Kategorier
Smakat

Provuppskjutning för Ardbeg Galileo

I september lanseras det som många trodde eller hoppades skulle bli en ny utgåva av Ardbeg Supernova. En sådan får vi troligen vänta på ytterligare ett år eller mer. Istället får vi möjligheten att prova vad Marsala-fat från Sicilien kan göra för rökig whisky. Ardbeg Galileo är framtagen för att fira ett whisky-experiment på rymdstationen ISS, men kanske främst för att hålla de trogna ardbegianerna intresserade och förväntansfulla. För så fort vi får prova vad Ardbeg har för nytt och spännande att erbjuda, längtar vi väl redan just förväntansfullt till nästa utgåva?

Ardbeg Galileo
Ardbeg Galileo

Ardbeg Galileo

Provad av Martin 2012-08-28

Ardbeg Galileo består av whisky destillerad 1999, lagrad tolv år på en blandning av fat av Marsala-typ och bourbonfat. Whiskyn är buteljerad vid 49% alkohol, utan kylfiltrering. Ingen sockerkulör är tillsatt.

Doft: Först torvrök, sedan apelsinmarmelad och chokladsås, varmt och brett. Där finns något tropiskt, som yoghurt-toppad ananas på lösvikt eller kokosnöt. En härligt dov, men väl inlindad torvighet sprider sig. Alkoholen stör inte, men prickar till i näsan vid djupare inspektion. Chilifrukt eller paprika? Icke! Med ett lappkast byts riktning mot syrliga tranbär.

Smak: Druvsötma ramas in i en tilltagande sträv vinuösitet som drar mot valnöt och cacao. Vitpeppar och chili, definitivt. Förvåning över en tydligare roll från alkoholen, som drar något i kinderna. Plommon!

Avslut: Apelsinskal och vingummi. Torrt trä från en soltorr badbrygga eller fullstaplad vedbod. Efter ett långt tag, varm chokladdryck med grädde, hemlagad på hög andel cacao, något som dröjer sig kvar och så småningom omvandlas till mjölkchoklad och druvsocker.

Betyg: Utgåvan är en fruktansvärt intressant fatlagrad whisky, men antagligen inte något för den som letar efter en rökbomb att disarmera. Det finns gott om torvighet, men likt Ardbeg Uigeadail rundar Ardbeg Galileo av de häftigare fenol-upplevelserna väl. Där slutar dock likheterna, till skillnad från fat av Sherry-typ verkar de från Marsala ge ett moget och betydligt tyngre avtryck i whiskyn. Utgåvan är en av de mer spännande jag provat fatmässigt, ändå kvarstår flera poäng att plocka i smakspektrumet. Det fina betyget förtjänas framförallt av det otroligt långa och angenäma avslutet. Långt efter sista ansatsen till att reda ut intrycken fortsätter whiskyn att leverera, nämligen 5 av 5 torvmossar. Det skadar förstås inte att doften går analysera djupt och länge.

Det kan nämnas att whiskyn mår bra av att luftas. Det skadar absolut inte att värma glaset i handen, då kommer de sötare fruktiga upplevelserna fram tydligare. På det hela taget är länge ett ord som passar utgåvan som handen i handsken, eller glaset i handen, likaså tålamod!

Relaterade inlägg:

19 svar på ”Provuppskjutning för Ardbeg Galileo”

Låter helt klart spännande, skall bli till att inhandla kl 10 på lördag.

Uigeadail är min favvo helt klart än så länge av de Ardbeg jag haft nöjet att testa.
Skall bli ypperligt trevligt att testa denna till helgen!

Förutsatt att man hinner med en. Som ett dåligt skämt börjar man jobbet exakt samtidigt som släppet sker. Får se om det dyker upp några i beställningssortimentet så att man kan försöka missbruka F5 tills en beställning sker, eller om man får acceptera att livet helt enkelt är orättvist..

Kom att tänka på att Alligator sålde väl inte slut jättefort ändå? Köpte min första flaska då den släpptes men andra flaskan (fortfarande oöppnad) köpte jag i år nån gång kring maj/juni. Men den här kanske är mer limiterad. Tror jag väntar tills jag fyller år, finns den kvar då så kan jag ju önska mig en. Har bara pengar till en flaska nu och dom ska gå till en Springbank 15 🙂

Det sägs att vi skall få 5000 flaskor till sverige och har för mig att det var lika många Alligator vi fick hit alltså den vanliga llimited alligatorn. Den fanns på flera bolag ända fram i april/maj i år iaf. Så blir antagligen nåt liknande för galileo.
Fördelen är att då kan man köpa en flaska för provsmak nu och en fler flaskor om den är god senare utan att stressa ihjäl sig. Än så länge bara ett bolag i Halland som har den på lager för släpp imorrn väldigt dåligt tycker jag…. med tanke på antal inköpta flaskor skulle fler bolag kunna ha den hemma. Får väl gå till sitt lokala och beställa den annars..

Jag gissar att det är frågan om ungefär samma situation som för Ardbeg Alligator, men skulle nog ändå rekommendera att vara ganska snabbt ute. Ardbeg Alligator lanserades nämligen i två helt separata utgåvor, först en mycket begränsad upplaga för medlemmar i Ardbeg Committee, sedan en större likt den för Ardbeg Galileo nu på lördag. Det är möjligt att den dubbla lanseringen tog udden av åtgången en aning.

Du har en poäng där. Supernova 2010 hade ingen committeerelease va? Och den sålde slut ganska fort har jag för mig.

Jo så sant får väl ta mig till Halmstad kl 10:00 och hänga på låset de har bara 12 flaskor som enda butik i Halland lite dåligt….

7 flaskor kvar av 12 på mitt systembolag, och jag köpte 2 av dom 5 sålda… så det kommer finnas kvar för de flesta som är ute efter första veckan i alla fall. (säkert bra mycket längre också)

Imorgon blir det provsmak!

De hade ingen på mitt bolag Falkenberg och inga i Varberg heller fick åka till Halmstad och var där 20 i 10 och då var det 9 före mig i kön de hade 12 flaskor så de kom ut med nummerlappar och sen när de släppte in oss fick vi byta en nummerlapp mot en flaska. Bra ordnat hade ju varit sådär kul att köra 5 mil och bli utan flaska. Provsmakar den nu och jämför med 10:an och Springbank 10. Mycket lång eftersmak på Galileon, fast kan nog inte motivera 799:- för en flaska till. Köper hellre 2st 10:or. Ardbeg Day är godare och även Alligatorn. Så kommer njuta upp denna. Vinlagrat är inte riktigt min grej. Skulle ju kunna tänka mig att prova Longrow Red när den kommer 1/10 för 745:- flaskan och etiketten är riktigt snygga.

Kul att höra ett utlåtande, och hoppas på fler varefter flaskorna öppnas runt om i landet!

Personligen uppskattar jag Ardbeg Galileo ett snäpp mer än Ardbeg Day, men så är jag en sucker för vinfat också, även sådana som är betydligt tyngre än Marsala-faten denna utgåva lagrats på.

Ardbeg Day är klart godare än Galileo lite kul såklart med all hype och att folk köar för nya Ardbeg släpp. Önskar dock att Alligatorn skulle återkomma den är riktigt god lite mer sötma och vanilj i den jag föredrar Bourbon lagrat. Uigedail är en klar favorit och vanliga hederliga Ardbeg 10. Fast det är ju detta som är så fantastiskt med whisky alla olika smaker som går att få beroende destilleri och sedan fatlagringen mycket spännande värld och kul att diskutera.

När jag kom till mitt Bolag i lördags morse klockan 10,40 efter en lugn frukost höll jag på få hjärtat i halsgropen, på hyllan så stod det endast en flaska kvar.
11 flaskor hade sålts på mindre än 35 minuter, tittade på Systemets hemsida klockan 3 på eftermidagen och då fanns det endast 63 flaskor kvar i hela landet.
Grattis till ARDBEG som lyckats få ett sådant sug, hoppas nu bara att den kommer att smaka.

Hej igen nu efter ett tag måste jag säga att jag gillar Galileo skarpt får bli att jaga tag på en flaska till gillar faktiskt att den är lite ”syrlig” i smaken.
Den blir helt klart bättre efter en rejäl stund i glaset och framförallt efter att flaskan öppnats och det minskat lite i den…

Ojoj vilken whisky detta var. Trotts alla lovande recensioner så blev man ändå väldigt positivt överraskad. Var tvungen att inhandla en extra för att ha en regnig kväll när det krisar.

fortfarande över 100 flaskor kvar av denna på bolaget så åtgången var mindre än jag hade förväntat mig.

Var i Derbyshire Bakewell igår på en liten fantastisk Whisy shop som heter
Wee Dram. Även där hade det varit en strykande åtgång på denna Whisky.
Om ni har vägarna förbi Derby så rekomenderar jag er ett besök både i staden och framför allt butiken.
http://www.weedram.co.uk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *