer dyka upp på deras sida 7 dagar innan release om jag inte har helt fel, så imorgon kommer de synas på hemsidan eller i värsta fall senast måndag.

De brukar som Robban säger publicera uppdateringarna en vecka innan release, men jag misstänker starkt att det beror på om den dagen är en ordinarie arbetsdag eller inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *