Clydesdale

Clydesdale är namnet på en hästras från Clydedalen i Skottland. Om det är den skotska dalen eller hästrasen som inspirerat namnvalet för Clydesdale AB låter vi vara osagt, men gissar istället att kopplingen till Skottland varit avgörande. För oss är Clydesdale framförallt en svensk importör och distributör av alkoholhaltiga drycker med whisky i fokus.

Varierat utbud av skotsk whisky

Clydesdale har ett brett utbud av skotsk whisky, men det finns även ett par internatinella varumärken i portföljen som Amrut och Zuidam. Vad vi först uppmärksammade var dock de två skotska destillerierna Bladnoch och Kilchoman. Det senare ligger oss varmt om hjärtat dels eftersom det passar vår ursprungliga smakprofil mycket väl och dels för att vi fått möjlighet att följa whiskyns utveckling sedan starten då de första flaskorna dök upp i Sverige. Sett över hela utbudet råder det övervikt för oberoende buteljeringar och blends i Clydesdales lista. Faktum är att det närabesläktade brittiska bolaget Clydesdale Original Scotch Whisky Co Ltd har släppt ett antal egna oberoende buteljeringar. Dessutom finns det via ägarskap starka band till företaget Backadder International vars produkter också distribueras av Clydesdale. Blackadder har buteljerat en imponerande mängd icke kylfiltrerad whisky från olika destillerier, varav flertalet utgåvor vid fatstyrka.

Sortiment

Här är en uppställning av de utgåvor som inte ännu hunnit få en egen sida för sina respektive destillerier, eller inte passar in i den förenklade kategorisering som destillerier utgör. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Typ Alkoholhalt D M
Big Peat Blended Malt 46% 5 5
Big Peat Christmas Edition 2011 Blended Malt 57,8% 5 5
Big Peat Christmas Edition 2012 Blended Malt 53,6% 3 4
Big Peat Christmas Edition 2013 Blended Malt 54,9% 5
Big Peat Christmas Edition 2014 Blended Malt 55,7% 3
Blackadder Raw Cask Peated Amrut Single Malt 63% 4
Blackadder Raw Cask Peated Amrut Sherry Finish Single Malt 58,1% 4
Bladnoch Single Malt 46% 4
Blue Hanger 6th Blended Malt 45,6% 4 4
English Whisky Peated Single Malt 43% 3
McCarthy’s Single Malt 42,5% 4 3
Templeton Rye Straight Rye 40% 4

Notera att vi har en separat uppställning över provad whisky på sidan om Kilchoman.

Kontaktuppgifter

Clydesdale AB
Regeringsgatan 109
111 39 Stockholm
http://www.clydesdale.se

10 svar på ”Clydesdale”

Hallå! Har ni någon gång tagit upp på denna sida eller beställt whisky från Masterofmalt.com? Får man tulla på spriten eller hur fungerar sånt när man beställer från utlandet? Verkar vara ohhyggligt snabba leveranser.
Tacksam för svar

Mvh Robban

Ingen tull, dock är frakten ganska hög på sina ställen (enligt mig).
Aldrig beställt från masterofmalt men whiskyexchange och en del tyska sidor.. aldrig behövt tulla.
Frakten från tyskland är bra mycket billigare än från england men jag antar att det skiljer sig ganska mycket från webshop till webshop..

Ok! Där jag tittat kostar det 200kr och jättekort leveranstid typ 3 dagar! Så du har inte betalat någon alkoholskatt? Där du beställt ifrån har dom stått för frakten osv hem till din dörr? Hur mycket har du beställt per gång? Priserna är ju ofantligt mycket billigare om man tittar på singelmaltarna som är lite dyrare här i sverige

Hej på er (båda två), blev lite förvirrad först när ni använde samma namn!

Svensk skatt tillkommer i de flesta fall, vilket gör att det ser väldigt förmånligt ut att beställa på nätet.

Det finns dock whiskybutiker som betalar svensk alkoholskatt så att du som privatperson inte skall behöva hantera det själv. Exempel på det är The Whisky Exchenge.

Master of Malt hanterar tyvärr inte svensk punktskatt för alkohol, så det måste du göra själv om du inte vill riskera att tullen häller ut din whisky. Vi har skrivit om hur man går till väga angående lokal alkoholskatt tidigare. Om du är intresserad kan du läsa mer om hur man räknar ut och anmäler svensk alkoholskatt vid beställning på nätet.

Tack för svar! Har ringt till skatteverket och kollat, de häller inte ut alkoholen, vad hon sa på skatteverket var att tullen tar ut tullavgift och sen skickar de vidare paketet om de ens kollar ditt paket. Men hur som helst så blir det ju mycket billigare att beställa whisky själv även om man betalar alkoholskatten, plus att man har chans att få hem sorter som man inte hinner med att köpa på bolaget!

Det stämmer nog att de flesta utgåvor är billigare utomlands (inklusive svensk alkoholskatt). Om man köper whisky i större mängder kan det därför absolut löna sig, men det gäller att se upp med fraktkostnaden om man beställer enskilda flaskor.

Jag har beställt från tyska butiker 5-6 ggr utan skatt eller tull.
och från whiskyexchange 1 gång, de lägger på extra kostnad vid checkout för att täcka extra skatt osv precis som Martin säger… och även som martin också säger så kan det ibland bli lite väl dyrt om man bara köper en flaska just pga fraktkostnad.

Aldrig haft några problem dock, och det jag köpt har varit mest saker som vid beställningstillfälle inte gått att få tag på via bolaget.

Har inte kollat in den sidan än. Just nu blev det att beställa från SB en flaska vardera av Big Peat och Port charlotte 10 vilka jag bara läst gott om. Just dom flaskorna var inte så mycket dyrare på SB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *