Kategorier
Smakat

Tribut till torvmossen som heter Islay

Så var det snart dags för Ardbeg Day. Ardbeg firar sin dag i musik- och whiskyfestivalen på Islay, Feis Ile den 1 juni. Där lanseras också destilleriets årliga medlemsutgåva. För dem som inte kan ta sig till ön för att delta i festiviteterna erbjuds möjlighet att prova deras whisky på Ardbeg Embassy (i Stockholm) och ett flertal Ardbegkonsulat runt om i landet. Vi har dock fått möjligheten att prova utgåvan i förhand, så att du kan sukta extra mycket tills dess.

Ardbog
Ardbog

Ardbog

Provad av Martin 2013-05-16

Ardbog är en begränsad utgåva avsedd för medlemmarna i Ardbeg Committee. Whiskyn består av en blandning av fat från Manzanilla-sherry och färska bourbonfat som håller åldern tio år. Utgåvan är buteljerad vid vad som får antas vara fatstyrka, 52,1% alkohol. Som oftast för Ardbeg har whiskyn varken kylfiltrerats eller tillsats sockerkulör.

Doft: Mjuk men djup. Sedan kommer sältan och läderförklädet dras på. Manzanilla har fått sitt namn av kamomill (te) eftersom sherryn påminner om det, och visst går det hitta kamomill i whiskyn, eller aningen mynta. Hallonbåtar och plommon, syrligt. Härligt växlande mellan sälta och sötsyra. En lagom dos av torvsyra ligger som ett flor över glaset.

Smak: Syrlig med en besk knorr. Oregano och rosépeppar. Den torvrökta malten rullar ut sig som en matta över tungan och ryker försiktigt upp mot gommen. Otroligt speciellt när mosad banan blandas med läder, kolasås i en tydlig metallisk klang. Fortfarande aningen kamomillte.

Avslut: Klassisk Ardbeg med en något exotisk twist. Mango, kiwi och torkad banan. Ljus sirap och klassiskt fruktig citrus. Mogen apelsin, mjuk och väl avrundad glider den över mot sötare mandarin. En bit efter stängningsdags är det endast söt, grillad majs som hänger kvar i baren.

Betyg: Ardbog är en välbalanserad sherryutgåva med exoktiska referenser. Det finns element som påminner om stjärnskottet Ardbeg Galileo, men så finns det också element som påminner om flera andra utgåvor från destilleriet. Upplevelsen är på det hela taget otroligt jämn i sin leverans och kan inte belönas med mindre än 5 av 5 torvmossar. Det som står ut speciellt just idag är den fräscha sältan som Ardbog bjuder på.

Precis som förra året kommer ett antal medlemsflaskor till Systembolaget. Då sänkte Ardbegs trogna fans hemsidan för beställning i samband med lansering. Om du har lite tålamod så kan det hända att du får möjligheten att lägga ut 799:- för ett eget exemplar.

Sist vill jag tipsa om att även om det inte blir en resa till den lilla skotska ön just denna Ardbeg Day, så kan det varmt rekommenderas att besöka destilleriet på torvmossen som heter Islay.

Relaterade inlägg:

12 svar på ”Tribut till torvmossen som heter Islay”

Hoppas på att få tag på en flaska lagom till släppet. Har ni koll på vilket datum detta blir också?

Absolut, 11002-01, så det stämmer. Vi återkommer inom kort med en lista över samtliga maltwhisky som släpps i juni.

Vilka är det nu som släppt en utgåva till Feis Ile? Är det tradition att alla destillerier på islay gör det?
Jag vet att Lagavullin släppte en 18 y sherrylagrad, Caol Ila en trippellagrad, och Bowmore en Bourbolagrad med fatstryka. Sen har vi ju denna (Ardbog), men jag saknar nyheter från de övriga. Har ni någon info kring det?

//PR

Jag vet inte om alla destillerier har en egen festivalutgåva, men flera av de som finns är så pass begränsade att de sällan dyker upp i Sverige.

Laphroaigs festivalutgåva heter Cairdeas, och brukar dyka upp på Systembolaget lagom till hösten. De håller i regel riktigt fin kvalitet, precis som specialutgåvorna från Ardbeg. Årets festivalutgåva från Laphroaig kallad Cairdeas Port Wood Edition håller 53,1% alkohol. Intressanta fat och fatstyrka, spännande?

Wow. Ska bli spännande att testa. Öppnade en Quinta Ruban igår och var faktiskt glatt överraskad. Inte speciellt kostsam, men väldigt god. Ikväll blir det Nectar dor premiär (tax free hallelulja). Har du någon aning om hur gammal Carideas är? Är i övrigt inte så imponerad över Laphroaig, men dom har en del som faktiskt är väldigt trevliga!

Tja Robban.
Jag har mina källor. 🙂
Skämt o sido. Har sökt en hel del på nätet och halkade in på en whisky sida som hade lagt ut det numret.
Så snart är det bara att vara med i racet och beställa hem en rackare.

Sitter och provar nu. Hade inte gissat på att det var en Ardbeg vid en blindprovning. Påminner nästan om Bowmore laimrig i doften, salt och tydlig sherry.
Men med vatten känner man igen sig. Och smaken är salt, det gillas 🙂
Smakmässigt tycker jag inte vatten behövs, precis som med Alligatorn.

Enligt en sida på nätet ska årets Cairdeas släppas 1/8 & det rör sig om 1900 flaskor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *