Bowmore

Bowmore sett från havsviken

Bowmore har som många andra skotska destillerier en komplicerad historia av ägare. Destilleriet grundades år 1779 av en lokal handelsman vid namn John P. Simpson. Det nuvarande ägande företaget, Morrison Bowmore, äger förutom Bowmore även Auchentoshan och Glen Garioch. Morrison Bowmore ägs i sin tur av det japanska destilleriet Suntory.

Lokalt ursprung och traditionellt hantverk

Bowmore använder i stor utsträckning lokalt odlad malt, men måste även importera malt från fastlandet för att tillgodose sin stora produktion av whisky. Bowmore producerar ur sina två mäskpannor och två spritpannor, omkring 1 700 000 liter råsprit om året. Bowmore är ett av de få destillerier som fortfarande golvmältar delar av malten enligt gammal hantverkstradition. Det är dock inte all malt som mältas lokalt på destilleriet. Stor del av den importerade malten mältas industriellt på fastlandet. Bowmore använder sig även delvis av malt från mälteriet i Port Ellen. Ett typexempel på whisky med hög halt malt från Port Ellen-mälteriet är Bowmore Tempest.

Kärnutbud, reseutbud och begränsade utgåvor

Bowmore satsar stort på reseförsäljning av whisky. Ett utryck i satsningen är det stora utbudet av whisky som är exklusivt tillgänglig på flygplatser och fartyg. Vi tycker att Kärnsortimentet ofta överträffar det exklusiva reseutbudet i kvalitet och det känns som om fokus på den exklusiva whiskyn ligger på kvantitet snarare än kvalitet. Istället kan man gärna leta efter Bowmores begränsade utgåvor, som Bowmore Tempest, Bowmore Laimrig och Bowmore Wine Cask om man vill hitta en pärla utanför standardutbudet. Precis som andra whiskyproducenter från Islay erkänner Bowmore att Sverige är en av de större marknaderna för destilleriets rökig whisky. Första utgåvan av Bowmore Laimrig lanserades därför exklusivt för den svenska marknaden, och fick dessutom mycket bra omdömen. Vi hoppas att vi kan komma över ett gammalt prov nu när den andra utgåvan finns allmänt tillgänglig i betydligt större volym. Bowmore Tempest är en nymodern rökig whisky, medan Laimrig är en traditionell fatförädlad whisky slutlagrad på Oloroso-sherryfat.

Sortiment

Här följer ett urval ur Bowmores sortiment whisky. Samtliga flaskor är valda ur Bowmores kärnutbud och begränsade utgåvor som är (eller har varit) tillgängliga på den svenska marknaden. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Ålder (år) Alkoholhalt D M
Bowmore 12 12 40% 3
Bowmore Darkest 15 43% 4 4
Bowmore 18 18 43% 4.5 4
Bowmore Dusk 50% 4.5 4.5
Bowmore Wine Cask 16 53,5% 5
Bowmore Tempest batch 1 10 55,3% 5 5
Bowmore Tempest batch 3 10 55,6% 5 4
Bowmore Laimrig batch 2 15 54,4% 5 5
Bowmore Feis Ile 2009 9 57,1% 4 5
Bowmore Small Batch 40% 4

Kontaktuppgifter

Bowmore Distillery
School Street, Bowmore
Islay
Argyle
PA43 7JS
http://www.bowmore.com/

2 svar på ”Bowmore”

Hallå där!
Har nyligen köpt Bowmore cask strenght och den nya versionen 100 degrees proof. Hade varit skoj att få läsa lite om dem två här på Peat.

När det gäller de lite starkare utgåvorna från Bowmore så brukar vi uppskatta resultatet. Därför skulle det inte förvåna mig om någon av dem dök upp som recensioner. Förhoppningsvis dyker någon av dem upp på Systembolaget inom kort, och då blir det definitivt aktuellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *