Whiskynyheter på Systembolaget i oktober

Det är en diger lista av malter som dyker upp på bolaget i månadsskiftet. Vi tror att somliga lanseringar är strategiskt planerade lagom till Stockholm Beer & Whisky 2011. På whiskymässan kommer det säkerligen finnas möjlighet att prova det mesta bland de whisky vi valt att uppmärksamma från oktobers uppdatering av sortimentet på Systembolaget.

Det verkar som om de mindre flaskorna får ett uppsving till nu i oktober. Vi fick redan på Ardbeg Challenge tips om att standardutgåvan från Ardbeg, Ardbeg Ten, skulle dyka upp på 35 cl och nu är det äntligen dags. Även Glenmorangie The Lasanta dyker upp på halvflaska. Mest spännande i kategorin whisky på små flaskor är kanske att Diageo valt att släppa Lagavulin 16 som sin första enskilda whisky på 20 cl. Tidigare har den endast funnits i presentbox på den volymen. Vi både hoppas och tror att de mindre flaskorna är här för att stanna.

Uppmärksammade utgåvor

Glenfarclas Heritage

Glenfarclas har valt att rikta sig till en större publik och har därmed tagit fram en brukswhisky (får vi anta) till det otroligt överkomliga priset 299 kr. Den här gången är det frågan om en namngiven utgåva, till skillnad från den ordinarie serien som utmärks endast med ålder. Glenfarclas Heritage, som utgåvan heter, skall bli spännande att prova för att se vad den kan prestera i betygsväg. Vi hoppas kunna återkomma med en djupdykning inom kort, om vårt fullspäckade whisky-schema håller.

Den tredje utgåvan av den rökigaste malten hos Bowmore lanseras i oktober. Normalt destillerar Bowmore whisky till stor del baserad på egen malt. Nya utgåvan av Bowmore Tempest är istället en whisky producerad med ordentligt rökt malt från mälteriet i Port Ellen. Även andra destillerier har visat sig ha liknande whisky gjord på väldigt rökig Port Ellen-malt i lager med både lanserade och väntande specialutgåvor, lagrade omkring 8-10 år på fat. Bowmore Tempest har fått bra betyg av oss tidigare och vi räknar med att den klarar toppskiktet även i årets tappning. Med ett förväntat liknande doft- och smakintryck hoppas vi på lite variation för samlarnas skull. Det brukar för övrigt Bowmore alltid bjuda på i sina exklusivare utgåvor, som exempelvis Bowmore Laimrig. Årets utgåva av Bowmore Tempest är en aning alkoholstarkare än sin föregångare med sina 55,6%, vilket skulle kunna bidra till en något annorlunda sammansättning.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *