Kategorier
Smakat

Rökig whisky från Islay del 2: Bowmore Tempest

Efter en intressant påläsning om hur hReview microformat fungerar har vi delat upp det här derbyt i två inlägg. Då hoppas vi att Google kommer visa våra betyg i sökresultat. Här följer del två i Islay-derbyt mellan Laphroaig 18 och Bowmore Tempest.

Bowmore Tempest
Bowmore Tempest, 10yo

Bowmore Tempest

Provad av Daniel och Martin 2010-08-23

Bowmore Tempest är en 10-årig cask strength på 55,3% alkohol, ej kylfiltrerad. Maltreceptet består till 40% av Bowmores eget golvmältade malt på omkring 20 ppm fenoler. Resterande 60% malt osar tydligt av Port Ellen-mälteriet och håller en betydligt högre fenolhalt.

Doft: Klingar nästan när den rullar ut ur glaset, fullkomligt metallisk. Förvånansvärt lite rök i aromen. Torkade frukter – både söta plommon och strävt syrliga persikor. Mild doft för alkoholstyrkan hos en cask strength, mjukt av grädd- eller smörbakelse.

Smak: Typisk röksötma från Port Ellen, biter ifrån med syrlig söthet av fatstyrkan. Tydlig havssälta, speciellt vid små doser. Lite kort i rocken är smaken över tidigare än väntat.

Avslut: Metallen kommer tillbaks med sötsyrligt krus och stannar kvar. Röken i eftersmaken är inte överväldigande, utan måste sökas upp för att tydligt identifieras. Tydliga toner av Läkerol Original efter att den passerat gomseglet. Avslutet överträffar vida den korta smakupplevelsen i övrigt.

Betyg: En passiv doftupplevelse och kort smaksträcka gjorde oss först båda besvikna, men vilket avslut sedan! Det är få drams som håller den här uthålligheten långt efter målsnöret passerats. Som en rutinerad löpare springer den i klungan 2/3 av loppet, rycker och går sedan i ensam majestät i mål följt av ett ärevarv med Islay-fanan i topp. Otroligt härlig whisky, med säregen personlighet. Det den eventuellt saknar (mest på grund av förväntningar) i doft och smakupplevelse betalar den tillbaks med höga valörer i avslutet. Betyget då? Det sitter långt inne och efter en längre diskussion kommer vi fram till att avslutet är helt avgörande för den unika profilen och verkligen levererar den här malten till en egen höjd, 5 av 5 torvmossar.

I ett försök att berättiga Tempest full pott vattnar vi ner den betydligt och upplever en större smakbredd, bland annat via lakritstoner och tyngre Läkerol-associationer. Rekommenderas för den som kan tänka sig att dansa efter whiskyns pipa!

Avslutningsvis blir det svårt att välja en vinnare i det här lilla Islay-derbyt mellan Laphroaig 18 och Bowmore Tempest. Välj hellre själv en favorit efter tidigare preferenser, bland två fullpottare alltså!

2011-10-26: Nu även provad och jämförd med nya utåvan Bowmore Tempest 3rd (limited batch).

Relaterade inlägg:

2 svar på ”Rökig whisky från Islay del 2: Bowmore Tempest”

Jag måste säga att jag inte blev helt blown away av Bowmore Tempest, dock mycket glatt överraskad. Jag var något negativt inställd till Bowmore efter att ha smakat Bowmore Enigma 12 år som inte alls föll mig i smaken. Man kan säga att jag och Enigma inte riktigt kom överens. Men Tempest fungerade faktiskt riktigt bra. Skål!

Kul att du gillar den, 1 oktober kommer tredje utgåvan till Systembolaget. Om man vill prova den innan dess kan man kanske försöka i Philipsson Söderbergs monter på Stockholm Beer & Whisky i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *