Kategorier
Smakat

Tung sherrywhisky i Eldvattens MacDuff

Idag har vår skotska rundvandring under ledning av Svenska Eldvatten nått fram till nordöstra Speyside och destilleriet MacDuff. Vi kan inte minnas att vi har provat whisky från detta destilleri tidigare och ser fram emot upplevelsen. MacDuff är ett av Skottlands yngsta destillerier, grundat någon gång under perioden 1960-1963 (det finns motstridiga källor). Namnet MacDuff har under resans gång bytts till Glen Deveron och tillbaka, bl a eftersom en föregångare till dagens Diageo gjorde anspråk på varumärket MacDuff. Merparten av den whisky som produceras här går till blended-industrin och endast en tiondel av produktionen säljs som single malt. Destilleriet ägs idag av Bacardi och whiskyn utgör en grundsten i Bacardis blended vid namn William Lawson’s.

Svenska Eldvattens MacDuff 2000
Svenska Eldvattens MacDuff 2000

Svenska Eldvatten MacDuff

Provad av Daniel och Martin 2012-04-18

Destillerad i november år 2000 och tappad på 300 flaskor i december 2011. Lagring har skett i ett first-fill sherryfat med nummer 5787. Alkoholhalten i denna 11-åriga whisky är 59,8%.

Doft: Fruktkaka. Mjuk pepparkaka med lingon i. Tranbär. Teakmöbel. Mörka kryddor och torkade bär i samspel. Nejlika.

Smak: Syrligt och kryddigt av pomerans och ingefära. Snart har vi räknat upp alla kryddor som ingår i en pepparkaksdeg, men misströsta icke, MacDuffen tappar inte fotfästet! Det är en sherry-bomb, men istället för att slentrianmässigt köra ner i russin-diket hamnar vi på avfarten mot renrasigt druvdestillat. Avståndet mellan whisky och konjak har aldrig varit såhär kort!

Avslut: Körsbärsestrar, mandelmassa, ingefära och nejlika hänger med på vägen bort.

Betyg: Alkoholhalten, ekfatet och sherrytonerna komponerar tillsammans en intrikat melodi som för en otränad tunga låter underhållande likt en konjak. MacDuffen är olik de flesta andra single casks från sherryfat som vi provat på så sätt att den inte viker sig under sötman utan håller sig upprätt genom hela upplevelsen. Helheten är komplex och roande. Vi mer än gillar vad vi just smakat och kan inte sätta något annat betyg än 5 av 5 torvmossar.

Att whisky från ett destilleri, vars smått komiska namn vi endast sporadiskt stött på (och som då blandats ihop med karaktärer från Shakespeare-pjäser), skulle kunna överrumpla oss likt denna har gjort trodde vi nog inte. Från att vara helt neutralt inställda till MacDuff får vi numera inse att vi kommer vara överdrivet vänligt inställda till allt de gjort. Det finns en viss chans att Svenska Eldvatten kommit över en riktigt bra tunna och på så vis fått till en lyckträff, men det vet vi inte förrän en MacDuff passerar nästa gång.

Relaterade inlägg:

7 svar på ”Tung sherrywhisky i Eldvattens MacDuff”

Hej på er!
Vad får man tag i denna pärla? är den släppt eller är den till och med redan slut?

Jeg tipper at de bare har fått en sample og at den kommer på bolaget senere. Merkelig bilde om de skulle ha sikret seg en flaske :p

@Michael: Den släpps på Systembolaget 2012-05-02! Dessvärre vet vi inte artikelnummer eller prislapp än.

@egil: Din analys är helt korrekt! 🙂

Okey! jag tackar M o D för snabba svar, då står man där i kön igen !
Trevlig Whiskyhelg!

Jag misstänker att den hamnar i beställningssortimentet. Vi kommer lägga upp listan med nya maltwhisky-släpp så fort vi får ut den från Systembolaget.

Vi berättar så klart på Facebook när vi lägger upp nytt innehåll, följ oss gärna där.

Den 20:e april sitter jag och njuter av en Rioja från 1973, samma ålder som gubben här. Läser om whisky och ert nya inlägg, två njutningar på samma gång!
Ha en trevlig helg.
Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *