Kategorier

Daniel

Daniel
Daniel

Daniel är en realist med ett antal specifika intresseområden. Hit hör förstås whisky, men även gitarrspelande, PS3-spelande, hårdrock (från klassisk dito till teknisk dödsmetall och black metal) och teknik överlag. Professionellt är det programmering i Java som gäller.

Ner i whiskyträsket trillade han via klassiker som Laphroaig 10, Lagavulin 16 och Talisker 10. Dock var det faktiskt en Glenfiddich Caoran Reserve från flygplatstaxfreen i Larnaca, Cypern, som såg till att intresset gick från latent till försiktigt fanatiskt.

Numera står förutom ovan nämnda klassiska destillerier även Ardbeg, Highland Park och Oban högt i kurs.

13 svar på ”Daniel”

Hej de vore bra om ni skrev ut fenol halten innan destillering!!

Mvh Peter
TACK FÖR FIN SIDA!

Hej Peter!

Tack för kommentaren.

I de fall vi har tillgång till fenolhalt på malten så försöker vi nämna den. Problemet är att den sällan publiceras från destilleriet, det är mycket vanligare att ppm fenoler efter destillering tillgängliggörs. I vissa fall har vi efterfrågat fenolhalt på malten direkt från destilleriet eller distributören, men det är lite väl tidskrävande för ett fritidsprojekt att jaga reda på alla nuffrorna jämt 🙂

Mvh,
Daniel

Hejsan peatvänner.

Har ofta noterat att det står ”double matured” på whiskyflaskor och jag undrar vad det betyder. Kan ni hjälpa mig tro…?
Tack för en suverän sida!

Ha`de`gött Stefan

Måste bara få skriva att det är en ypperlig hemsida ni har. Snyggt som attan, trevliga tasting notes och relevant whisky. Bra jobbat!

Joel

@Stefan: Double-matured är vad vi här på peat.se på svenska brukar kalla fatförädling. En annan synonym term på engelska är finish. En whisky som är double-matured är således en whisky som legat på en typ av fat under större delen av lagringen och sedan flyttats till en annan typ av fat mot slutet av lagringen. Ett typexempel är Diageos Distiller’s Edition-serie där man lagrar en ”vanlig” whisky på sherryfat i slutet av lagringen.

Kul att du gillar sidan!

Vill stämma in i bäcken boys!
Bra sida men kanske lite mycket fullpoängare överlag men gillar man en god wirre kan det väl bli så.
Fortsätt med den höga standarden och initierade testerna för det gillar vi läsare mycket.

@Pierre: Stort tack! Vi är medvetna om att vi använder de lägre nivåerna på betygsskalan i alldeles för liten utsträckning. Delvis beror det på att den whisky vi provar och recenserar ofta är självfinansierad och därmed efterforskad och i stort sett alltid bra (vem skulle medvetet köpa en dålig whisky?). Samtidigt kan man dra paralleller till den gängse poängskalan som löper från 0 till 100. Om 5 torvmossar motsvarar 80 till 100 poäng och 4 torvmossar motsvarar 60 till 80 poäng så har vi täckt upp för 99% av all whisky som recenseras i och med de två nivåerna 🙂 Dock gör vi inte en sådan skarp indelning! En 5:a motsvarar nog snarare en 90+-whisky på den vanliga skalan och en 4:a kanske matchar en 80+ eller 85+-whisky. Läs gärna om hur vi resonerar kring betygen här också: Om betygsskalan.

Jag förstår helt hur ni resonerar gällande betyg och införskaffande.
Oftast skall man ju köpa 2 flaskor av det man önskar:en för inmundingande och 1 för framtida auktioner som förhoppningsvis kan betala av sig på längre sikt men det är kämpigt 80) att få ett brett spektrum på sorterna.
Anyway jag gillar er stil så varför inte snacka med ex.Clydedales för en större provning av nyheter och en synergieffekt ?

Det är klart att vi funderat på Clydesdale! Hittills har vi dock fokuserat på våra kontakter med andra distributörer och ägare av varumärken. Clydesdale fokuserar ju främst på oberoende buteljeringar, även om bland annat Kilchoman kommer in i landet den vägen.

En sak är dock säker. Vi kommer fortsätta att skriva om både tillfälliga besökare på hyllorna och rariteter i beställningssortimentet.

Just in from P&S!

Är du whiskykunnig och intresserad av speciella lanseringar? I så fall kanske du redan vet att Bowmore släppt sin tredje utgåva av Tempest, Islay-destilleriets cask strengths-utgåva? Denna lanserades på Systembolaget i september!

Nu finns möjligheten att prova alla tre batcher av Bowmore Tempest! Vi har nämligen samlat samtliga utgåvorna i serien. Häng med på en serie i rök och stök från Islays drottning Bowmore! Provningen leds av Bowmores Brand Ambassador Erik Jansson.

Tempest 55,3% batch no 1 release. September 2009
Tempest 56,0% batch no 2 release. September 2010
Tempest 55,6% batch no 3 release. September 2011
VÄLKOMMEN TILL Bowmore Night at Aflodal Whisky Club!

Hej, singelmalt i all ära. Men tänkte höra med er vad ni tycker om black bottle och islay mist? Antar att ni provat någon av dem. Kan vara bra att ha några ”fulwhisky” i skåpet också.

Hej!
Jag har precis snubblat över denna trevliga blogg. Mycket underhållande och insiktsfull med härligt målande beskrivningar av diverse rökiga och orökiga destillat.
Eftersom jag själv är svår whiskyaficionado hamnar denna sida definitivt under mina favoriter. När kommer ni med en egen app??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *