Kategorier
Snabbis

Fyra snabba från Master of Malt

Dagens skörd av drams
Dagens skörd av drams

I dag har vi förmånen att prova några av Master of Malts egna buteljeringar. Det rör sig om fyra whiskies, varav tre är single cask, dvs tappade från ett enskilt fat. En egenskap hos single cask-utgåvor är att man med säkerhet (åtminstone hos destilleriet) vet när all whisky gjordes och buteljerades, i vilket hörn tunnan låg och vem som var för ivrig i spirit safen.

Dailuaine 27 year old

Tre små centiliter med 53,6% alkohol från ett enda återfyllt sherryfat. Whisky från Dailuaine är tydligen en av huvudkomponenterna i Johnny Walker-blends. Destilleriets skylt ståtar med att där även huserar ett ”Dark Grains Plant”. Det låter ganska dunkelt och mystiskt men innebär odramatiskt nog att man omvandlar återstoden av malten, efter mäskning, till djurfoder.

Doft Kanel, peppar, päronkonjak, mandelmassa
Smak Torr, kryddig, mandarin, druvsockersötma
Avslut Långt, trevligt avslut med avklingande fattoner
Betyg Vi gör en Jim Murray; förväntar oss inget och blir helt överrumplade. Tokgrym Speyside-whisky som kräver fem av fem torvmossar!

Cragganmore 20 year old 1991 – Single Cask

Master of Malt-tappad utgåva i 3-centilitersprov på fatstyrka om 54,2%.

Doft Som en romrussinglass: söta druvor omgärdade av vanilj
Smak Kryddigt av kanel, tunn och vass
Avslut Relativt långt avslut med fatkaraktär
Betyg Svår att särskilja i sammandraget men med tydlig kvalitet: tre av fem torvmossar.

North British 20 Year Old 1991 – Single Cask

Denna Master of Malt-tappning har vi erhållit i deras prova-på-förpackning om 3 cl och innehåller 55,8% alkohol. Det som gör denna unik i sammanhanget är att det är en grain-whisky.

Doft Vanilj, lakrits, hallon
Smak Ordentligt av lakrits till en början, men så fort whiskyn nått lite längre bak på tungan blir det svårt att fokusera på nåt annat än bourbonreferensen. När hjärnan slagit om till bourbonprovarläget hittar man smörkola och banan.
Avslut Metalliskt av rålakrits som håller i sig förvånansvärt länge
Betyg Otippat bra grainwhisky som förtjänar fyra av fem torvmossar.

Dalmore 14 year old 1996 – Single Cask

Denna 14-åriga Dalmore är destillerad 29 oktober 1996 och buteljerad 17 juni 2011. Lagrad på återanvänt bourbonfat och på fatstyrka: 55,5%.

Doft Syrliga druvskal, krusbär, druvsaft, smörsötma
Smak Pomerans, pistagenöt, vitpeppar
Avslut Vanilj, pomerans, ekfat
Betyg En spännande Highlandwhisky som inte lär göra någon besviken. Fyra av fem torvmossar skrapar den ihop till.

Allt som allt upplever vi att Master of Malts egna buteljeringar, framförallt av single cask, imponerar. Man garanteras en intressant och unik whisky eftersom MoM förmodligen köpt upp fat som av någon anledning inte passat in bland övriga fat från samma tillverkningstillfälle. Ta t ex det fiktiva exemplet när ett destilleri fyller den sista tunnan i en tillverkningsserie. Om de har otur kommer den att vara knappt halvfylld och whiskyn kommer således ha mindre kontakt med träet och mer kontakt med luften i tunnan än vad som försiggår i övriga tunnor i samma serie. Det bidrar till unika uttryck och engångsupplevelser för oss som i slutändan smuttar på resultatet.

Relaterade inlägg:

2 svar på ”Fyra snabba från Master of Malt”

Jag har både North Brittish 20 och Dailuaine 27 från MoM stående, ännu med vaxet kvar över korken. Nu lockar det ju ännu mer att karva bort den.. 🙂
Trevlig helg!

Personligen tycker jag North British var mest spännande, långt över förväntningarna. Den ger helt klart mersmak för grainwhisky. Dailuaine var också en glad överraskning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *