Isle of Jura

Isle of Jura är namnet på både ett destilleri och ön det ligger på. Isle of Jura ligger bland de västra öarna i de yttre hebriderna, nordöst om Islay. Ön som är omkring en mil bred och mindre än fem mil lång har bara en väg, ett hotell och ett destilleri. Likt invånare på Islay som kallas Ileach, har Juras invånare det gaeliska tilltalsnamnet Diurach. Diurachs är också namnet på medlemsklubben som man kan anmäla sig till på destilleriets hemsida.

Whisky med mytomspunnet förflutet

Det var fullt lagligt för öborna på Isle of Jura att bränna för eget bruk fram till det förbjöds år 1781. Sedan dröjde det ett antal år innan destilleriet på Jura grundades år 1810. Vi får nog anta att det brändes en del under mellantiden för att tillgodose det lokala behovet, men bakom lyckta dörrar och i skydd av månskenet. Enligt destilleriets egen legend skall Laird Archibald Campbell blivit väckt i sömnen av en spöklik gumma svävades över sängen. Hon skall ha varit upprörd över bristen av gyllene vätska på ön och lär ha övertalat Archibald att vända detta missförhållande genom upprätta destilleriet vid en gammal smugglargrotta. Jura är mycket måna om att framhäva myter och legender från ön och omkring destilleriet. Två exempel på det är utgåvorna Jura Superstition och Jura Prophecy som har väl sammansatta lokala bakgrundshistorier.

Destilleriets moderna historia

Destilleriet förföll och det var först 1960 som det började ljusna för whisky på ön igen. De två lokala markägarna Robin Fletcher och Tony Riley-Smith rustade upp destilleriet i ett försök att locka nya att bosätta sig på ön. Återbyggnationen genomfördes med hjälp av arkitekten William Delme-Evans, som såg till att installera i två högre pannor i det nya destilleriet. Jura har faktiskt något gemensamt med Ardbeg. Micheal Heads jobbade nämligen som destilleri-manager på Jura innan han flyttade hem till Islay och övertog motsvarande roll hos Ardbeg, mars 2007 . Därmed är stor del av den whisky som nu finns tillgänglig på marknaden nu (syftat år 2012) destillerad av Mickey. Han måste därmed varit delaktig till initiativet för det rökiga experimentet 1999, med Jura Heavy Peat som resultat. Då verkar det helt naturligt att välja Ardbeg och rökig whisky som nästa steg i karriären. I övrigt har whiskyn en försiktigt rökig stil med helt egen karaktär.

Sortiment

Här följer ett urval ur Isle of Juras whiskysortiment. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Ålder (år) Alkoholhalt Fenolhalt D M
Jura Origin 10 40% 4 4
Jura Superstition 43% 3 3
Jura Prophecy 46% 4 4
Jura Boutique Barrels Heavy Peat 7 55% 30 ppm 4 5
Jura Boutique Barrels Grand Crus Classé 57% 5 5

Kontaktuppgifter

Isle of Jura Distillery
Craighouse
Isle of Jura
Argyll
PA60 7XT
http://www.isleofjura.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *