Kategorier

Laphroaig

Laphroaig från kustenLängs med södra Islays kustremsa ligger några av whiskyvärldens kanske mest distinkta, omtalade och betydelsefulla platser. I samhället Port Ellen ligger mälteriet som förser de flesta av destillerierna på Islay med malt. Från 1820-talet fanns här även ett destilleri med samma namn som samhället men som lade ner produktionen 1983. Två kilometer öster om Port Ellen hittar vi det första destilleriet: Laphroaig. Ytterligare några kilometer österut har vi Lagavulin, följt av Ardbeg. Inom en halvmils avstånd producerades fyra av de rökigaste och torvigaste whiskies som finns, varav tre fortfarande är aktiva.

Historia

I början av 1800-talet brukades området kring Laphroiag av bröderna Alexander och Donald Johnston. Skyhög skatt på whisky gjorde att många under den här tiden producerade sin egen i hemmagjorda pannor. Röken från whiskyproduktionen var ett omisskännligt tecken och användes av skattmasar för att avgöra var nästa hembesök skulle ske, varför många hembrännare började destillera nattetid för att undvika uppmärksamheten (därav ordet moonshine, när spriten brändes i månskenet). Säkerligen var även mer svåråtkomliga platser som Islays sydkust mindre frekvent besökt av skattmasar. Bröderna Johnstons whisky började dock kring 1815 få ett rykte om sig och lockade så småningom till sig den oönskade uppmärksamheten av skattmasen, som anade oråd. För att undvika rättsliga åtgärder och fortsätta med sin whiskyproduktion legaliserade man den under namnet Johnston & Johnston. Donald köpte tidigt ut sin bror varpå namnet ändrades till D. Johnston & Co.

Smakrik rökig whisky

Laphroaig som själva stolta proklamerar sin whisky som Skotlands mest smakrika har ett stort utbud rökig whisky. Den vanligaste utgåvan på 10 år är kylfiltrerad och innehåller sockerkulör för färgens skull. Trots detta hör Laphroaig 10 till de rökigaste smakrika uttrycken man kan hitta bland skotsk whisky. Om man vill djupdyka i Laphroaigs sortiment finns det gott om variation, med de gemensamma nämnarna rök, torv, jod och läder. Utgåvan Laphroaig Quarter Cask togs fram för att efterlikna whisky som producerades på Islay för 200 år sedan. Den är inte kylfiltrerad och har därmed en råare torvton, dessutom ger de mindre faten tydligt nötiga toner. Samtliga utgåvorna från Laphroaig vi kommit i kontakt med innehåller sockerkulör för att justera färgen. Det beror troligtvis på att framförallt exbourbon-fat används för att lagra whiskyn, som därför inte hinner få mycket färg innan buteljering. Ingen utgåva över 48% är kylfiltrerad, och det är här de verkliga guldkornen finns att finna. Bland dessa har vi fastnat för de årliga festivalutgåvorna, framtagna för Feis Isle, Laphroaig Cairdeas, som varierar stort i sammansättningen från år till år.

Här följer ett urval av Laphroaigs sortiment whisky. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Ålder (år) Alkoholhalt D M
Laphroaig 18 18 48% 5 5
Laphroaig Quarter Cask 48% 5 5
Laphroaig Triple Wood 48% 4 4
Laphroaig Cask Strength 10 57,8% 5 4
Laphroaig Càirdeas 2010 Master Edition 11 57,3% 5 5
Laphroaig Càirdeas 2011 Ileach Edition 50,5% 4 5
Laphroaig Càirdeas 2012 Origin 51,2% 4
Laphroaig Cairdeas 2013 Port Wood Edition 51,3% 5
Laphroaig Cairdeas 2014 51,4% 5
Laphroaig 12 for the Nordics 48% 3

Kontaktuppgifter

Laphroaig Destillery
Port Ellen
Isle of Islay
Argyll
PA42 7DU
http://www.laphroaig.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *