Kategorier
Snabbis

Tre snabba rökig whisky med Bowmore, Highland Park och Caol Ila

Bowmore Dusk

Bowmore Dusk är en rökig whisky som fatförädlats i Bordeauxfat innan buteljering. Troligen inte kylfiltrerad och definitivt inte i behov av sockerkulör. Whiskyn har en alkoholhalt på 50% blankt.

Doft Typisk Bowmoredoft med halstabletter och lakrits. Syrliga kolanappar dyker upp efter ett tag.
Smak Anis, sotig lakrits, tjära, karamelliserat socker
Avslut Tjärpastill, citronpeppar, sött och rökigt om vartannat
Betyg Bred men samlad i helhetsintrycket. Den totala avsaknaden av uttryck från vinfatslagringen gör oss förvånade men inte besvikna. Som vanligt när Bowmore buteljerar sin rökiga whisky utan att späda den alltför mycket så blir det en grym whisky. 4,5 av 5 torvmossar.

Highland Park 13 Single Cask

Master of Malt har buteljerat en trettonårig Highland Park på 281 flaskor. Med en naturlig fatalkoholhalt på 57% har vi nog att göra med något speciellt.

Doft Chèvre, något metallisk, citron
Smak Mustig maltsötma, blåmögelost, anis
Avslut Kolasnören, lakrits, bittermandel, sötsur sås
Betyg Alkoholhalten till trots så har whiskyn mycket att ge. Vi pendlar mellan betygen 4 och 5 och landar därför på 4,5 av 5 torvmossar.

Caol Ila 30 Single Cask

Även i denna whiskys fall rör det sig om en specialbuteljering från Mast of Malt på 54,7% alkohol.

Doft Bilverkstad, skorsten, lakrits, grillgaller, mörk sirap
Smak Grovt rökig, sotig, färsk basilika och koriander i övertonerna
Avslut Sotig pinnbrödspinne, aspartam
Betyg Massivt rökig, alkoholstark och grym whisky. Den är definitivt inte återhållsam utan tar i från tårna med sikte på toppbetyg. Vi kan bara konstatera att den lyckas. 5 av 5 tovmossar.

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Tre snabba rökig whisky med Bowmore, Highland Park och Caol Ila”

Kom precis hem från Danmark och har fyndat en Bowmore Dusk för 400 svenska kronor. Lagrad tolv år på ex-burbon fat och två år på Bordeauxfat. Ser här att ni provat den och gett ett bra betyg. Står det sig fortfarande eller skulle den fått annat betyg idag?

Absolut, betyget håller! För det priset hade jag nog övervägt att köpa en flaska själv om tillfälle gavs. Jag provade det jag hade kvar av ett prov Bowmore Dusk vid ett senare tillfälle och då kom jag fram till att den smakade nåt alldeles fruktansvärt spännande av violtablett.

Berätta gärna vad du hittar själv, när tillfället kommer att rycka korken!

Den kommer att öppnas någon gång, men väntar på tillfälle. Vill inte ha allt för många öppnade flaskor. Förra veckan öppnade jag Tamdhu 40% (8 år) destilleri butaljerad. Doften överaskade mig med romerska bågar( apelsin), kakaobönor och rostade hasselnötter. Smaken söt med pepprighet som blommar ut till chokladkaka. Ganska så kort eftersmak men lite rök dyker upp. Betyget blir inte så högt (2,5 av 5 torvmossar)men spännande referenser i doft.
Har även Tamdhu 18 år i min samling. Nästintill sherry skadad men inte på ett negativt sätt. Tänkt använda den till provning med olika fatlagringar, deltagarna får se hur olika lagringar påverkar whiskyn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *