Kategorier
Smakat

Änna rökig whisky från Svenska Eldvatten

På En öl & whiskymässa i Göteborg gjorde vi vår första bekantskap med Glenn. Mer om mässan i nästa inlägg, för alla heter Glenn i Göteborg! Det var tydligt att just Glenn var den största magneten i den långa inbjudande montern för Svenska Eldvatten på whiskymässan. Tommy, som till skillnad från Glenn inte är en whisky, berättade lite om den nya utgåvan.

Glenn lanseras batchvis, och det är dessutom en lurig rackare. Därför kommer varje batch skilja sig åt på många sätt, inte bara smakmässigt.

Kanske kommer Glenn ge utrymme för utgåvor från destillerier som inte vill skylta med sina namn i marknadsföringen av oberoende buteljeringar?

Batch 1 är vilket fall som helst en änna rökig blended malt av whisky från fem skilda destillerier. Tommy berättar vidare att man fått lite hjälp med sammansättningen av whiskyn, och det är tydligt att alla bakom disken är stolta över resultatet. Jag själv blir inte heller helt oimponerad och därför är det nu dags för en djupare nos i glaset.

Glenn Batch 1: Änna rökig
Glenn Batch 1: Änna rökig

Glenn Batch 1: Änna rökig

Provad av Martin 2013-04-17

Glenn Batch 1 är en blended malt blandad av whisky från fem destillerier. Tre av namnen har vi fått reda på de två övriga förblir ett mysterium. Bland de kända namnen hittar vi Laphroaig, Bowmore och Glengoyne. Trots att det är en blandning av flera fat är det frågan om en begränsad upplaga, om endast 300 flaskor. Whiskyn är spädd till blanka 50% alkohol.

Doft: Dovt sötsyrligt som vingummi á la svarta vinbär. För en änna rökig whisky är det förvånandsvärt fruktiga intryck som möter. Någonstans därunder ligger en bas som består av en nyöppnad rulle Lakrisal. Torven är fortsatt anonym, än har vi inte prickat in Islay på kartan. Istället en bred smörig maltighet, som den av ung Port Charlotte eller sherrylagrad Bruichladdich. Mjukt och fint uppbyggd, välbalanserad rent av. Salmiak och cassis!

Smak: Hjortron och lingon hinner möta bränt socker innan uttrycket genomgår metamorfos. Det är som att en liten boll med torv plötsligt blommar ut och sätter spjärn mot gommen och kinderna. Sedan är det sträv, härligt syrlig torv som dominerar. Aningen halstablett påminner om att Bowmore står på listan, annars är det läder, sot och bastuträ som håller takten.

Avslut: Hallon? Hasselnöt och björkved vittnar om att det ändå är något av faten som hunnit få år på nacken. Nu när den värsta torvattacken är över är det framförallt just nötiga toner som håller i fanan. Paranöt och (rostad) mandel till exempel. Under de torra träiga uttrycken döljs något betydligt oljigare som åter för tankarna till hjortron, eller torkad aprikos faktiskt!

Betyg: Glenn tar dig från svenska bär till rökig öwhisky inom loppet av några sekunder. Det är riktigt spännande att uppleva övergången både en och två gånger. En spontan tanke skulle kunna vara att jämföra utgåvan med Big Peat, men om jag inte missminner mig har Glenn mer gemensamt med Mackmyra Special 09. Förutsatt att man bortser från en ordentlig torvkick det vill säga. Betyget blir som oftast när vi blir överraskade, högt. Denna gång med 5 av 5 möjliga torvmossar.

Du kanske också var på mässan och hann smaka utgåvan? För även om flaskorna på 50cl betingar 750:-/st, så lär det inte hindra dem från att ta slut på en gång [när de lanseras i maj, enligt kommentarerna nedan]. Därför ser vi redan fram emot nästa lansering i serien från Svenska Eldvatten, oavsett vad som döljer sig bakom etiketten.

Relaterade inlägg:

7 svar på ”Änna rökig whisky från Svenska Eldvatten”

Ah tackar Tommy, kanske blir en beställning den 2/5 då om den kommit i lager igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *