peat.se

Balvenie

David Stewart, Balvenies malt master

David Stewart, Balvenies malt master

Destilleriet Balvenie grundades av William Grant 1892 i hemstaden Dufftown (Speyside), efter bland annat en karriär på Mortlach. Balvenie ägs än idag av familjeföretaget William Grant & Sons, som är den tredje största producenten av skotsk whisky. Bland annat genom blendedwhiskyn Grants. Trots att Balvenie ingår i en jättekoncern med bland annat Glenfiddich känns det mer som ett litet familjedestilleri. Det kanske beror på att man fortfarande delvis golvmältar och odlar eget korn samt faktiskt har egna anställda tunnbindare och kopparslagare. Buteljeringen sker också inom destilleriets ägor.

Varierat fatförädlad whisky

David Stewart som är master blender för koncernen har haft god möjligt att experimentera med sortimentet på Balvenie, som skall ha varit först med att använda olika typer av fat för att ändra smakkaraktären på whiskyn. Balvenie producerar likt Glenmorangie ett brett urval av fatförädlad whisky. Bland dessa finns klassisk speysidewhisky efterlagdrad på sherryfat, men även whisky förädlad med portvinsfat och karibiska romfat.

Sortiment

Det är få utgåvor från Balvenie som inte är värda att prova. Här följer ett urval av Balvenies single malt whisky. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Ålder (år) Alkoholhalt D M
Balvenie DoubleWood 12 40% 4
Balvenie PortWood 21 40% 5 5
Balvenie Golden Cask 14 47,5% 4 4
Balvenie Single Barrel 15 47,8% 3
Balvenie PortWood provad under vår whiskyprovning på Jajja Awards 2011, Berns, Stockholm.

Kontaktinformation

http://www.thebalvenie.com/