Kategorier
Smakat

Fira Ardbeg Day med en Ardbeg Day 2012

Skotska destilleriet Ardbeg, beläget i den sydöstra änden av den lilla men ack så rökiga ön Islay, har på senare år under ledning av nya ägare satsat stort och helhjärtat på marknadsföring. När vi satt till bords och pratade med Glenmorangies VD Paul Skipworth vid invigningen av Ardbeg Embassy i Gamla Stan så fick vi förklaringen: LVMH som ytterst äger Ardbeg tror stenhårt på att utveckla sina varumärken; kvalitet framför kvantitet. Därför har Ardbeg ordnat med ett flertal jippon och dessutom fått en renodlad grafisk profil. I hyfsad närtid har Ardbeg bjudit whiskyentusiaster på spektakel som exempelvis Ardbeg Challenge, ett världsrekordförsök i whiskyprovning.

När whiskyfestivalen Feis Isle drar igång på Islay om några dagar så håller destillerierna på ön öppet hus på varsin dag. Ardbegs dag på årets upplaga av festivalen infaller på lördagen den andra juni (år 2012 alltså). Någon på LVMHs marknadsavdelning funderade antagligen på varför bara de som kan ta sig till Islay och Feis Isle ska få njuta av Ardbeg på Ardbegs egen dag: Ardbeg Day som koncept växte.

Ardbeg Day 2012
Ardbeg Day 2012

Ardbeg Day 2012

Provad av Daniel och Martin 2012-05-21

Whiskyn som vi uppmanas fira Ardbeg Day med heter rätt och slätt Ardbeg Day. Vi väljer för spårningens skull att kalla den för Ardbeg Day 2012. Whiskyn håller fatstyrka med sina 56,7% alkohol. Det är en specialbuteljering framtagen dagen till ära och den ska enligt pressmaterialet genomsyras av Ardbegs kännetecknande rökiga komplexitet. Stora ord som vi väljer att ta med en nypa salt. Den som läst våra Ardbeg-recensioner vet dock att vi sällan blir besvikna på utgåvor från Ardbeglägret.

Doft: Sött i form av rökt fläskkött. Sotigt värre! Pomerans- och apelsinskal, sött men beskt. Torkat päron. Lavendel! Kokta morötter. Gammalt läder slåss om samma doftutrymme som alkoholen, men de går att separera med lite ihärdighet. Vanilj. Svagt av knäck.

Smak: Druvsockersensation initialt. Storslagen sotighet följer. Lätt på tungan men utvecklas så småningom i riktning mot syrlig rök. Lätta toner av lavendel och rosolja samspelar med det rökiga artilleriet. Sotigheten leder tankarna till Ardbeg Alligator, men Ardbeg Day är inte alls lika kryddig utan håller sig till det blommigare registret. Övergrillad banan med vaniljglass och sirap.

Avslut: Sockerärtsskidor. Brynt smör. Lakrits. Aska. Långt! Vi slås av likheten med Ardbeg Rollercoaster och funderar på vilka batcher som skulle kunna ingå i de båda utgåvorna.

Betyg: Som vanligt levererar Ardbeg whisky som kittlar våra whiskyreceptorer på precis rätt sätt. Det faktum att det står Ardbeg på flaskan gör dock att ribban automatiskt höjs. Hade det stått ”Glenlochochfrachan” på etiketten hade vi kanske blivit helt begeistrade och gett toppbetyg, men nu är vi två luttrade recensenter som vet hur bra whisky Ardbeg kan göra när de lägger manken till. Av den anledningen ger vi Ardbeg Day 2012 ett symboliskt betyg på 4 av 5 torvmossar. Vi är hårda men rättvisa.

Av personliga skäl kommer Peat.se inte kunna avnjuta whisky på någon officiell Ardbeg Day-lokal, men det kommer sannerligen inte hindra oss från att avnjuta en Ardbeg eller två den 2 juni! Dessutom kommer vi fira Peat Day den 11 juni, då bloggen fyller två, ett år kvar innan vi lagligen får kalla oss för whiskyblogg.

Summa summarum: avnjut en Ardbeg på Ardbeg Day och smutta något rökigt på Peat Day (Ardbeg går bra)!

Relaterade inlägg:

2 svar på ”Fira Ardbeg Day med en Ardbeg Day 2012”

Jag för min del ger Ardbeg Day 5 torvmossar tyckte den var mycket god testade den på Ardbeg Embassy i lördags (2:e juni).

Gillade den verkligen tycker den ligger mellan Uigeadail och Alligator. Har beställt 2 flaskor funderar på om jag skall beställa en till. Tänker på om det är värt det.

Vi såg förstås till att beställa var sitt exemplar till hyllan, när Ardbeg Day lanserades i smyg i Systembolagets beställningssortiment. Gissningsvis tog flaskorna slut redan på morgonen, men det är svårt att bedöma eftersom Systembolaget har en så pass invecklad procedur för beställning till butik. En kollega som beställde före oss fick exempelvis inte sin flaska trots kvitto på registrerad beställning.

Ardbeg Day hör till kategorin whisky som ökar drastiskt i värde så fort de köpts loss från den reglerade marknaden. Den finns dock fortfarande att beställa på Ardbegs hemsida för £65.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *