Kategorier

Balvenie

David Stewart, Balvenies malt master
David Stewart, Balvenies malt master

Destilleriet Balvenie grundades av William Grant 1892 i hemstaden Dufftown (Speyside), efter bland annat en karriär på Mortlach. Balvenie ägs än idag av familjeföretaget William Grant & Sons, som är den tredje största producenten av skotsk whisky. Bland annat genom blendedwhiskyn Grants. Trots att Balvenie ingår i en jättekoncern med bland annat Glenfiddich känns det mer som ett litet familjedestilleri. Det kanske beror på att man fortfarande delvis golvmältar och odlar eget korn samt faktiskt har egna anställda tunnbindare och kopparslagare. Buteljeringen sker också inom destilleriets ägor.

Varierat fatförädlad whisky

David Stewart som är master blender för koncernen har haft god möjligt att experimentera med sortimentet på Balvenie, som skall ha varit först med att använda olika typer av fat för att ändra smakkaraktären på whiskyn. Balvenie producerar likt Glenmorangie ett brett urval av fatförädlad whisky. Bland dessa finns klassisk speysidewhisky efterlagdrad på sherryfat, men även whisky förädlad med portvinsfat och karibiska romfat.

Sortiment

Det är få utgåvor från Balvenie som inte är värda att prova. Här följer ett urval av Balvenies single malt whisky. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Ålder (år) Alkoholhalt D M
Balvenie DoubleWood 12 40% 4
Balvenie PortWood 21 40% 5 5
Balvenie Golden Cask 14 47,5% 4 4
Balvenie Single Barrel 15 47,8% 3
Balvenie PortWood provad under vår whiskyprovning på Jajja Awards 2011, Berns, Stockholm.

Kontaktinformation

http://www.thebalvenie.com/

3 svar på ”Balvenie”

Hej!

Jag tänkte snart köpa mig en flaska Portwood. Däremot märkte jag att det finns två olika versioner. En som ligger på 40 % (dvs den som ni testade, och den som finns på bolaget). Sen finns det även en på taxfreen som ligger på 47,6 %. Har ni en gissning om varför det är så?
Vet ni om den är kylfiltrerad eller inte?:)

Tack!

Den är inte kylfiltrerad. Den högre alkoholhalten är inget speciellt i sig, den brukar ligga på 46 eller mer när whiskyn är non chill filtered. Jag har tax free utgåvan och kan varmt rekommendera den.

Man brukar som ovan nämnt hålla en alkoholhalt över 46% på utgåvor som inte är kylfiltrerade. Det beror på att fettyror som finns i whiskyn annars riskerar fälla ut vid lägre alkoholhalt och skapa en oklar simmig vätska i flaskan. Dessa sammansättningar löses nämligen av alkohol.

Du kan själv prova detta genom att tillsätta vatten, eller genom att kyla ner din whisky. Det är nämligen så kylfiltrering fungerar, först nedkylning och sedan filtrering av de ämnen som fäller ut genom ett mekaniskt filter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *