Kategorier
Smakat

Kilchoman med en twist av sherryfat

Vi har haft ögonen på det lilla destilleriet Kichoman ett längre tag. Allt de gör känns rätt och riktigt. Kilchoman bedriver en – relativt grannarna på Islay – småskalig, hantverksmässig produktion. När det begav sig valde man lämpligt nog att ta fram egna pannor istället för att trimma in begagnade för eget syfte. Vi vet att Kilchoman också fått stor hjälp från de andra destillerierna på ön, vilket ger en trevlig bild av whiskyindustrin i stort.

Nu är det äntligen dags att gå igenom en utgåva från det minsta (och nyaste) destilleriet på Islay grundligt!

Kilchoman Machir Bay
Kilchoman Machir Bay

Kilchoman Machir Bay

Provad av Daniel och Martin 2012-04-04

Kilchoman Machir Bay är en vat av de tre olika åldrarna 3, 4 och 5 år på bourbonfat. Den fyraåriga whiskyn har dessutom slutlagrats på Oloroso-sherryfat i åtta veckor innan whiskyn slutligen satts samman. Som övriga Kilchoman är det frågan om naturlig whisky utan kylfiltrering och sockerkulör, spädd till 46% alkohol innan buteljering. Kilchoman Machir Bay kommer bli Kilchomans standardutgåva för en tid framåt.

Doft: Inledande trevligt småskitig rökdoft med en syrlig knorr av hobbylim och citrus. Läderklädsel och spetsig rök. Referensmässigt påminns vi om klassiska toner från upplevelser av Laphroaig, Caol Ila och Bunnahabhain, men med en helt egen gestalt i Machir Bay. Efter ett tag gott om smörsötma som hintar om att det finns spetsiga toner av alkoholdriven vanillin. Det finns också en hög del upplevd sälta, som ger en viss havsprägel till den här i övrigt torra, varma upplevelsen.

Smak: Det finns två helt separata nivåer. Dels en fruktig lätt sval kompott och dels en strävare med syrlig fatrikedom. Det finns tydliga avtryck av den korta sherrytiden via plommon, men även något udda av päronsplit. Mjuk som honung finns det även spår av ljung.

Avslut: Först återtar den sin rökbredd sedan kommer en lång uthållig vägg klädd i pomerans. Trots en bra förklädnad finns det en del alkohol kvar i den här unga utgåvan som ger sig till känna genom att driva på avslutets intensitet.

Betyg: Vi längtar redan till en fullfjädrad åldersangiven utgåva. Det finns förstås poäng att plocka på mognad, men den här utgåvan bådar gott för framtiden. Kilchoman Machir Bay förtjänar helt unisont 4 av 5 möjliga torvmossar, där doftintrycket bidrar starkt till helhetsupplevelsen. Doften behöver inte heller poleras, utan levererar helt enkelt. I övrigt vet vi att några år till på fat kommer göra underverk.

Jag vet inte om det är vår förkärlek för rökig whisky, eller om det är den fantastiska råspriten från Kilchomans pannor, men vi har aldrig givit liknande betyg till en treårig whisky tidigare. För er som planerar att resa till Islay kan vi varmt rekommendera ett besök på Kilchoman. Prov av råsprit ingår i rundturen för dem som vågar smaka den starka alkoholen!

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Kilchoman med en twist av sherryfat”

Det finns en åldersutgåva som lanserades strax innan denna, Vintage 2006, som således är deras första femåring.
Jag har både Vintage 2006 och Machir Bay och måste säga att MB blivit lite av en favorit då det jag var på jakt efter var just lite av den syrliga och eldiga fruktighet som deras treåringar haft så även om Vintage 2006 är en mer ”färdig” whisky så blir jag ändå lite gladare av MB som är en fantastisk kompromiss mellan det unga eldiga och det mer färdiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *