Kategorier
Snabbis

Triss i fatstyrka med Aberlour, Glenfarclas och Laphroaig

Vi bestämde oss för att recensera tre stycken whisky idag, slumpvis utvalda ur våra gömmor. När urvalet var klart stod några faktum klara; det blev tre whiskies på fatstyrka från tre olika regioner i Skottland. Aberlour A’bunadh från Highlands, Laphroaig Cask Strength från Islay och Glenfarclas Family Cask 1987 från Speyside. När vi väl häller upp malterna på provningsglas står ytterligare ett faktum klart för oss: de tre har i stort sett identisk färg! I fallet med Glenfarclas och Aberlour har de nog fått sitt djupa bärnstensskimmer från lagringen på sherryfat, men Laphroaigen är vi lite mer skeptiska till. Med stor sannolikhet har den fått en färgskjuts med hjälp utav sockerkulör.

Aberlour A’bunadh

Höglandswhisky från batch nummer 36 med massiva 60,1% alkohol under västen. Lagrad på spanska Oloroso-fat och ej kylfiltrerad.

Doft En bred, f(r)uktig russin- och plommonblandning. Äpple.
Smak Dessertvin på steroider, russin, några äppelövertoner
Avslut Fatet och alkoholen spelar ut varandra och lämnar fri väg åt sötman från sherrydruvorna
Betyg Förvånansvärt behaglig den höga alkoholhalten till trots, men den undviker fiasko snarare än briljerar. Vi funderar en sekund hur den hade upplevts vid 50-55%. Med lite vatten i glaset är intrycket lite mer bastant. 4 av 5 torvmossar.
Vägbeskrivning till Laphroaigs besökscenter
Vägbeskrivning till Laphroaigs besökscenter

Laphroaig 10 Cask Strength

Laphroaig lär höra till några av de mest välbekanta varumärkena när det kommer till rökig whisky. Här har vi hittat en flaska av denna Islaywhisky ur batch 003 buteljerad i januari 2011. Whiskyn är på fatstyrka och landar på 55,3% alkohol. Troligtvis är den både kylfiltrerad och, som nämndes tidigare, färgad med sockerkulör. Efter påpekande från en uppmärksam läsare så korrigerar vi uttalandet att den skulle vara kylfiltrerad. Whiskyn är endast mekaniskt filtrerad för att få bort partiklar och inget annat. Flaskan är personligen införskaffad på Laphroaigs besökscenter!

Doft Typiskt Laphroaig, men med en stålhättad alkoholkänga. Tjära, jod, läder, torra löv, korkmatta och söt rök. Klorblekt servett. Pepparrot.
Smak Sötsur rökbomb, medicinsk munskölj, rönnbärsgelé och tallbarrsolja
Avslut Destillerad mynta, havtorn och svedd wellpapp
Betyg Det är ett brett anfall från den lilla skotska ön, men vi blir inte helt överrumplade. Leveransmässigt landar Laphroaig Cask Strength nånstans mittemellan Laphroaig 10 och Laphroaig Quarter Cask. Lite mer bett än 10:an men inte riktigt lika bra som QC (eller Laphroaig 18 för den delen). Vi beslutar oss för ett betyg på mellis: 4,5 av 5 torvmossar.

Glenfarclas Family Cask 1987

Familjefatet, en refill sherry butt med nummer 3826, räckte till 633 flaskor med en alkoholhalt av 53,2%.

Doft Fruktigt lättsam, vindruva, äppelpaj, xylitol, med en tunn men sträv hint av ekfat
Smak Fjäderlätt sherryfatslagring som gradvis övergår i riktigt tunga, torkade druvor. Sötsur sås, syrligt äpple och en biton av viol.
Avslut Persika, valnöt, mango, tropisk frukt med röd chili
Betyg Lätta fruktestrar samspelar med mörka druvtoner och komponerar ett stycke typisk och klassisk Glenfarclas. Luktar gott, smakar gott och slutar gott. Välkomponerat rakt igenom och belönas med solklara 5 av 5 torvmossar.

Ett på förhand jämntippat startfält med tight målgång. Det är trots allt inte så konstigt att en vintageutgåva från välrenommerade Glenfarclas kammar hem vinsten framför en 10-årig Laffe, följda av en whisky utan åldersangivelse från Aberlour. Gammal är äldst!

Relaterade inlägg:

11 svar på ”Triss i fatstyrka med Aberlour, Glenfarclas och Laphroaig”

Ger ni alla whisky ni testar fina betyg? Snittet på de senaste tio recensionerna 4,2 torvmossar?

Laphroaig’en är inte kylfiltrerad den är bara ”barrier-filtered”.

@Tobias

Vi försöker ge ett rättvist betyg och använda hela betygsskalan för att beskriva den whisky som finns på marknaden. Den främsta anledningen till att vi snittar högt betygsmässigt är att vi främst provar whisky som vi i förhand tror på, eller redan vet att vi kommer uppskatta. Läs gärna mer om våra torvmossar om du är intresserad! Det är hittills bara en enda whisky som provats (här på whiskybloggen) som fått en etta i betyg.

@Tomas

Tack! Vi får rätta det ovan.

@Tobias
För mig är peats provningar en trevlig upplevelse och ser fram emot varje nytt inlägg. Förstår att betygen blir höga, för nästan all whisky som provas här är superbt hantverksmässigt gjorda. Som de själva säger är inte betyget det viktiga utan helheten av en provning.

@ Martin, Daniel Vilken skillnad det är på Laphroaig 10 och cask strength. Tyvärr så är laphroaig 10 väldigt ojämn i kvaliteten. Ibland saknar man den där lilla twisten eller knorren som tidigare imponerade på en.

Bra med tre snabba provningar, inte första gången ni publicerat. Väcker nyfikenhet att prova eller köpa ett exemplar!
Ha en fortsatt trevlig påsk.

Peter

Det är möjligt att Laphroaig trillar dit på motståndet i den här provningen. Sist vi provade den var vi mäkta mer imponerade, men det var också ett bra tag sedan.

Jag minns Laphroaig 10 med mer läder, salt och bredare rök än Laphroaig 10 Cask Strength som har mer jod, tallbarr och styrka över lag. Det kanske är bäst att Daniel ger sin bild av skillnaderna också, så får du en något bredare beskrivning. För en riktigt rättvis bedömning av relationen skulle vi förstås behöva prova dem parallellt.

Det skulle kunna finnas utrymme för ett sådant test någon gång i framtiden, men vi har liknande projekt som kanske får prioritet. Exempelvis är vi sugna på att vertikalprova olika årgångar Ardbeg Uigeadail vi har på hyllorna och jämföra med vad som finns ute i butik nu.

Vi vill också ha tid att hålla oss uppdaterade med provningar av något nytt varje månad, så det blir ibland svårt att välja. Då är det alltid kul att ha så här engagerade läsare som har åsikter och funderingar, och som bidrar till vårt intresse för whisky.

Hittade detta på Laffe’s hemsida som bevis på mitt påstående om att den inte är kylfiltrerad:
”Original Cask Strength Laphroaig is barrier-filtered only just, to remove the small char particles present. This means you will enjoy Laphroaig exactly as we made it. In extremes of temperature and when you add water it may appear a little cloudy – this is the natural condition of a malt of such a peaty pungence and uncompromising purity.”

Ang. batch nummer på Aberlouren så borde det vara 27 eller 36.
Tror inte att det finns någon batch med alkoholstyrkan 60,1% men är inte helt säker 😉

”Tror inte att det finns någon annan batch….” ska det vara i meningen ovan

@TomasL: Tack för tipset om filtreringen av Laphroaigen, det är korrigerat nu. Du är även rätt ute när det gäller batch-numret på Aberlouren: 36.

@Martin: Det var för länge sedan jag provade Laphroaig 10 senast, så det skulle inte bli en rättvis jämförelse mellan 10:an och Cask Strength:en om jag bara gick på minnet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *