Kategorier
Smakat

Få en rökig jul med Big Peat X-mas 2012

För två år sedan överraskades vi positivt av Big Peat i originalutförande, 46% stark och härligt rökig. Förra året vid den här tiden tillförde fatstyrkan i Big Peat Christmas Edition 2011 lagom med råstyrka för att återigen charma oss. Idag ska vi ge oss på Big Peat Christmas 2012 som, liksom förra årets julutgåva, är en small batch release. Vi noterar att alkoholstyrkan är lägre än tidigare, 53,6% jämfört med 57,8%, med anledning av att somliga komponenter medvetet har valts äldre till årets blandning.

Big Peat Christmas 2012
Big Peat Christmas 2012

Big Peat Christmas 2012

Provad av Daniel 2012-11-28

Big Peat X-mas är en Islay Blended Malt Scotch Whisky bestående av single malt från Islay-destillerierna Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och det sedan 1983 nedlagda Port Ellen. Proportionerna sinsemellan är förstås en affärshemlighet, men en kvalificerad gissning är att huvudkomponenten är hyfsat ung Caol Ila-whisky medan fjädern i hatten är en skvätt Port Ellen runt 30-talet år. Alkoholhalten är 53,6% och drycken är inte kylfiltrerad.

Doft: Svårflörtad till en början. En syrlig rökslinga är det första som lämnar glaset och blir också det element som efterhand tar mest plats i doftspektrumet. Svagt av bränt gummi. Exotiska (i whiskysammanhang) undertoner av purjolök. Tjärpastill, maltsötma, hårdrostat bröd och vitpeppar står också att finna.

Smak: Först uppkäftigt ung, med en sotighet som nära nog kan beskrivas som skarp. Bidragande till skärpan hittas även salmiak och pomerans. Några smuttar senare mer balanserad, med sötare toner av tjära och malt.

Avslut: Ordentligt sotigt avslut som för tankarna till aska och nyslaget hö.

Betyg: Allt som allt har vi svårt att greppa Big Peat X-mas 2012. På pappret ska den bestå av äldre beståndsdelar än sin föregångare, men smakmässigt är den helt klart yngre. Den saknar det mustiga djup som behövs för att väga upp för en ung och sotig stämma. Förra årets julutgåva hade precis lagom proportioner av bas och diskant för att helheten skulle vara välljudande. I år är klangen en annan. 3 av 5 torvmossar.

Med som referenspunkter vid provningen var två Glencairn med Big Peat Christmas 2011 och Ardbeg Alligator (i brist på bästa rökiga referenswhiskyn: Ardbeg 10). Det visade sig vara en blunder, då både tidigare julutgåvan och alligatorn spelade i en högre division. Så går det när man har höga förväntningar…

Relaterade inlägg:

8 svar på ”Få en rökig jul med Big Peat X-mas 2012”

Eftersom det står ”…including malts distilled at Ardbeg, Caol Ila, Bowmore, Port Ellen destilleries” så kan den väl fort också innehålla whisky från flera och mindre namnkunniga destillerier?

Har funderat en del på innehållet… Någon fler som fått känslan av att det finns en ansenlig mängd yngre Bruichladdich/Port Charlot i den? Ardbeg tyckte iaf jag var ganska lättidentifierad.

@Johan: Faktum är att vi har varit i kontakt med producenten (Douglas Laing & Co Ltd) i jakt på proportionerna. De svarade vänligt att de absolut kunde avslöja hur mycket av varje komponent som ingick i Big Peat-utgåvorna, men att de sedan skulle vara tvungna att döda oss. Det var upp till oss om vi ville veta eller inte! Däremot avslöjade de att Big Peat innehåller ytterligare två single malts av hemlig härkomst. Det framgick inte om det gäller samtliga utgåvor eller bara X-mas 2012.

@Carlsson: Intressant tanke. Personligen förknippar jag Port Charlotte med exakt det djup som jag saknar i X-mas 2012. Å andra sidan har jag inte smakat Port Charlotte yngre än PC6:an. Däremot kan jag se parallellerna till Bruichladdich-syskonet Octomore, som passar in på profilen ung, skarp och sotig.

Nu har jag också provat Big Peat Christmas 2012 och måste hålla med om att både originalet och det föregående årets utgåva är snäppet intressantare.

Samtidigt måste jag passa på att inflika att jag uppskattar det lite tunnare sotiga jag hittar i glaset. Det är som om det finns en något sötare referens bredvid skorstenen. Jag är rätt nöjd med att ha kunnat läsa Daniels utlåtande först, så att jag fick en överraskning i rätt riktning.

@Carlsson: Det kan ligga något i det du säger, snarare Bruichladdich än Port Charlotte i så fall? Jag skulle nog gissa att det är lägre andel Ardbeg än tidigare år.

@Daniel/Martin: Det var det vanliga och förra årets X-Mas jag syftade på mest då jag inte smakat 2012. Var så nära att lägga in en beställning på 2012, men efter eran recension så tappade jag modet lite. 🙂

Eftersom utgåvan redan bjudits ut på whiskymässor kan man aldrig veta. 😉

Om du gillar föregångarna finns förutsättningen för att du skall uppskatta även denna. Så jag hoppas att vi inte fintat dig nu, då flaskorna antagligen kommer ta slut ganska snabbt oavsett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *