Kategorier

Glenmorangie

Glenmorangie ligger vid Tain där det skall ha tillverkats alkoholhaltiga drycker sedan medeltiden, men det var först 1843 som Morangie Farm köptes av William Matheson och konverterades från bryggeri till destilleri, ursprungligen utrustat med två begagnade ginpannor. Så småningom döptes destilleriet om till Glenmorangie som idag är ett av de internationellt mest erkända varumärkena för maltwhisky. Glenmorangie ägs som Ardbeg av Moët Hennessy Louis Vuitton. Glenmorangies whisky buteljeras vid det, med Ardbeg gemensamma, huvudkontoret utanför Edinburgh.

Elegant whisky och fatförädlingar

Glenmorangie har Skottlands högsta whiskypannor, nästan 8 meter höga. De långa svanhalsarna på pannorna ger en hög återrinning under destillationsprocessen och producerar därför en mycket mild och elegant whisky trots att den destilleras i två steg som är vanligast för skotsk maltwhisky. Därför passar Glenmorangies whisky utmärkt för spännande fatförädlignar – whisky som slutlagrats i exklusivare fat. Destillationen utförs av ett manskap av 16, The Sixteen Men of Tain, som jobbar året om med undantag för jul och underhållsperioder. Utöver en utmärkt standardutgåva av 10-årig elegant whisky håller Glenmorangie även ett stort sortiment fatförädlad whisky buteljerat på alkoholhalten 46% utan kylfiltrering, där de flesta går att beställa via Systembolaget. Glenmorangie ger även ut en serie exklusiva utgåvor av högkvalitativ fatförädlad whisky som de kallar Private Edition. Hit hör Glenmorangie Astar även om serien fick sitt namn först i samband med utgåvan Glenmorangie Sonnalta PX, följd av Glenmorangie Finealta och Glenmorangie Artein, och fler utgåvor väntas.

Sortiment

Som du kanske märkt uppskattar vi Glenmorangies whiskies starkt, trots vår preferens för rökig whisky. Glenmorangie är något att rekommendera när dina besökare frågar om en whisky som inte är rökig. Här följer ett urval ur Glemorangies whiskysortiment. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Ålder (år) Alkoholhalt D M
Glenmorangie Original 10 40% 3 3
Glenmorangie Extremely Rare 18 40% 4 5
Glenmorangie Lasanta 12 46%
Glenmorangie Nectar d’Or Sauternes 12 46%
Glenmorangie Quinta Ruban 12 46%
Glenmorangie Astar 57,1% 4 4
Glenmorangie Sonnalta PX 12 46% 5 5
Glenmorangie Finealta 46% 5 5
Glenmorangie Artein 15 46% 5 5
Glenmorangie Ealanta 19 46% 4
Glenmorangie Tùsail 46% 4

Kontakt

Glenmorangie Distillery
Ross-shire
IV19 1PZ
http://www.glenmorangie.com/

4 svar på ”Glenmorangie”

Den är FANTASTISKT bra. Rekommenderar starkt. När jag fick min igår fanns det bara 2 kvar på bolagets hemsida, och enligt leverantören kommer det inga fler. Enligt mig så har den en tydligt touch av salmiak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *