Kategorier

Springbank

Vid portarna till Springbank

Springbank är ett av endast tre destillerier som finns kvar i Campbeltown av de omkring 30 från storhetstiden, den tidigare halvan av 1800-talet. Springbank producerar – förutom sin egen två och en halv gånger destillerade whisky även två återupprättade varumärken från Campbeltown – den Islay-rökiga Longrow och trippeldestillerade Hazelburn i irländsk stil. Dessutom driver de det nyuppväckta destilleriet Glengyle som producerar whisky under namnet Kilkerran.

Mältning och fenoler

Pannorna på Springbank Springbank är det enda destilleriet som mältar 100% av kornet till whiskyproduktionen själva, andra destillerier köper helt eller delvis färdigmältat korn. Eftersom Springbank producerar tre olika whiskysorter använder de också tre olika tekniker for mältningen.

Springbank

Kornet torkas över eld med torv i 6 timmar, resten av torktiden (ca 30 timmar) är med eld utan torv samt med fläkt. Resultatet blir 12-15ppm fenoler i det färdigmältade kornet.

Longrow

Kornet torkas över eld med torv i upp till 48 timmar. Detta ger en fenolhalt i kornet omkring 50-55ppm. De höga fenolhalterna ger en ordentligt rökig whisky.

Hazelburn

Kornet torkas över eld utan torv, endast eld och en stor fläkt används.

Naturlig whisky

Samtliga whiskies från Springbank är helt naturliga, utan kylfiltrering eller tillsatser av sockerkulör. Därför kan färgen variera något mellan olika batcher av samma etikett från Springbank. Detta beroende på vilka fat som tappats för batchen. Jämför gärna två lika flaskor Springbank inhandlade i olika tid eller plats och se skillnaden själv!

Glengyle och Kilkerran

Glengyle sett från innergården
När Springbank blåste liv i det nedlagda destilleriet Glengyle fanns det whisky på marknaden med samma namn, därför valdes Killkerran som namn till den nya whiskyn. I Glengyle är all utrustning modern och välplanerad. Whiskyn som produceras i Glengyles pannor är dubbeldestilerad, som de flesta skotska whiskies. Springbank axlar genom sina varumärken ett stort arv och ansvar, men Glengyle är friare att utveckla experimentella utryck. Springbank utstrålar tradion och erfarenhet, medan Glengyle lyser av skaparglädje och nytänk.

Wood innebär spännande fatförädling

I ett litet dunnagelager intill destilleriet ligger de mest spännande faten och väntar på buteljering. Dit hör de fat som så småningom skall komma att lanseras i serien som kallas Wood Expressions. Serien började med ett antal utgåvor lagrade på sherryfat, och så småningom ett par utgåvor förädlade på fat från portvin efter traditionell lagring på bourbonfat. Det finns faktiskt en utgåva i serien som lagrats uteslutande på bourbonfat, men från fat som inte tidigare inrymt maltwhisky. På senare tid har utgåvorna utgåvorna börjat följa ett tydligare mönster. Med enstaka undantag lagras whiskyn först en tid på återfyllda bourbonfat, och sedan ytterligare en tid på ett fat av okonventionell typ.

Wood Expression Årgång Buteljering Antal ABV Förädling Tid
Longrow Tokaji 1995 2005 7440 55,6% Tokajer 2 år
Springbank Marsala 1996 2006 7740 58% Marsala 2 år
Springbank Rum 1991 2007 5100 54,2% Rom 8 år
Longrow Gaja Barolo 2000 2008 12120 55,8% Gaja Barolo 1,5 år
Springbank Madeira 1997 2009 9090 55,1% Madeira 11 år
Springbank Claret 1997 2010 9360 54,4% Bordeaux 3 år
Longrow Burgundy 1997 2011 7800 56,1% Bourgogne 3 år
Hazelburn Sauternes 2002 2011 9180 55,9% Sauternes 3 år
Springbank Calvados 2000 2012 9420 52,7% Calvados 6 år
Springbank Gaja Barolo 2004 2013 11000 54,7% Gaja Barolo 5 år

Framgångsreceptet verkar relativt enkelt. Om fattypen ger ett stort avtryck sker får förädlingen stå för en mindre del av tiden på lager. För vissa fattyper låts förädlingen ta lika stort utrymmer som förarbetet på bourbonfat. Läs gärna vidare för att hitta de utgåvor vi hunnit med att analysera ur ovanstående sammanställning.

Sortiment

Springbank släpper via sina olika varumärken relativt många små utgåvor. Det kan vara väl värt att spana in beställningssortmintet på Systembolaget från tid till annan och hitta sin egen favorit. Här följer ett urval av whisky från Springbank. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Ålder (år) Alkoholhalt Fenolhalt D M
Springbank 10 10 46% 12-15ppm 5
Springbank 12 Cask Strength 12 54,6% 12-15ppm 4.5 4
Springbank 18 18 46% 12-15ppm 5 5
Longrow Tokaji Wood 10 55,6% 50-55ppm 5
Springbank Claret Wood 12 54,4% 12-15ppm 4
Hazelburn Sauternes Wood 8 55,9% 4 4
Longrow Burgundy Wood 14 56,1% 50-55ppm 5 5
Springbank Gaja Barolo (Wood) 9 54,7% 12-15ppm 4

Kontakt

Springbank Distillers Ltd
85 Longrow, Campbeltown
Argyll PA28 6EX
http://www.springbankdistillers.com/

2 svar på ”Springbank”

Når skal dere få prøvd Longrow? Jeg fikk en flaske Longrow CV til jul, og den har allerede minsket betraktelig.

Faktum är att vi borde lägga vantarna på ett CV-pack, så att vi kan prova standardutgåvorna för Hazelburn, Springbank och Longrow. Vi får se när vi kan få tid över till det.

Vi har faktiskt provat Longrow förut ett par gånger så vi har föraningar om vad vi kan vänta oss i en djupare analys. Longrow Burgundy gick för övrigt hem ordentligt hos oss båda två!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *