Kategorier
Smakat

Hazelburn Sauternes Wood – äntligen

Hazelburn är ett av de varumärken från Springbank som hamnat lite i skymundan på vår whiskyblogg. Eftersom vi gillar Springbanks hantverksmässiga produkter och speciellt deras roliga (årliga) fatförädlingar, tänkte vi att det kunde passa bra som återuppstart för det nya året att gå igenom en åttaåring som efterlagrats på dessertvinsfat.

Hazelburn 8 Years Sauternes Wood
Hazelburn 8 Years Sauternes Wood

Hazelburn 8 Sauternes Wood

Provad av Daniel och Martin 2012-02-08

Hazelburn Sauternes Wood är lagrad på två fattyper. Först fem år på refill bourbon och sedan ytterligare tre år på sauternesfat. Utgåvan på totalt 9180 flaskor håller alkoholhalten 55,9% och som vanligt från Springbank är whiskyn varken kylfiltrerad eller har tillsatt sockerkulör. Samtliga utgåvor under varumärket Hazelburn är trippeldestillerade, med en mjuk och len whisky som resultat.

Doft: Tjock sötma av nyponsoppa, med skarpa toner av citronskal. Det finns en överhängande parfymlik doftkänsla av rosolja. Det finns dessutom en hel mängd torkad frukt och hintar om mulliga bär som gömmer sig bakom det första, starka intrycket.

Smak: En tjock, sträv och ordentligt syrlig vägg av fattoner slår först nästan ut smakuttrycket, men kommer sedan försiktigt tillbaks i syrliga fylliga sensationer. När tungan vant sig efter den initiala överraskningen är det en otroligt len och varierad smakresa vi givit oss in på. Det finns stora mängder av sötma, syrlighet och även ett mått av beska. Därför är det svårt att peka på någon speciell byggsten som skulle kunna vara den uppbärande komponenten i upplevelsen. Trots den otroligt tjocka, fylliga framtoningen går en (för Springbank karakteristisk) metallklang tydligt att urskilja.

Avslut: Det utdragna avslutet skulle lika gärna kunna komma från ett mindre sött dessertvin, elegant och brett. Efter en lång stund är det nästan som om någon hade lagt druvsocker på tungan.

Betyg: Det här är en whisky som är nästan lite för lättdrucken. Vi tror också att den är lätt att tycka om, även om man är helt oerfaren av whisky sedan tidigare. Det enda som skulle kunna sätta en käpp i hjulet för den oinvigde är eventuellt den inledande syrligheten, men det kan lika gärna vara så att Hazelburn Sauternes Wood tjänar på detta faktum. Vi hade förväntat oss en spännande whisky vilket också det infriades stort. Betygsmässigt landar vi på 4 av 5 möjliga torvmossar, och vi tror att om en ren Springbank hade lagrats på samma vis hade det varit en tveklös fullpottare. Vi ser fram emot nästa speciella fatlagring, som borde vara antingen en Longrow eller just en Springbank!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *