Kategorier
Smakat

Mysrökig maltwhisky från Oregon, USA

För vår skull gör det inget om världskartan centreras kring den lilla skotska ön Islay. Inte för att vi inte uppskattar utflykter till de andra skotska whiskyregionerna eller fullkomligt njuter av den svenska whiskykultur som så smått börjar blomma upp via våra lokala detillerier. Därför blev vi förstås väldigt nyfikna när vi fick reda på att den nya världen också kan erbjuda rökig single malt.

Denna gång är det Clydesdale som snappat upp att Clear Creek Distillery bedriver begränsad produktion av Oregon Single Malt Whiskey under varumärket McCarthy’s. Whiskyn produceras i en traditionell panna likt skotsk, men destilleras endast i en omgång. Tillverkarna själva talar om en torvig whiskey enligt traditionen från Islay, och jämför sig gärna med Lagavulin.

McCarthy's Oregon Single Malt
McCarthy’s Oregon Single Malt

McCarthy’s Whiskey

Provad av Martin 2012-11-16

Whiskyn är skuren med ett litet hjärta i den tidiga delen av destilleringen, men med en stor svans som återförs till nästa omgång i pannan. Den som är bekannt med processen på Springbank och destillering i två och ett halvt steg kan dra paralleller och kalla detta för en och en halv gång. Produkten är en råsprit på omkring 75% alkohol innan den vattnas ner för lagring i sherryfat tillverkade av lufttorkad Oregonek. Väl buteljerade landar dropparna till slut på 42,5% alkohol, eller 85 proof på den amerikanska skalan.

Doft: Mild och smörig med en avrundad hint åt det torviga. Kokta morötter och maskroskrig blandar sig med tjärad takpapp. Harsyra! Det finns något som drar åt det bärigare hållet också, kanske rent av åt tranbär. Anis. Ull…

Smak: Plötsligt betydligt mer avtryck från den rökiga profilen. Detta via kommersiell cola och sockerrör blandad med rökt hickory. Rökt salami och plommon.

Avslut: Svagt av valnöt. Klassiskt peppriga ekfatstoner, mjuk inlindade i mentol som växelvis ökar och avtar för att i korta stunder ge plats åt en jämnare söthet av russin. Den milda mentolkänslan lever kvar ett längre tag.

Betyg: Det är att göra McCarthy’s en otjänst att jämföra whiskyn med Lagavulin. McCarthy’s har ett eget utryck som inte nödvändigtvis behöver kopplas till förlagorna på Islay och borde snarare skyltas upp med sina egna meriter. Även om det är frågan om en otroligt len och dessutom hyfsat balanserad treåring, så finns det ändå något kvar att önska av fatlagringen. Gissningsvis bidrar det något varmare klimatet i Oregon till en snabbare förädling på fat. McCarthy’s placerar sig med klart godkända 3 av 5 möjliga torvmossar.

Att prova denna amerikanska single malt landade upplevelsemässigt någonstans mellan klassisk bourbon och rökig öwhisky, vilket kanske borde väntats efter produktbeskrivningen. Jag vågar mig på att garantera betydligt högre poängsummering om det i kommande utgåvor skulle bli frågan om ytterligare ett par år på fat, men framförallt om whiskyn buteljeras något närmre fatstyrka.

Om ditt whiskyskåp är fyllt med milt rökig myswhisky är McCarthy’s antagligen rätt flaska för dig, när den släpps i beställningssortimentet 1 december.

Relaterade inlägg:

4 svar på ”Mysrökig maltwhisky från Oregon, USA”

På bolaget så finns nr 10476 för 689:- som har säljstart idag men den heter ju inte ”Oregon” och sen finns det nr 85814 för 798:- som heter ”Oregon”. Vilken av dem är det ni avser här ovan?

Relevant fråga!

Jag gissar att den dyrare är en artefakt av en tidigare lansering av samma produkt, möjligtvis en annan batch. Jag skall höra efter om den andra noteringen över huvud taget finns kvar i lager hos Clydesdale.

Recensionen avser den nylanserade artikeln för december (10476), men jag misstänker att det inte är någon större skillnad på dem.

Det officiella svaret är att det visserligen kan röra sig om olika batcher, men framförallt att det är det två olika typer av lansering på Systembolaget med skiljande logistik. Den nya tillfälliga lanseringen är därför billigare än den äldre noteringen som ligger i beställningssortimentet.

Tack för klargörandet! Den lät så spännande så nu är beställningen lagd. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *