Kategorier
Smakat

Årets fatförädling är Glenmorangie Artein

En av årets höjdpunkter för alla whiskyfantaster som uppskattar fatförädlade utgåvor måste vara det årliga släppet ur Private Edition från Glenmorangie. Vi har haft turen att kunna prova de tre tidigare utgåvorna som inleddes med Glenmorangie Astar. Namnet på serien tillkom först med uppföljaren Sonnalta, som är vårt högvattenmärke i whiskyvärlden. Årets utgåva, Glenmorangie Artein har fått sitt namn från gaeliskans ord för sten. Namnet är inspirerat av två grundkomponenter till whiskyn, kalkstenen som källvattnet rinner ur och de steninga sluttningarna som vinet whiskyn förädlats i växt på. Med Glenmorangies (och Dr Bill Lumsdens) erfarenhet av slutlagringar på spännande fat vet vi att vi har en intressant åktur framför oss.

Glenmorangie Artein
Glenmorangie Artein

Glenmorangie Artein

Provad av Daniel och Martin 2012-03-28

Glenmorangie Artein består av whisky som slutlagrats på vinfat från Sassicaia, en så kallad Super Tuscan. Utgåvan är sammangjuten av whisky i de två åldrarna 15 och 21 år, båda med sin sista lagringstid på vinfat. Som oftast när det är frågan om en fatförädling från Glenmorangie, håller whiskyn 46% och har undgått kylfiltrering.

Doft: Röda mustiga vinteräpplen och röda bär delvis i form av jordgubbssylt. Så småningom gott om mörk torkad frukt också. Det ligger vanilj i botten, men nästan helt översvämmad av de fruktigare inslagen. Härligt syrlig, nästan lite rabarbervarning.

Smak: En smakexplosion gör det första intrycket något rörigt för oss. Andra försöket ger en tydlig smak av mintchoklad och runda honungstoner. Runt detta finns det gott om syrliga och nötiga inslag som utmärker sin rättmätiga plats i smakregistret. Längre bak på tungan när whiskyn tunnats ut något, åter igen äpplen. Det finns rönnbär här, men går även att hitta druvjuice och fruktsocker.

Avslut: En sensation av pepparmint blandat med syrliga äpplen och röd rudbeckia! Det kittlar lite av vinuösa eftertoner ett bra tag. Stundom syrligt, stundom sött med distinkt grundbeska. Definitivt röda äpplen, men även ofiltrerad äppeljuice.

Betyg: Glenmorangie Artein kräver ett par omgångar för att komma till sin rätt. Vid andra eller tredje smutten har munhålan hunnit vänja sig vid de syrligaste tonerna och kvar återstår elixiret. Man kan verkligen säga att denna vinfatlagrade whisky växer på en, och det går dessutom snabbt! Årets utgåva i Glenmorangies Private Edition förtjänar för tredje året i rad 5 av 5 torvmossar. Dock har den, precis som förra årets lansering Glenmorangie Finealta, god marginal kvar till rekordupplevelsen satt av den helt exceptionella utgåvan Glenmorangie Sonnalta PX, som för övrigt ingen annan whisky bör mätas mot.

Vinfatlagringar börjar bli allt vanligare i det svenska whiskyutbudet, med exemplar från bland annat Bowmore, Bruichladdich, Springbank och nu även Glenmorangie! Då kan det kanske vara dags att fundera på om du hör till dem som uppskattar konceptet. Eftersom vi råkar vara lite extra intresserade av ämnet kan du dessutom hitta fler utgåvor att kika närmare på om du letar bland våra inlägg. Just Glenmorangie Artein dyker upp på Systembolaget 2 april. Du har väl inte missat att vi håller koll på systembolagets släpp av maltwhisky?

Relaterade inlägg:

8 svar på ”Årets fatförädling är Glenmorangie Artein”

Denna får det helt klart bli.
Har sedan tidigare Finealta och den gillar jag.

Jag kan varmt rekommendera Glenmorangie Artein, speciellt om du uppskattar vinfat-lagrad whisky. Det är förstås rätt så stor sklllnad på Artein och Finealta, även om man kan känna att det är Glenmorangie som bygger grunden i båda utgåvorna.

Har du provat någon av de tidigare släppen Glenmorangie Astar eller Glenmorangie Sonnalta, i samma serie Private Edition?

Har tyvärr inte provat dom andra i Private Edition serien.
Har nu iallafall införskaffat en Artein och så följde det med en flaska Kilchoman Machir Bay.

Vad kul, berätta gärna vad du tycker om dem när du hunnit prova!

Vi har faktiskt också en Kilchoman Machir Bay på kö i hyllan och återkommer med en ny recension, troligtvis senare i veckan.

Machir Bay var helt klart en whisky i min smak.
Söt, fruktig och rökig.
Helt klart än värdig Islay whisky!
Enl. mig är det iallafall en 4 av 5.

jag har faktiskt 2 st oöppnade sonnalta hemma 🙂 tror jag drack ur 6 flaskor 2010 när den kom, hehe. min favorit alla kategorier, behöver egentligen prova någon annan whisky efter detta

Ja, visst är den grym!

Jag gav bort en flaska till min då ett år gamla brorson. Om han efter mogen ålder väljer att öppna den så hoppas man ju att man är inbjuden. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *