Kategorier
Smakat

Rågwhiskey med rötter i förbudstiden

Det har blivit dags för ännu en avstickare från den välbekanta maltwhiskyn i skotsk stil, denna gång i form av en rågwhiskey från Templeton, Iowa. Först passar det kanske med en liten introduktion till de regler som gäller för amerikansk whiskey.

Det finns inget ålderskrav för att få kalla ett fatlagrat spannmålsdestillat för (straight) whiskey, men råspriten måste läggas på färska kolade ekfat. Kravet på färska fat härrör från tunnbindarnas fackrörelse, med avsikten att fortsatt hålla tunnbindare sysselsatta. Även när det gäller klassificering av råvara är amerikanerna något mer förlåtande. Exempelvis krävs bara 51% av det typdefinerande spannmålet för att en whisky skall få använda spannmålets whiskynamn, bourbon för majs och rye för råg. Detta kan jämföras med single malt och single grain i skotsk produktion, där den förstnämnda regleras hårt och den senare är övergripande.

Templeton Rye Small Batch
Templeton Rye Small Batch

Templeton Rye

Provad av Martin 2012-11-24

Templeton Rye har en hög andel råg i mäsken, över 90%, med återstoden från mältat korn. Receptet skall vara baserat på ett originalrecept från den olagliga produktionen i området under förbudstiden, men det verkar kanske mer troligt att ett sådant recept skulle hållit en högre andel majs. Utgåvan är buteljerad vid 40%, och amerikanska regler tillåter inte tillsats av sockerkulör, så den härliga bärnstensfärgen kommer från de kolade ekfaten.

Doft: En kraftfull blandning av tjock sirap och havrefras inleder. Det finns en tydlig sötma som spjälkas väl av nötigare toner. Där finns apelsin eller mandarin, och solmogna jordgubbar med grädde! Under blandningen av fräna och söta toner går det hitta vanilj, men som helt kommer bort sig i bruset och måste letas upp igen.

Smak: Förvånande ren och sträv, med en nötig kärna. Först med betydligt mindre av fruktassociationer, sedan växer aprikos fram i en tilltagande kryddighet som drar åt kanel.

Avslut: Fatet dominerar helt avslutet. Inte så mycket i nötighet som via vitpeppar och kanel. Emellanåt kommer en mjukare honungston igenom och jämnar ut upplevelsen. Inte helt olikt en remsa Big Red, tuggad en sommardag med lagom badväder.

Betyg: Templeton Rye blir helt automatiskt den bästa rågwhiskey vi provat, men även i jämförelse med andra whiskey från Amerika vi tidigare hällt i glaset leverar den mycket väl. Utgåvan har en tydlig profil med driv samtidigt som den bjuder på en balanserad helhetsupplevelse. Det hela summerar till 4 av 5 torvmossar.

Vi har sagt det förut, men Templeton Rye ger verkligen mersmak för det amerikanska utbudet. Kanske borde vi specifikt kika noggrannare på det tillgängliga utbudet av just rågwhisky, för det finns inte speciellt många producenter med detta som specialitet. Med detta sagt är det dock dags att äntligen förkovra sig över all den rökiga whisky som kommer till Systembolaget nu i december.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *