Kategorier
Smakat

Glenmorangie Astar är hemma efter en lång färd

Vi provade Glenmorangie Astar för första gången på Öl- och Whiskymässan i Stockholm. Glenmoranige Astar är en whisky lagrad på utvalda bourbonfat från ett destilleri av Tennessee Whiskey (som bör vara Jack Daniels). Efter att ha lagrat bourbon i fyra år skeppas faten till Glenmorangie och fylls med whisky för att så småningom bli Glenmorangie Astar. Namnet Astar betyder lämpligt nog resa (eller färd) på gaeliska. En flaska har nu legat i hyllan sedan den beställdes från Systembolaget strax efter whiskymässan och det är hög tid att den provas.

Glenmorangie Astar
Glenmorangie Astar

Glenmorangie Astar

Provad av Daniel och Martin 2011-04-28

Glenmorangie Astar skyltar med att vara buteljerad vid 100° proof eller närmare bestämt 57,1% alkohol. Whiskyn är inte kylfiltrerad och har inte heller några tillsatta sockerkulörer.

Doft: Vanilj (massor av vanilj) och en del torra trätoner. Kanske lite fläder? Definitivt gröna äpplen. Massvis med estrar ovanpå vaniljen.

Smak: Tjock vanilj. Massa spännande trämelodier. Marsipan och körsbär. Det finns tydliga referenser till Glenmorangie Finealta, även om de var för sig har helt egna smakidentiteter.

Avslut: Marsipanen hänger kvar länge och varvas av nötiga ektoner.

Betyg: Glenmorangie Astar fångar din uppmärksamhet på precis samma vis som sina eftergångare Glenmorangie Sonnalta och Finealta. Det blir tydligt för oss att Glenmorangie gör sig bäst på högre alkoholhalt, nära fatstyrka. Spännande är ett ord som fullständigt sammanfattar Astar. Vi är överens om att Glenmorangie Astar förtjänar 4 av 5 torvmossar, men att den saknar inte mycket för att nå full pott.

Glenmorangie Astar är ett mycket intressant exempel som visar vad amerikansk före detta bourbonfat kan göra med en skotsk whisky. Det finns många nivåer av vanilj och framförallt fatuttryck att utforska djupare, för den som är intesserad. Låt inte vårt betyget skrämmas, utan skaffa dig istället en egen åsikt!

Relaterade inlägg:

4 svar på ”Glenmorangie Astar är hemma efter en lång färd”

En ting som bør nevnes om fatene er at de kommer fra Glenmorangie’s egen skog i Ozark-fjellene i Missouri, også kalt ’Designer Casks’.

Vad trevligt med kommentarer från Norge!

Det stämmer förstås som du säger. Dessutom valdes träden ut specifikt för att bli fat åt (vad vi antar/vet är) Jack Daniels. Glenmorangie Astar är därmed ett av de mer avancerade projekten i fatförädling, eftersom hela processen designats av malt mastern på Glenmorangie.

Jeg har lest bloggen en stund, men har bare ikke hatt noe å kommentere enda 😉

Det blir vi tvungna att ta som en komplimang. Vi ser fram emot fler kommentarer, oavsett om vi missat något eller inte. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *