Idag spred sig nyheten som löpeld över den whiskyintresserade enklaven i Internet. Det är inte längre självklart vad som är (och inte är) laglig whisky. Därför ställer jag frågan – är Ardbeg Rollercoaster lagligt marknadsförd whisky? Det enkla svaret är att det beror på vem som är intresserad, men låt oss istället reda ut begreppen!
Ardbeg Rollercoaster
Ardbeg Rollercoaster är en så kallad NAS (No Age Statement), vilket betyder att den saknar specifik åldersangivelse. Utgåvan består enligt deklarationen på flaskans baksida av ”perfekt valda andelar whisky från olika fattyper åren 1997 till 2006”. Whiskyn har sedan blandats för att buteljeras år 2009, vid 57,3% alkohol.
Enligt rådande lagstiftning inom EU (baserad på den skotska modellen) måste alla andelar sprit lagras på fat i minst tre år för att få kallas whisky. Om ålder anges får den inte anges högre än den yngsta andelen sprit i produkten. Därtill är den lägsta tillåtna alkoholhalten för whisky 40%, vilket mycket sällan blir ett problem. Det finns för övrigt inga lagar som hindrar att blanda upp andelen alkohol när den undantagsvis hamnat lägre än det tillåtna, exempelvis i ett fat som stått för länge. Rollercoasterns ålder kan uppskattas enligt förteckningen över ingående fat, där det yngsta fylldes 2006, tre år från 2009. Antag dessutom att man inte tummat på reglerna och att det faktiskt rör sig om hela år, allra minst. Då är det visserligen en ung whisky, men inga konstigheter…
Eventuella problem ligger i att även den äldsta whiskyn är angiven med årtal, men varför?
Compass Box och SWA
De oberoende buteljerarna Compass Box informerades under gårdagen av Scotch Whisky Association (SWA) om att deras senaste blended whisky bryter mot lagen, och blev tvungna att ta bort information från sin hemsida (gissningsvis även från produkterna). Compass Box har en historia av att vara transparenta med innehållet i sin blended whisky, med tydligt angivna andelar av fat. Denna gång hade man valt att avslöja kompletta recept inklusive ålder för varje ingående andel. Därmed inte sagt att whiskyn har en specifik ålder, de var tänkta att saluföras som NAS, precis som Ardbeg Rollercoaster dessförinnan.
Enligt representanten för SWA, som agerade på uppdrag av en anonym medlem, bryter information om ingående ålder mot reglerna om att endast den yngsta andelen sprit får anges, vilka gäller för beskrivning, presentation och märkning – inklusive reklam, marknadsföring och bilder. Det måste vara låga odds på att den anonyma medlemmen är ägare av ett eller flera destillerier som ingår i produkterna. Gissningsvis är det frågan om ett försök att kontrollera varumärken och begränsa konkurrenternas möjlighet att använda namn på destillerier för marknadsföring. Med detta drag har man snabbt och enkelt cementerat deklaration av innehåll och hoppas säkert att konkurrenterna skall nöja sig med ”whisky” på etiketten. Fantastiskt tråkigt tycker jag, exempelvis eftersom flera utgåvor i kategorin NAS skulle kunna bli betydligt mer intressanta med en ordentlig deklaration av innehållet. Låt oss hoppas att detta sporrar oberoende distributörer att märka upp sina utgåvor med noggrannare innehållsförteckningar, för att bilda prejudikat som visar var gränsen går.
Men vad Compass Box i nuläget inte får visa kan vi istället sprida (tack David för tipset)!
Flaming Heart 5th Edition:
- 38,5% Caol Ila, amerikansk ek, 14 år
- 27,1% Caol Ila, amerikansk ek, 30 år
- 24,1% Clynelish, amerikansk ek, 20 år
- 10,3% Highland malt (sammangjuten Clynelish, Teaninich och Dailuiane), fransk ek, 7 år
This Is Not A Luxury Whisky:
- 79% Glen Ord, sherry, 19 år
- 10.1% Strathclyde , amerikansk ek, 40 år
- 6.9% Girvan, amerikansk ek, 40 år
- 4% Caol Ila, amerikansk ek, 30 år
Det kan förstås (mot förmodan) visa sig vara frågan om en oerhört skicklig PR-kupp från Compass Box sida, i maskopi med SWA. Därför väljer jag att inte visa några smaskiga produktbilder, innan jag själv provat och kan relatera till innehållet med ett eget utlåtande.
Om den enda skillnaden mellan Compass Box och Ardbeg i exemplen ovan är att den ena parten explicit utrycker ålder i antal år, och den andra endast hintar via angivna årtal, då vore det enkelt att uppdatera Compass Box innehållsförteckningar så att de inte bryter mot några regler. Men om det inte tillåts, då står även Ardbeg Rollercoaster på mycket tunn is.
5 svar på ”Nu har SWA skitit i det blå whiskyskåpet”
Intressant. är ju smaken som är det som avgör. och tyvärr verkar ju gammal whisky mest ses som samlarobjekt och investering.
intressant att mr Peat skriver ut tydligt att det är ”hela år” som gäller för att räkna ålder på Whisky.
Kan man få en kommentar varför det senaste släppet från Vi som Älskar Whisky blev en 27årig Laffe, när det så uppenbrt ine är fallet. Och herr Peat själv skriver ut och påpekar lagen om ”hela år”.
// Besviken blogföljare.
Hej Whisky Fan,
Det är kanske läge att reda ut några misstag, för det står inte i inlägget ovan om att lagen kräver att ålder mäts i antal hela år (även om jag nog skulle gissa att det faktiskt är så). Det finns lagar som reglerar att ålder som anges skall vara den av den yngsta andelen sprit, gissningsvis för att förenkla jämförelse av produkter från olika källor, och av olika typer. Det finns finns också en (senare antagen) lag som säger att sprit måste vara minst tre år för att få kallas whisky, därav ”[minst tre] hela år”, den härrör från skotsk lagstiftning.
Om du vill kan jag förstås försöka leta reda på om det finns någon lag-formulering om angivelser i antal år.
Frågor om utgåvor från Vi som Älskar Whisky kan jag tyvärr inte svara på, eftersom jag inte har något med bloggen i fråga att göra. Jag hoppas istället att Håkan, som driver den, kan hjälpa dig med det!
Vänligen, Martin
Jag har inte skrivit något och påpekat något om ”hela år” någonstans. Att det står 27 på Vsäw laffen beror helt på leverantören och vad jag vet finns det ingen lag om angivelser i antal år. Finnas massor av buteljeringar som nästan är 15år, 18år m.m. som det står 15yo, eller 18yo på 🙂
Mvh /Håkan ”peat” Dahlberg
Hej Peat.se!
Jag önskar mig tätare inlägg i julklapp.
Mvh
Sb