peat.se

Mackmyra

Mackmyra är frukten av en idé från en skidsemester i Sälen 1998 av åtta whiskyintresserade kamrater som lärt känna varandra som ingenjörsstudenter. Under en improviserad whiskyprovning med medtagna flaskor bestämde de sig för att de skulle producera svensk whisky (om det inte redan fanns). Mackmyra Svensk Whisky AB grundades ett år senare, år 1999 och hade tillstånd för whiskytillverkning redan 18 december 1999. Den Första Utgåvan från Mackmyra lanserades 2008 som destilleriets första whisky i Systembolagets ordinarie sortiment, egentligen sjunde utgåvan om man räknar in Preludium-serien. Under de första åren destillerades många olika recept i ett litet pilotdestilleri för att prova sig fram till rätt spritrecept för en lyckad svensk whisky. Det finns delar av dessa recept i ett flertal olika tappningar från destilleriet. En av de utgåvor som innehåller sprit från pilotdestilleriet är Mackmyra Preludium:06, en av de bästa tappningar vi provat från Mackmyra...

Spritrecept och fatlagring

Det finns huvudsakligen sex olika varianter av svensk whisky från Mackmyra destilleri. Variationerna bygger på två spritrecept. Ett av spritrecepten är framtaget för rökig whisky och ett för elegant whisky. Båda recepten kombineras i sin tur med tre olika typer av fatlagring. Mackmyra lagrar whisky på före detta bourbon- och sherryfat samt på nya svenska ekfat (av flottans ek från Visingsö). Kombinationerna ger oss variationerna elegant bourbon, elegant sherry, elegant ek, rökig bourbon, rökig sherry och rökig ek. Utöver de huvudsakliga variationerna tillkommer ett stort urval av experimentell whisky från pilotperioden i mindre volymer. Därmed har Mackmyras master blender Angela D'Orazio mycket att välja på när hon skall ta fram nya buteljeringar av svensk whisky.

Försäljning av fat

Mackmyra var snabba att anamma privatägda fat som del för finansiering av verksamheten. Idén är lika enkel som genialisk. Mackmyra säljer fat till privatpersoner, som därmed ligger ute med pengar tills whiskyn är färdig. På så vis slipper Mackmyra betala lagerkostnaderna. Sedan lagras faten på en av flera platser i landet så att det blir lätt för ägarna att besöka sina fat och därmed kultivera sitt intresse för whisky och i synnerhet Mackmyra. När whiskyn nått åldern tre år levereras de färdigbuteljerade flskorna till Systembolaget med svensk alkoholskatt påslagen eller till i Danmark för privatimport. Mackmyra har fyra alternativ för lagring av privatägd whisky:

  • Bodås Gruvlager
  • Fjäderholmarna Skärgårdslager
  • Häckeberga Slottslager
  • Smögen Västkustlager

Mackmyra har även ett ursprungligt (fullt) lager i Forsbacka.

Whiskyutgåvor

Mackmyra har varit flitiga med att lansera olika buteljeringar över åren. Av det vi provat är det tyvärr långt ifrån allt som övertygar, men det finns ljusglimtar i mörkret och vi har tilltro till framtiden hos sveriges första framgångsrika whiskydestilleri. Här följer ett urval utgåvor från Mackmyra som vi ändå tycker att man borde ha koll på som svensk! Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Ålder (år) Alkoholhalt D M
Mackmyra Den Första Utgåvan 46,1% 2 1
Mackmyra Brukswhisky 41,4% 3 3
Mackmyra Preludium 06 4 50,5% 4
Mackmyra Special 05 Jaktlycka 47,2% 3 3
Mackmyra Special 06 Sommaräng 46,8% 3
Mackmyra Special 07 Framtidstro 45,8% 3 3
Mackmyra Special 08 Handplockat 46% 4 4
Mackmyra Special 09 Vildhallon 46,1% 4 5
Mackmyra Special 10 Kaffegök 46,1% 5
Mackmyra Svensk Rök 46,1% 4

Det kan även vara värt att nämna att Mackmyra släppt en utgåva av spädd råsprit under namnet Mackmyra Vit Hund, som vid vår provning väl förtjänade betyget 4 av 5 möjliga.

Kontaktuppgifter

Mackmyra Svensk Whisky AB
Bruksgatan 4
818 32 Valbo
http://www.mackmyra.se/