Kategorier
Smakat

Inte elegant, men väl fruktig Braunstein

Vi har tidigare provat en rökig whisky från Bryghuset Braunstein, så nu är det dags för den fruktiga förlagan från samma år. Båda utgåvorna finns fortfarande på Systembolaget, och om man söker på systemets hemsida så hittas även utgåvor från tidigare årgångar.

Prov från fat på Braunstein
Prov från fat på Braunstein

Braunstein Library Col. 12:1

Provad av Martin 2013-04-06

Braunstein Library Collection 12:1 är den första tappningen för 2012 från det danska mikrodestilleriet. Utgåvan består av en blandning av fat från Oloroso och Sauternes. Whiskyn är spädd till 46% alkohol i samband med buteljering. Med en relativt begränsad produktion får varje enskilt fat månadsvis uppmärksamhet för att följa utvecklingen.

Doft: Ostfralla och nyskurna apelsinklyftor är det första som kommer fram. Tång. Nyponfrö och nyponbuske. Man vet hur frö från nypon doftar om man använt dem som klipulver. Hallonbåtar. Nysköljd persilja.

Smak: Svårdefinerad, spretig, ung whisky får plötsligt ny textur och blir som bivax. Vinuös med en dragning åt tranbär. Det finns en metallisk klang av smått korroderat stål, men även en sträv fruktighet. Persika.

Avslut: Salt nötmix, både mandel och cashew finns med. Enbuske och valnöt letar sig fram och visar upp ekens inverkan. Sältan för tankarna till en saltstänkt klippa på västkusten. Björnbär och tungt sött vin.

Betyg: Braunstein 12:1 visar att relativt ung whisky får bra fart i Sauternes. Nästan lite väl bra fart. Det finns fortfarande utrymme för polering av uttrycken, men utgåvan håller väl ihop. Med en mjukare avrundning från längre tid på sherryfat hade whiskyn antagligen levererat något över 3 av 5 torvmossar, men stannar nu vid klart godkänt.

Om vi blickar tillbaks och jämför provet ovan med Braunstein 12:2 verkar det som om sältan är en sammanknytande länk mellan detta och det torvrökta maltreceptet. Har du provat någon av de andra begränsade utgåvorna så är vi intresserade av din erfarenhet för att bilda oss en träffsäkrare uppfattning om varumärket i helhet.

Än så länge känns det som om det är mycket stor variation från utgåva till utgåva, men med några års lagring kan Braunstein absolut bli en stabil konkurrent till det inhemska utbudet av maltwhisky i Sverige. Bryghuset Braunstein har dessutom en fördel gentemot de svenska alternativen eftersom de är inte helt beroende av att whiskyproduktionen skall leverera kapital på en gång. Bryghuset Braunstein producerar även öl i sina lokaler.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *