peat.se

Clydesdale

Clydesdale är namnet på en hästras från Clydedalen i Skottland. Om det är den skotska dalen eller hästrasen som inspirerat namnvalet för Clydesdale AB låter vi vara osagt, men gissar istället att kopplingen till Skottland varit avgörande. För oss är Clydesdale framförallt en svensk importör och distributör av alkoholhaltiga drycker med whisky i fokus.

Varierat utbud av skotsk whisky

Clydesdale har ett brett utbud av skotsk whisky, men det finns även ett par internatinella varumärken i portföljen som Amrut och Zuidam. Vad vi först uppmärksammade var dock de två skotska destillerierna Bladnoch och Kilchoman. Det senare ligger oss varmt om hjärtat dels eftersom det passar vår ursprungliga smakprofil mycket väl och dels för att vi fått möjlighet att följa whiskyns utveckling sedan starten då de första flaskorna dök upp i Sverige. Sett över hela utbudet råder det övervikt för oberoende buteljeringar och blends i Clydesdales lista. Faktum är att det närabesläktade brittiska bolaget Clydesdale Original Scotch Whisky Co Ltd har släppt ett antal egna oberoende buteljeringar. Dessutom finns det via ägarskap starka band till företaget Backadder International vars produkter också distribueras av Clydesdale. Blackadder har buteljerat en imponerande mängd icke kylfiltrerad whisky från olika destillerier, varav flertalet utgåvor vid fatstyrka.

Sortiment

Här är en uppställning av de utgåvor som inte ännu hunnit få en egen sida för sina respektive destillerier, eller inte passar in i den förenklade kategorisering som destillerier utgör. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Typ Alkoholhalt D M
Big Peat Blended Malt 46% 5 5
Big Peat Christmas Edition 2011 Blended Malt 57,8% 5 5
Big Peat Christmas Edition 2012 Blended Malt 53,6% 3 4
Big Peat Christmas Edition 2013 Blended Malt 54,9% 5
Big Peat Christmas Edition 2014 Blended Malt 55,7% 3
Blackadder Raw Cask Peated Amrut Single Malt 63% 4
Blackadder Raw Cask Peated Amrut Sherry Finish Single Malt 58,1% 4
Bladnoch Single Malt 46% 4
Blue Hanger 6th Blended Malt 45,6% 4 4
English Whisky Peated Single Malt 43% 3
McCarthy's Single Malt 42,5% 4 3
Templeton Rye Straight Rye 40% 4

Notera att vi har en separat uppställning över provad whisky på sidan om Kilchoman.

Kontaktuppgifter

Clydesdale AB
Regeringsgatan 109
111 39 Stockholm
http://www.clydesdale.se