Whisky

Ordet whisky kommer ursprungligen från gaeliskans uisge beatha, samma som latinets aqua vitae och på svenska livets vatten. Nu vet alla vad vi pratar om – alkohol! Från början var whisky antagligen inget mer än just alkohol. Genom de sista par hundra åren eller så har dock innebörden av whisky gradvis ändrats. Idag regleras whisky hårt av både lagar, whiskyindustrin och av marknaden. Flera av de attribut som vi idag förknippar med (framförallt skotsk) whisky kan humoristiskt nog delvis härledas från alkoholpolitik och lagstiftning med syfte att begränsa alkoholproduktion och konsumption. Fatlagring till exempel var antagligen inte lika intressant innan det faktiskt blev så mycket alkohol kvar i lagret att man inte hade annat val än att lagra för senare försäljning. Att det sedan blev eftertraktat och därmed eftersträvansvärt är en helt annan sak. Ursprungligen användes faten framförallt för transport. Alkoholpolitik har också ändrat whiskykartan i Skottland. Otillgängliga öar blev tillhåll för lönnbrännare och så småningom skatteparadis för licensierade destillerier. Exportförbud från de skotska högländerna tvingade fram en helt ny whiskyindustri i lågländerna för att tillgodose alkoholbehovet söderut.

Maltwhisky

Maltwhisky är whisky som destillerats på mäsk av mältat korn. Det finns även rågwhisky och sädeswhisky, på engelska rye whisky respektive grain whisky. Buteljerad whisky som är blandad av fat från endast ett destilleri kallas för singel malt. Single malt är ofta det man tänker på när man pratar om exklusiv whisky och i synnerhet när det gäller skotsk whisky. Det betyder inte att skottarna är helt dominerande på maltwhisky. Både Irland och, framförallt på senare år, Japan har ett rikt utbud single malt och det finns även svensk whisky från Mackmyra, med många andra producenter i startgroparna. I Sverige är det dock enklast att få tag i kvalitativ whisky från Skottland och det medför att vi skriver mest om denna, speciellt som vi har en förkärlek för rökig whisky, som är vanligare på öarna runt den skotska kusten. Vi brukar kategorisera whisky enligt benämningarna rökig whisky och elegant whisky. Rökig whisky har ofta ett helt eget utryck som klarar bra att stå på egna ben både doft och smakmässigt. Några typiska rökiga whiskies är Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig och Port Charlotte. Elegant whisky passar ofta bra för fatförädling på olika typer av smaksättande fat. Några typiska eleganta whiskies som experimenterar med fatförädlingar är Balvenie, Bruichladdich, Glenfiddich och Glenmorangie.

Blended whisky

Blandning av whisky från olika destillerier har utförts en längre tid både i Skotland och på Irland. På engelska kallas detta för blending, inte att förvirra med vatting som kan innebära blandning av whisky från ett enda destilleri. Det huvudsakliga syftet med blended whiskies är att bibehålla en konsistent smakprofil över tid. Om en producent upphör, eller inte uppnår samma volymer som tidigare år, så går det ofta att hitta en liknande smak och doftbild genom att blanda whisky av annat slag. Det är antagligen ett av de mest doftmässigt sensoriskt krävande yrkena att vara master blender för ett varumärke av blended whisky. Blended whisky är ofta sammansatt av omkring 30% maltwhisky och resterande mängd av grainwhisky. Detta beror främst på effektiviteten i produktion av grainwhisky som ofta colunndestilleras i stora volymer och med kortast möjliga lagringstid (tre år) för whisky. Exklusivare blended har ofta högre halt maltwhisky och det finns somliga som består endast av whisky destillerad på malt, kallade blended malt whisky. En av våra favoriter, Big Peat, är en blended malt, bestående av okända andelar Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen.

Straight whiskies

Både whiskey och whisky används som produktnamn av amerikanska destillerier. Ett av de destillerier som kallar sina produkter för whisky är Maker’s Mark. Whiskey regleras inte åldersmässigt i USA. Istället används termen straight whiskey om whiskey som destillerats (utan tillsatser) på mäsk av spannmål upp till högst 80% alkoholhalt och sedan lagrats i minst två år på fat. Amerikansk straight whisky måste dessutom lagras på kolade nya ekfat och får inte lagras på en koncentration som överstiger 62,5% alkohol. Det är bland annat på grund av detta som många whiskies i andra länder lagrar på bourbonfat. Straight whiskey är en viktig del av amerikansk blended, som måste bestå av minst 20% straight whiskey.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *