Kategorier
Smakat

Ardbeg Alligator behöver ingen slogan

Ardbeg Alligator står för stor del av minnesbilden av whiskyprovningen på Ardbeg Challenge. Det fanns visserligen gott om intressant rökig whisky på brickan, men inget på menyn kunde mäta sig mot Alligatorns käftar. Idag har vi äntligen fått tag i ett exemplar av Islay-gatorn som vi hade tänkt undersöka noggrannare. Vi hoppas att ribban inte lagts för högt! För det skulle ju kunna vara så att Ardbeg Alligator passar absolut bäst när den luftats en god tid innan provning i en kunglig tennishall vid 30°C och endast kan drickas ur Ardbegs raka originalglas i plast… Vi är inte oroliga över att bli besvikna!

Ardbeg Alligator Committee Reserve under inspektion
Ardbeg Alligator Committee Reserve under inspektion

Ardbeg Alligator

Provad av Daniel och Martin 2011-06-10

Ardbeg Alligator är en blandning av våldsamt rostade nya amerikanska ekfat och bourbonfat. Utgåvan som var avsedd exklusivt för medlemmar i Ardbeg Committee är tappad vid 51,2% alkohol utan vare sig kylfiltrering eller tillsatt sockerkulör.

Doft: Vanilin och honungssötma inleder första sniffen. Nostalgiskt av märkesprov i simhallen som barn. Sedan kommer ingefära och kryddigare toner. Röken döljer sig fint bakom alla andra intryck, men vi vet att den dyker upp senare. Det finns en hint av sotig aska istället. Salt, hav och aningen av fräsch tång.

Smak: Mandarin, sotig med ett myller av kryddiga intryck nästan chilistarkt. En kort karammellsöt topp av mango innan det slutar i en ordentlig rökpust som toppar av smakupplevelsen rakt.

Avslut: Inleds med kryddiga toner som styrs åt vitpeppar. Strävt nötig med ett utdraget sorl av eukalyptus. Betydligt mer fokuserat avslut än andra Ardbeg som ofta är bredare.

Betyg: Ardbeg Alligator är absolut den kryddigaste whiskyn i Ardbegs sortiment, med ett extremt uttryck på många vis. Det kan lätt bli rörigt om man försöker räta ut sina upplevelser. Whiskyn har en riktigt träffande helhet, som förtjänar uppmärksamhet. Samtidigt är den riktigt lättdrucken och slår inte ifrån som syskonen Ardbeg Supernova eller Ardbeg Corryvreckan. Vi var aningen oroade att vi hade haussat den här specialutgåvan inför kvällens provning, men är nu helt övertygade om att Ardbeg Alligator är en stabil 5 av 5 torvmossar.

Ardbeg har fler av samma grovt kolade fat i sina lagerlokaler och säkert även andra ej ännu tillkännagivna, spännande fat, på lut. Därför borde vi kunna räkna med att det dyker upp ett något större släpp av liknande whisky inom en snar framtid. Eftersom det fortfarande fylls alligatorfat på Ardbeg hoppas vi att det är frågan om en ny standardwhisky från destilleriet som är under utveckling.

PS.
Ratade slogans:

  • Livets vattendjur
  • Släpper inte taget
  • Biter sig fast
  • Lurar i vattenbrynet
  • Sväljer dig hel
  • Gå inte ner i vattnet!
  • Drar ner dig i djupet (stulen från Corryvreckan)

DS.

2011-09-11: Nu även provad och jämförd med nya utåvan Ardbeg Alligator Untamed Release.

Relaterade inlägg:

8 svar på ”Ardbeg Alligator behöver ingen slogan”

Hej!
Tack för en bra sida! Jag som Ni, delar ert intresse avseende dessa rökiga underverk. Alligator är underbar!

Var nyligen på whiskey mässa i örebro. Där provade jag en Japansk malt whisky, Whito Oak. Den var löjligt god! Har en annan exklusiv Japansk hemma, Nikka Yoichi 15 Years, men den var inte ens i närheten av denna!! Eftersom jag var lite på sniskan så minns jag inte exakt hur flaskan såg ut (lovade mig att ta kort på alla jag gillade, men glömde), men det utbud som finns i Sverige verkar begränsar sig till tre flaskor. Och av dem är endast en eller två intressanta. Den 12 åriga samt kanske blended varianten? Någon av dem var det…

Buss på!
Mvh/Fredrik i Örebro

Oklart, stod där och vinglade på mässan. ´Var nog inte tillräckligt skärpt för att snappa det… Vilken rekomenderar du inför mitt inköp?
Mvh/F

Kan ni inte recensera den där Japanska white Oak? Det vore kul att höra er åsikt…

Om du provade Ardbeg Alligator på en mässa så var det med största sannolikhet den nuvarande utgåvan som finns på Systembolaget. Committee Release tog slut ganska snabbt, både i beställningssortimentet och på Ardbegs hemsida.

Det är lite skillnad på dem, men båda är suveräna. Jag skulle nog inte köpa ett exemplar av medlemsutgåvan i andrahand för ett högt pris när den nya utgåvan fortfarande står på hyllorna.

Angående White Oak, menar du kanske Akashi 12? (85508 på systemet)

Ja, jag tror det? White oak har ju bara tre utgåvor i sortimentet på bolaget. Etiketterna är ganska lika varann, och jag minns inte exakt vad som stod på den. Men visst är det 12:an som jag är mest nyfiken på…

BR/Fredrik

Den ligger tyvärr inte högst på min privata inköpslista just nu, men det låter definitivt som något vi borde prova. Jag kan att höra med den svenska distributören (Clydesdale) om de har något förslag på hur vi kan lösa din förfrågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *