Kategorier
Smakat

Att återbesöka en världsklasswhisky – PX

När man provar så pass många nya utgåvor som vi försöker hinna med, är det lätt att glömma bort vad som står längst in i whiskyskåpet. En av mina personliga höjdpunkter i whiskyväg är en utgåva som hör till de första flaskorna att recenseras här. Sedan dess har vokabulären och vanan att uttrycka upplevelser av whisky i text förändrats något.

Det är dags för ett litet återbesök hos en mycket speciell Glenmorangie. Jag undrar om det kan vara så att den huvudsakliga anledningen till att jag fortfarande rankar utgåvan bland de absolut bästa bland maltwhisky, är för att det var så pass länge sedan jag provade den. Har min smak förändrats eller förfinats sedan dess?

Glenmorangie Sonnalta PX
Glenmorangie Sonnalta PX

Glenmorangie Sonnalta PX

Provad av Martin 2013-05-09

Glenmorangie Sonnalta är den första utgåvan som lanserats under serien Private Edition, även om Glenmorangie Astar också brukar räknas in i sällskapet. Utgåvan består av whisky som efter huvudsaklig lagring på nya burbonfat förädlats på sherryfat från vin jäst på druvor av typen Pedro Ximenes, varav tillnamnet PX kan härledas. Whiskyn är spädd till 46% alkohol, icke kylfiltrerad.

Doft: Djup sötma av fikon, dadlar och torkad frukt som annars hör julen till. Från de lättare uttrycken hittas aprikosmarmelad och aningen mynta. Apelsin, ljusa druvor och gröna äpplen. Om whiskyn skall klassas i termer av dessertvin hamnar den doftmässigt mittimellan ett fruktigt portvin och en torr sherry. Mintchoklad avlöses av banankola. Russin!

Smak: Smörkola, nektarin, exotisk fruktjuice. Passionsfrukt och mango. Utöver flertalet associationer till nektar saknas inte fatupplevelse. Den levereras i en smakpuff som påminner något om hur torra eklöv doftar, sträv och knorrig. Havreknäcke, och färsk majs.

Avslut: Mängder av kryddig ek, kakao och druvsocker. Sammantaget liknar det mjölkchoklad mer än något annat. Plommon. Körsbärskompott. Peppar, mandelmassa och pecannöt visar den något strävare sidan av sherryfaten. Långt senare levereras fortfarande tropisk juice, likt ett bett i en nyskuren apelsinklyfta.

Betyg: Glenmorangie Sonnalta PX är en av de bästa sherrylagringarna som buteljerats. Den har utöver sötma från fruktiga fat även en ordentligt mått karaktär från eken. Otroligt väl avvägt balanserar whiskyn sträva och söta utryck mot varandra. Trots första minnet av utgåvan, som sätter en otroligt hög ribba, levererar whiskyn en upplevelse som antagligen borde belönas med mer än 5 av 5 torvmossar. Det är bara att konstatera att det gärna fick vara dags för en ny vällagrad sherryförädling till nästa års Private Edition från Glenmorangie.

Efterföljarna till Sonnalta har visat på ett engagemang att leverera nya spännande förädlingar från mindre vanliga fattyper. Glenmorangie Ealanta som är den senaste i serien, är kanske minst spektakulär i samlingen, men mycket trendigt lagrad på färska ekfat. Även om vi gärna ser en ny lagring på PX, så misstänker vi att det fortfarande borde finnas fler fat av experimentell karaktär att visa upp innan det blir dags för Sherry igen.

För att dyka djupare i destilleriets dessertvinslagringar är det kanske standardutgåvorna vi borde ge oss an härnäst. Där finns fatförädlingar av Sauternes, Port och Sherry att välja på, samtliga riktigt skapliga utgåvor om jag inte minns helt fel. Har du kanske någon egen favorit bland dessa?

Relaterade inlägg:

11 svar på ”Att återbesöka en världsklasswhisky – PX”

Otroligt tråkigt att denna inte går att få tag på längre. Den finns visserligen på thewhiskyexchange, så inget är omöjligt. Läste samtidigt att Bowmore Tempest Batch 4 nu finns tillgänglig på samma sida. Förväntar mig en lite blogg inom den närmsta månaden 😉

Tack för en fantastisk sida!

Tack för det!

Vi får väl se om Tempest Batch 4 dyker upp i Sverige. Det finns fortfarande kvar av Batch 3 på Systembolaget, så man skall kanske inte hoppas för mycket.

Angående ovan nämnda dryck, så passade jag på att ge bort en flaska till en brorson när det begav sig, att förvaltas av föräldrarna tills lämplig ålder. Så jag hoppas att han kan tänkas bjuda på ett par droppar när han blir 20 eller så. Då får vi se om Glenmorangie Sonnalta fortfarande toppar listorna.

Sant. Philippson och Söderberg sa för drygt en månad sedan att det fortfarande fanns flaskor kvar på lager, så en känsla säger mig att den kommer släppas runt Stockholm Beer & Whisky festival i höst.

Haha. Underbart härlig grej. Får hoppas att han bara förstår värdet av den när han väl blir 20.
För ett år sedan började jag min nedräkning till augusti detta året, vilket för min del innebär att jag blir färdig ingenjör och äntligen ska få köpa min flaska av Balvenie Portwood. Först var målet en flaska Bowmore Wine Cask, men den jävlen e tråkigt nog helt slut:(

Hej
Som jag förstår det så är det en flaska som stått ett tag? Jag tycker att mina whisky som stått öppnade ett antal månader (kork på så klart och i ett mörkt rätt svalt skåp) förändras till det sämre med tiden. En aberlour abunah som jag köpte i december till exempel smakar inte gott alls nu.

Hur gör du för att dom ska hålla smaken?

@PR
Jag kan varmt rekommendera Balvenie Portwood, som kanske inte tävlar med Sonnaltan, men hör till det absoluta toppskiktet av whisky jag provat. Kanske rent av borde se till att få tag i en flaska för att se om det uttalandet fortfarande håller (och för en recension).

@Jonas
Jag skulle nog vilja påstå att de flesta utgåvor håller bra på flaska om man inte öppnar dem för ofta. En oöppnad flaska håller i princip hur länge som helst. När man öppnar flaskan förser man den dock med nytt syre, vilket kan bidra till oxidering. Speciellt känsliga för detta kan rökiga utgåvor vara eftersom fenolerna som bidrar till rökupplevesen är starkt reaktiva. Min tumregel brukar vara att om man tagit sig förbi halva flaskan kan det vara dags att avsluta den. Bjud in lite vänner!

Sedan skall jag tillägga att jag har en Bruichladdich Fifteen med endast ett par cm whisky kvar i flaskan, som är lika bra som när jag öppnade den för mer än tre år sedan. Jag tror att en större variation kommer av den förväntade upplevelsen, och att man faktiskt har olika bra whiskydagar. Vissa dagar smakar ingenting bra. Det kan beror på vad man ätit, humör eller allmänt välbefinnande.

Uppdatering: Det finns system för att ersätta luft (syre) med gas som inte är reaktiv, men det är inget jag provat för whisky.

Tips då flaskan har börjat att sina. Fyll över whiskyn i mindre flaskor så att de utsätts för mindre syre. Finns att köpa 20 cl flaskor i brunt glas.

Var köps dom? Har testat detta och fyller direkt jag öppnat flaskan i små men har inte så många, blir dyrt men roligt att köpa massa 20cl flaskor whisky på systemet bara för flaskorna!

Om vi bortser från problemet att hålla whisky färsk. Visst vore det väl trevligt om fler utgåvor fanns tillgängliga på 20cl?

Mycket, man vill ju gärna prova på nya och då är det ju bra för då kan man ju prova fler sorte för samma peng!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *